Brokula i grejp-prijatelji dijabetičara
Preporučeni način prehrane za osobe oboljele od dijabetesa je zapravo oblik uravnotežene, pravilne prehrane koji može koristiti čitavoj populaciji, a ne samo oboljelima od dijabetesa.
Raznolika i uravnotežena prehrana pomaže kod dijabetesa
Iako ne postoji jedinstvena dijabetička prehrana koja može poslužiti svim oboljelima već je prehrambeni plan potrebno uskladiti s tipom metaboličkog poremećaja, potrebama organizma, navikama i sklonostima, ali i eventualnom uzimanju terapije, Američko Dijabetološko Društvo donijelo je smjernice koje se preporučaju svim oboljelima:
- Ugljikohidrati bi trebali osigurati 45-65 posto, masti 20-35 posto, a proteini 10 – 20 posto ukupne dnevne energije.
- Savjetuju se unos unos ugljikohidrata iz raznolikih izvora, osobito onih koji se nalaze u cjelovitim žitaricama, voću, povrću, mahunarkama i niskomasnim mliječnim proizvodima. Pritom je neophodno pratiti unos ugljikohidrata bilo brojanjem ugljikohidratnih jedinica ili procjenom na temelju iskustva.
- Dijabetičari moraju dnevno unositi minimalno 130 g ugljikohidrata.
- Konzumni šećer nije potpuno isključen iz prehrane ali ne smije ga biti više od 5 posto ukupnog energijskog unosa i mora biti dio složenog obroka.
- Preporuke za unos prehrambenih vlakana (iz mahunarki, cjelovitih žitarica, voća i povrća) jednake su onima za zdravu populaciju i iznose 14g/1000 kcal.
- Zasićene masne kiseline trebale bi osigurati manje od 7 posto ukupne energije, unos trans masti bi trebalo maksimalno minimizirati, dok unos kolesterola ne bi smio premašiti 200 mg dnevno u oboljelih od dijabetesa.
- Poželjno je unositi što više omega-3 masnih kiselina pa bi oboljeli od dijabetesa tjedno trebali unositi barem dva serviranja ribe (izuzev prženih i pohanih ribljih filea).
- Potrebe za vitaminima i mineralima trebali bi zadovoljiti prvo raznolikom prehranom, a tek ukoliko je prehrana manjkava, kvalitetnim dodatkom prehrani.
- Umjerena konzumacija alkohola (2 dcl vina za žene i 3 dcl za muškarce) je dopuštena, ali samo uz obrok.
- Preporuka je unositi maksimalno 6 g soli dnevno (računajući ukupnu sol u prehrani). Konkretno, to znači izbacivanje naknadnog dosoljavanja te izbjegavanje hrane u čijoj se obilato koristi sol.
- Dozvoljena je upotreba 5 zamjenskih sladila: acesulfam kalij, aspartam, neotam, saharin i sukraloza pri čemu je vrlo važno pridržavati se prihvatljivog dnevnog unosa (ADI). Također, oboljeli mogu koristiti šećerne alkohole ili steviju za zaslađivanje.
- Preporuča se gubitak suvišnih kilograma.
Poželjne namirnice
Osim ovih općenitih preporuka Američkog Dijabetološkog Društva, znanstvene studije su pružile dokaze o nekim namirnicama i sastojcima koje djeluju antioksidativno, imaju povoljan učinak na regulaciju glukoze te općenito pogoduju zdravlju oboljelih.
Stoga bi bilo poželjno da se redovito nađu u njihovoj prehrani:
- Ekstra djevičansko maslinovo ulje
- Češnjak
- Brokula
- Cimet
- Grejp
- Bademi, indijski oraščići, orasi
- Mekinje
- Jabučni ocat
- Chia sjemenke
- Zeleni čaj
- Ulje šafrana