4 tjedna bez bijelog šećera poboljšava zdravlje i pamćenje
Prva tri dana dijete su posebno važna jer se tijekom tog razdoblja u potpunosti mijenjanju prehrambene navike i izbacuje šećer.
Pogodnosti prestanka konzumacije šećera
Studije koje su pratile ispitanike koji su provodili ovu dijetu pokazale su da je većina uspješno skinula barem nekoliko kilograma i osjećala se poletnije. Nakon prvih deset dana više nisu osjećali neodoljivu potrebu za slatkim. No prava korist za ukupno zdravlje postiže se tek, ako i nakon četiri tjedna nastaviš izbjegavati industrijski proizvedene ili prerađene namirnice i pridržavate se plana prehrane s namirnicama bez dodanog šećera.
Koje sve namirnice sadrže šećer?
Važno je znati da se šećer nalazi u svim gaziranim napicima, sokovima, keksima i drugim slatkišima, konzerviranoj hrani, kruhu, pivu, cigaretama, majonezi i različitim preljevima, kečapu, dimljenoj šunci, suhomesnatim proizvodima, gotovim juhama, čipsu od krumpira, instant čajevima i instant kavi. Gotovo da je beskonačna lista namirnica koje sadrže bijeli šećer.
Šećer utječe na ponašanje i pamćenje
Klinička studija na adolescentima pokazala je da oni koji u svojoj prehrani imaju visoku količinu namirnica koje sadrže šećer vrlo često pokazuju sljedeće oblike ponašanja: iritabilnost, promjene u raspoloženju, nestrpljivost, umor, depresiju, nesanicu te bolove u abdomenu. (Schoenthaler,1982.) Povezivanje konzumiranja šećera s poremećajima u ponašanju dokazano je u istraživanjima o utjecaju konzumiranja saharoze na predškolsku djecu, naveo je Goldman. Stoga prehrana u kojoj nije sadržan bijeli šećer pozitivno utječe na koncentraciju i mentalne aktivnosti, kako kod djece, tako i kod odraslih.
"Naši rezultati pokazuju da ono što jedemo utječe na to kako mislimo. Dugoročnim konzumiranjem hrane bogate fruktoznim šećerima, mozak lagano počinje gubiti sposobnost za učenje i pamćenje. Ipak, uzimanjem omega-3 masnih kiselina moguće je ublažiti štetu", naveo je profesor Fernando Gomez Pinilja.
Dugoročni pozitivan učinak nekonzumacije šećera na zdravlje
Osim na pormećaje u pažnji, konzumacija šećera utječe i na pojavu akni i prištića, krvarenje iz desni, učestale prehlade, glavobolje i migrene, dijabetes, depresiju, astmu, alergije, čir na želucu, menstrualne probleme, grčeve i slično. Navedeni zdravstveni problemi mogu se smanjiti ili potpuno nestati prestankom konzumiranja šećera i proizvoda koji ga sadrže. Istraživanje provedeno na 100 žena (objavljeno u Journal of Reproductive Medicine, 1984.) pokazuje da je unošenje šećera, mliječnih proizvoda i umjetnih zaslađivača povezano s pojavom Candida vulvovaginitis. Nakon prehrane koja je isključila sve navedene namirnice 90 posto pacijentica nisu više imale simptome ove gljivične infekcije.