4 zdravstvene prednosti jagoda
Antioksidativna svojstva jagoda smanjuju rizik od nastanka katarakte,
koja može uzrokovati sljepoću. Oči trebaju vitamin C kako bi se
zaštitile od UV zračenja. Vitamin C također igra važnu ulogu u jačanju
rožnice i mrežnice. Stoga je tijekom sezone svakog dana dobro pojesti
šalicu-dvije jagoda
- Jagoda čisti i njeguje kožu te je, zahvaljujući vitaminu C i A, održava glatkom i napetom. Jednom do dvaput tjedno stavite na lice jagode izrezane na kolutiće ili od njih načinite kašastu masku, koju treba ostaviti deset minuta pa isprati.
- Jagode poboljšavaju zdravlje krvnih žila, pozitivno utječu na trombocite i lipoproteine, što može smanjiti rizik od nastanka koronarnih srčanih bolesti. Za jačanje srca preporučuje se dijeta slična onoj za mršavljenje - svakog dana pojede se kilogram jagoda, ali uz malo vina.
- Jagode djeluju kao blagi analgetik jer sadrže prirodne salicilate. Stoga je kod glavobolje dobro posegnuti za zdjelicom jagoda. Zahvaljujući protuupalnim, antipiretskim i antibakterijskim svojstvima, jagode će nam poslužiti pri ublažavanju upalnih procesa, za sniženje temperature i kod mišićnih bolova.
Otkrij voćnu dijetu s jagodama!