Trener Denis Rajčić iskreno o izazovima u programu mršavljenja

Marin Tironi/PIXSELL
Vidi originalni članak

Moje druženje s kandidatkinjama projekta Let's Get Fit Martinom Pendl, Mariom Mesarić i Željkom Vučko počelo je u fitness centru XXL 1 na Velesajmu u Zagrebu, gdje sam im pokazao osnovne obrasce kretanja te provjerio i po potrebi ispravio izvođenje osnovnih pokreta i vježbi u koje spadaju: čučnjevi, sklekovi, mrtvo dizanje.

Pitao sam kandidatkinje sada nakon dva mjeseca od kada su u projektu vide li promjene i jesu li zadovoljne rezultatima. I Martina i Maria i Željka su rekle da su jako zadovoljne s promjenama u izgledu tijela, konkretno u smanjenoj tjelesnoj težini i obujmu, imaju bolji osjećaj i lakoću u kretanju i obavljanju svakodnevnih aktivnosti te imaju bolju kondiciju. Općenito se više kreću, hodaju i idu na posao biciklom.

Zdrava prehrana zapravo nije komplicirana

Kandidatkinje su na početku mislile da će im biti najteže s prehranom i da je zdrava prehrana općenito komplicirana, ali im je nutricionistica to sve demistificirala. Sve kandidatkinje drže dobar svakodnevni ritam kod je u pitanju zdrava i uravnotežena prehrana i to im uopće ne pada teško. Jako su zadovoljne s nutricionisticom Sandrom Krstev Barać koja im je individualno jako dobro prilagodila prehranu, a nekima i riješila zdravstvene probleme.



Jedna od kandidatkinja je u našem razgovoru istaknula: ''Kompletna promjena prehrane je uvelike utjecala na moje dugogodišnje zdravstvene probleme, koje sada gotovo da i ne osjećam". Njezina izjava ide u prilog tezi da nas hrana može (iz)liječiti, ali i učiniti bolesnima ako se nezdravo hranimo.

Najvažnija je priprema obroka

Kandidatkinje koje imaju obitelj prilagodile su obroke tako da i njihovi bližnji jedu zdravije. Naučile su i kako iz dostave birati zdravija jela ili za užinu odabrati nešto brzo, ali ipak zdravo. Jako pozitivna promjena u prehrani je to što su se odvikle jesti stihijski, nezdravo ili npr. u pekari. Sada planiraju i nose unaprijed pripremljene zdrave obroke. Također su naučile i mnoge trikove zdrave prehrane i kako modificirati namirnice i način pripreme da obroci budu zdravi, kao i npr. da za ukusnu hranu ne treba vrhnje za kuhanje.

Kod treninga im je u početku bilo teže, bilo je upala mišića (ima ih još uvijek ), a neke su imale i strah od treninga snage jer su mislile da to nije za njih što zbog godina, što zbog nekih zdravstvenih tegoba.



Također ni treninzi sa strujom nisu bili lagani, jer ne odrađuje sve struja umjesto njih, nego se same moraju pomučiti. Teško su im pale vježbe za ruke i vježbe na podu, ali su naučile pravilno vježbati sa slobodnim utezima i na spravama. Jedna kandidatkinja nije znala da se između serija vježbi treba i odmarati te imati pauze, nego je ranije jurila od vježbe do vježbe.

Stvorile su i ljubav i ovisnost prema vježbanju

Curama se sviđaju treninzi snage i kružni treninzi, jer tako prije nisu nikad trenirale te im je to stvorilo neku novu "ljubav i ovisnost'' o vježbanju. Kako je istaknula Željka: ''Posebno mi se svidjela i Barbara kao trenerica te njen način rada i pozornost koju posvećuje svakom pokretu kako bi me naučila pravilno izvoditi svaku vježbu, te njena želja za mojim što boljim rezultatima i vjera u mene da ja to zaista mogu.''

Ni u jednom trenutku kandidatkinje nisu htjele odustati, čak ni kad su bile bolesne ili kad su imale loš tjedan, a najbolja motivacija im je dobro zdravlje i zadovoljni pogled u ogledalo, te što su treneri/ce vjerovali u njih.

Osim fizičkih promjena, osjećaju se i mentalno snažnije

Osim tjelesnih promjena i promjena u zdravstvenom stanju definitivno se osjećaju i mentalno jače. Jedna se kandidatkinja osjeća jako zadovoljno jer sad može u komadu otrčati više od nekoliko minuta, drugu jako motivira konstantni napredak u treningu s težinama s kojima vježba, a treća je kandidatkinja istaknula: ''Vratilo mi se samopouzdanje, polako počinjem u sebi prepoznavati onu ženu koja sam bila prije samo 3,4 godine. Sve te pozitivne promjene primjećuje i moja okolina te moje samopouzdanje raste iz dana u dan.''

S obzirom na sve pozitivne promjene, definitivno žele zadržati novo usvojene zdrave i pozitivne navike u prehrani i tjelovježbi. Jako su motivirane te će nastaviti vježbati nekoliko puta tjedno, ali i samostalno uz dobar trening program, jer su naučile pravilno izvoditi vježbe. Zaključak je da su Martina, Maria i Željka iznimno zadovoljne s cijelom ekipom trenera i nutricionisticom te ih je oduševio njihov profesionalni pristup. Toliko su zavoljele tjelovježbu da se iskreno vesele svakom novom treningu i svakom novom utegu, jer u tome vide i osobni napredak.

Savjeti za kraj

Svakako bi im savjetovao da i dalje nastave sa svim novo usvojenim zdravim navikama u treninzima i prehrani. Da i dalje dnevno pređu barem 10 000 koraka i da se svakodnevno kad god mogu što više kreću i hodaju. Da im tjelovježba postane redoviti dio njihovog dana, barem pola sata dnevno, a da za maksimalne rezultate najbolje kombiniraju ''sveto trojstvo'' - zdravu i balansiranu prehranu, aerobni trening (za zdravlje dišnog i krvožilnog sustava & kondiciju) i vježbe jakosti, dakle trening s otporom / opterećenjem (bilo s vlastitim tijelom ili rekvizitima).

Više savjeta o tome imate u mom ranijem članku ovdje.

Posjeti missZDRAVA.hr