Pretrage koje je dobro napraviti prije i nakon mršavljenja

Guliver/Shutterstock
Smršaviti je teško, a mršavjeti kvalitetno i održati željenu tjelesnu masu nakon programa mršavljenja je po mom profesionalnom iskustvu, još teže.
Vidi originalni članak

Činjenica jest da živimo u potrošačkome društvu koje želi rezultate sad i odmah i da se kratkoročni ciljevi više vrednuju od onih dugoročnih što je zapravo u skladu s ljudskom psihologijom te je i razumljivo zašto na tržištu postoji mnogo programa koji obećavaju čudotvorne rezultate. Stoga smatram da je inteligentno prije počinjanja svakoga programa mršavljenja posjetiti svog obiteljskog liječnika te s njim/njom prokomentirati planirani program mršavljenja, razloge i ciljeve mršavljenja.

Neću prejudicirati kako bi taj razgovor trebao izgledati, međutim samo bih dotaknuo sljedeće teme koje su detaljnije obrađene na ovome portalu u drugim člancima, a koje se mogu sažeti u maksimu “poštujte svoje tijelo”. Prvo, nema šok dijeta i instantnih rezultata. Drugo, ne pričamo o kratkoročnoj dijeti već o promjeni prehrane. Treće, tjelovježba je jednako bitna kao i promjena prehrane te jedno bez drugoga jednostavno ne ide.

Ono čemu se manje pridaje pozornosti je psihologija mršavljenja. Potrebno je osvijestiti postoji li neki vanjski ili unutarnji stresor koji je uzrokovao da utjehu pronađete u hrani, i ako postoji potrebno ga je eliminirati ili prilagoditi obrambene psihološke mehanizme. Potrebno je i definirati razlog mršavljenja jer po mome iskustvu, ako je jedini razlog da želite bolje izgledati, onda nećete imati rezultate pogotovo ne dugoročne. Glavni razlog koji osigurava dugoročnu adherenciju je zdravlje.

Zapanjujući broj tegoba i bolesti koje uzrokuje prekomjerna tjelesna masa

Ako ste pretili mijenjate biomehaniku i biokemiju svoga organizma te ga pomičete iz stanja homeostaze u stanje koje dugoročno jednostavno nije održivo. Povećani broj kilograma utječe na pojačano trošenje hrskavica koje se ne obnavljaju u nosećim zglobovima poput kukova, koljena, kralježnice što dovodi do kroničnih bolova u spomenutim zglobovima koji postaju toliko intenzivni da je jedini izlaz operativno liječenje.

Ligamenti i mišići također radi povećane tjelesne mase češće pucaju što se opet često rješava operativnim putem. Krvni tlak raste, gušterača se iscrpljuje što dovodi na kraju do smanjenoga lučenja inzulina i posljedično do povećane glukoze u krvi - stanja koje se zove dijabetes tipa II.

Treća komponenta koja dovodi do ubrzane ateroskleroze su i povišeni lipidi. Ateroskleroza je pojednostavljeno oštećenje i sužavanje krvnih žila koje dovodi do ishemije (manjka kisika i hrane) u organima. Ukratko, posljedice su impotencija, oštećenje vida s mogućom sljepoćom, oštećenje bubrega s mogućom dijalizom, oštećenje srca s mogućim srčanim udarom, oštećenje mozga s mogućim moždanim udarom i povećanom šansom za pojavu demencije, oštećenje perifernih krvnih žila s mogućim snažnim bolovima, kroničnim ranama koje nikako ne zarastaju pa čak i amputacije udova.

U žena je debljina dovedena u vezu s policističnim sindromom jajnika i smanjenom plodnošću. Također je potrebno napomenuti da je masno tkivo i hormonski aktivno, dakle luči mnoge hormone poput leptina (on uzrokuje osjećaj gladi, a to znači što ste deblji to ste i gladniji), estrogena (ženski spolni hormon koji smeta fiziološkom radu osovine hipofiza-spolne žlijezde i u muškaraca i u žena), rezistina (da, stvarno se tako zove i uzrokuje povećanje LDL-a ili “lošega” kolesterola koji ubrzava aterosklerozu) i upalnih citokina poput TNF alfa citokina koji uzrokuje kroničnu upalu u tijelu. Vrlo pojednostavljeno rečeno, ova kronična upala je u nekim istraživanjima dovedena u korelaciju s povećanom incidencijom nekih vrsta tumora ( pretilost povećava šansu da dobijete neke vrste raka).

Pretrage koje treba napraviti prije početka mršavljenja

Napominjem da, ako ste pretili, imate povećanu šansu da vam se nešto od nabrojenoga dogodi u usporedbi sa zdravom populacijom, no to nikako ne znači da će vam se nešto od navedenoga 100 posto i dogoditi. I nadam se da shvaćate zašto se u medicinskim krugovima pretilost smatra bolesti koja je epidemiološki gledano u našem društvu u fazi epidemije.

Nasreću zdravo tijelo je i lijepo tijelo tako da u ovome slučaju “you can have your cake and eat it too”. Osim razmjene mišljenja između vas i vašega obiteljskoga liječnika korisno je i napraviti određene krvne pretrage poput kompletne krvne slike, C reaktivnoga proteina, glukoze natašte i prosjeka tromjesečne glukoze u krvi, provjeriti funkciju jetre i bubrega, provjeriti razinu kako ukupnoga kolesterola, tako I LDL-a, urata. Potrebno je i izračunati BMI indeks, omjer opsega struka prema opsegu kukova, izmjeriti postotak masnoga tkiva pomoću kalipera.

Sve navedeno trebalo bi ponavljati u određenim vremenskim intervalima, primjerice svakih mjesec dana do tri mjeseca, tako da se vaš trud i napredak objektivizira. Vjerujem da ćete, slušajući sebe i interdisciplinarni tim ovoga portala, dodati godine svome životu, I što je još važnije, život vašim godinama.

Tekst je napisao Igor Petrovski, dr.med. 

Projekt Let's Get Fit! prati 3 kandidatkinje na njihovom putu ka pozitivnoj promjeni, a ukoliko i ti želiš pratiti njihov napredak u mršavljenju ili se i sama dovesti u top formu, posjeti microsite Let's Get Fit! Ondje možeš slijediti upute naših Zdravolovaca, dan za danom, i polako usvajati zdrave navike. Znanstvenici kažu da je za usvajanje novih navika potreban 21 dan − toliko ih imaš u našem kalendaru i toliko će biti potrebno da ti postanu rutina. Ti to možeš!

PIK Kuhana šunka i Šunka u ovitku su zbog vrlo malog udjela masnoće idealan odabir za sve one koji paze na prehranu i biraju aktivan život. Više saznaj ovdje!

Posjeti missZDRAVA.hr