5 zdravih i praktičnih razloga zašto biste trebali odabrati smrznuto voće i povrće
Smrznuto voće i povrće bere se na vrhuncu zrelosti, lako se koristi i uvijek je dostupno. Može vam uštedjeti vrijeme u kuhinji jer ne zahtijeva pranje ni rezanje. U nastavku donosimo nekoliko važnih razloga zašto biste trebali opskrbiti svoj zamrzivač smrznutim namirnicama – i to ne samo sada, već tijekom cijele godine.
Zrelo je — u najboljem smislu te riječi!
Čim se voće ili povrće ubere, počinje gubiti hranjive tvari. Zato je važno kada je plod ubran i koliko vremena prođe prije nego što ga konzumirate — to izravno utječe na njegovu nutritivnu vrijednost.
Budući da se većina smrznutog voća i povrća zamrzava ubrzo nakon berbe, ima vremena potpuno dozrijeti, što znači da je prepuno vitamina, minerala i antioksidansa. Prema podacima Akademije za prehranu i dijetetiku, sam proces zamrzavanja "zaključava" mnoge od tih hranjivih tvari i čuva ih do trenutka kada ih konzumirate.
Prema podacima Sveučilišta Michigan, velik dio svježeg voća i povrća u vašem supermarketu prešao je više od 1600 kilometara kamionom da bi došao do polica. Zbog dugog transporta često se bere prije nego što sazrije tj. prije nego dosegne svoj nutritivni vrhunac, a zatim tijekom prijevoza umjetno dozrijeva.
Jednako je hranjivo (ili čak i hranjivije) od svježeg
Upravo zbog ovih gore navedenih razlika smrznuto voće i povrće može biti jednako hranjivo — ili čak hranjivije — od svježeg, što potvrđuju i znanstvena istraživanja. U studiji objavljenoj 2015. godine u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, znanstvenici su usporedili osam uobičajenih vrsta voća i povrća koje su bile pohranjene u hladnjaku tri ili 10 dana, ili smrznute do 90 dana. Za vitamin C, riboflavin, alfa-tokoferol (oblik vitamina E), kalcij, magnezij, cink, bakar, željezo, vlakna i ukupne fenole, znanstvenici su zaključili da su svježe i smrznute namirnice vrlo slične po nutritivnoj vrijednosti — a smrznute su u nekim slučajevima imale i bolje rezultate, piše Health.
Također, Sveučilište Chester objavilo je izvješće 2014. godine u kojem su znanstvenici usporedili razinu hranjivih tvari u svježem voću i povrću koje je stajalo u hladnjaku tri dana sa smrznutim ekvivalentima. U gotovo svim slučajevima — od brokule do borovnica — u smrznutim uzorcima pronađene su veće količine korisnih hranjivih tvari. U dvije trećine slučajeva smrznuto voće i povrće sadržavalo je više antioksidansa, uključujući polifenole, antocijanine, lutein i beta-karoten. Dakle, zamrzavanje ne uništava hranjive tvari u voću i povrću.
Nema neželjenih aditiva
Budući da zamrzavanje prirodno čuva namirnice, u većini vrećica smrznutog povrća i voća — poput špinata ili jagoda — nema potrebe za neželjenim dodacima. Štoviše, "gole" namirnice, bez dodanog šećera ili soli, danas su standard, pa je vrlo lako pronaći proizvode s popisom sastojaka koji sadrži samo jednu riječ — voće ili povrće, i ništa više. Ipak, za svaki slučaj, uvijek provjerite popis sastojaka na deklaraciji.
Zdrave prečice u kuhinji
Smrznute namirnice često ne zahtijevaju pranje, guljenje ni sjeckanje. Prema podacima američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA), odrasle osobe u SAD-u prosječno potroše 37 minuta dnevno na pripremu hrane i čišćenje nakon toga. Budući da smrznuto voće i povrće dolazi već pripremljeno, može vam znatno uštedjeti vrijeme — što znači da ćete lakše pripremiti zdrave obroke kod kuće, umjesto da posegnete za brzom hranom ili se odlučite za dostavu.
Uvijek pri ruci i praktično
U zamrzivaču uvijek možete imati bogat izbor smrznutog voća i povrća koje se lako koristi na razne načine. Osim što je smrznuto voće izvrsno za smoothieje, možete ga i odmrznuti ili lagano zagrijati pa poslužiti kao preljev za zobenu kašu ili integralni tost s namazom od badema. Smrznuto povrće odlično je kao glavni sastojak za wok jela, a možete ga i kratko pirjati na maslinovom ulju s češnjakom i začinima, pomiješati s malo kvinoje, tjestenine ili integralne riže i poslužiti uz nemasni izvor proteina.
Imajte pri ruci staklenke s veganskim pestom i namaze koje možete jednostavno pomiješati s kuhanim smrznutim povrćem za brz i ukusan prilog, naprimjer odličan spoj je brokula s pestom od sušenih rajčica. Jednostavno, ukusno i gotovo u trenu!