5 prirodnih načina kako možeš ukloniti umor bez da piješ 3 kave dnevno

Guliver/Shutterstock
Kada dođe do širenja krvnih žila, tad se pogoršavaju simptomi niskoga krvnog tlaka. To su vrtoglavica, zamagljeni vid, nepravilan rad srca (ili “preskakanje”), povećana žeđ, kratak dah, hladna, znojna i blijeda koža, pa i nesvjestica.
Vidi originalni članak

No u većini slučajeva niski tlak koji se javlja kod mladih i zdravih ljudi, te uzrokuje umor, i nije nešto što treba zabrinjavati ako nije posljedica određene bolesti ili lijekova, te je najčešće dovoljno da se pacijent pridržava određenih mjera, kaže dr. Tanja Pekez-Pavliško, liječnica obiteljske medicine.

Smatra se da čak 40 posto populacije u Hrvatskoj ima arterijsku hipertenziju Namirnice koje reguliraju krvni tlak

Prepoznaš li se u navedenim simptomima, ovo su neki od prirodnih načina na koje si možeš pomoći kod niskog krvnog tlaka. 

Uravnoteži obroke, odnosno kloni se dijeta i prejedanja

Nepravilan unos hrane usporava dotok krvi pa ćeš se osjećati još umornijom i nedostajat će ti energije za normalno funkcioniranje, pa je važno prehranu organizirati kroz više manjih obroka tijekom dana.

Jedi više juha i dodaj malo soli u hranu (ali umjereno!) kako bi potaknula žeđ 

Pij više tekućine i jedi voće koje sadrži puno vode, kao što su lubenice i dinje – to će regulirati cirkulaciju i ublažiti probleme.

Pojačaj unos namirnica koje su bogate vitaminima B skupine

Naročito je važan B12 vitamin, te vitamin C, kalcij, željezo i bjelančevine. Preporučuju se zeleno lisnato povrće, naranče, banane, brokula, grah, suncokret, pšenične klice, cikla, celer, krumpir i suho voće.

Budi aktivnija 

Vježbanje može pomoći da dovedeš tlak u ravnotežu, no nemoj s tim započeti naglo, da ne izazoveš suprotni efekt. Preporučuju se vježbe poput brzog hodanja, laganog trčanja, plivanja, umjerene vožnje biciklom i rolanja.

Izbjegavaj duga tuširanja toplom vodom

Znamo da je ovo vrlo teško, pogotovo u ovo doba godine, ali probaj se kratko tuširati jako toplom vodom pa zadnju minutu se isprati hladnijom, kako bi poboljšala cirkulaciju

visoki tlak Top pet savjeta za prevenciju i regulaciju visokog krvnog tlaka

 

Posjeti missZDRAVA.hr