Plesom protiv depresije i Alzheimera: Saznajemo sve o line dance-u!

Ivica Marković
Linijski ples stvoren je za pripadnike svih dobi, od 15 do 99 godina. Ponavljanjem uvježbanih koraka uz glazbenu pozadinu, koja je uglavnom američki country, tijelo se efektivno razgibava bez skokova i napornih pokreta, a nudi brojne dobrobiti i za mentalno zdravlje.
Vidi originalni članak

Sve o dobrobitima linijskog plesa (eng. line dance) otkrivaju nam treneri Jadranka Todorović i Ivica Marković, koji zajedno uz vođenje plesa i probi, osmišljavaju i prave koreografije u Country line ples Sisak, plesna grupa koja djeluje u sklopu Udruge Sjaj iz Siska. 

Što je linijski ples i tko ga sve može trenirati?

Linijski ples je ples s ponavljanjem niza koraka u kojem skupina ljudi pleše u jednom, dva ili više redova.

Ples u redovima najpopularniji je ples za one koji nemaju partnera ili ne žele plesati u paru. Svi plešu isti korak u istom smjeru i u isto vrijeme. Za razliku od kružnog plesa, plesači nisu u fizičkom kontaktu jedni s drugima i nije potreban partner. Karakterističan je i po tome što svaka pjesma ima svoju koreografiju i svaka pjesma se različito pleše.

Treba napomenuti i to da u linijskom plesu nema skokova i velikog opterećenja na zglobove i kukove te se preporučuje i osobama koji imaju problema s njima jer plesom razgibavaju navedene dijelove tijela, čime dolazi do poboljšanja njihova stanja, što imamo primjer kod naših članova.

Članom može postati svatko bez obzira na godine, od 15 – 99 godina, svi koji žele naučiti nešto novo i provesti određeno vrijeme u veselom društvu uz ples i razonodu.

Za samu probu i trening nije potrebna nikakva posebna oprema, nego kao i kod drugih sportskih aktivnosti, lagana odjeća i obuća koja upija znoj. 

Plesna grupa je počela s radom u 9. mjesecu 2017. godine i za sada radi u Sisku, Popovači i Zagrebu.

Plesna grupa ima 200-tinjak članova u nekoliko grupa. U Sisku imamo tri grupe i od 9. mjeseca 2018. krećemo s novim upisima, jer je zainteresiranost velika.

Do sad smo naučili oko 20-tak koreografija, a u pripremi ih imamo još nekih 50-tak s time da stalno radimo nove. Koreografije se rade na sve vrste glazbe, a u zadnje vrijeme najviše radimo nove popularne pjesme iz cijelog svijeta.

Koje su sve zdravstvene dobrobiti linijskog plesa?

Sa zdravstvenog stajališta, odnosno iz perspektive fizičkog zdravlja, ples može povećati ili vratiti gibljivost, smanjiti rizik pojave bolesti dišnog, kardiovaskularnog i lokomotornog sustava, utječe na smanjuje masnoće u krvi, utječe na snižavanje povišenog krvnog tlaka, pozitivno utječe na iskorištavanje glukoze (šećera) u našem tijelu.

Kroz biokemijske mehanizme utjecaja na lučenje kortizola (hormon stresa), ples prevenira i i umanjuje stres i jača naš imunitet. Osim toga, povećava tjelesnu snagu i izdržljivost te fleksibilnost zglobova i kralježnice.  

Dokazano je da se kroz ples djeluje na sve mišićne skupine. Aktiviraju se velike mišićne skupine: noge, stražnjica, trbušna muskulatura, leđa te se samim time troši više kalorija, ali se uz velike mišićne skupine aktiviraju i male; ruke, vrat i ramena te je učinak još bolji kad je riječ o potrošnji kalorija, a i veliki je utjecaj na oblikovanje i jačanje cjelokupne muskulature.

Linijski ples podiže naše dobro raspoloženje kroz podizanje razina endorfina. Tako nam pomaže pri liječenju stresa i depresije – dva najveća neprijatelja našeg imuniteta. Linijski ples također podiže samopouzdanje i samodisciplinu, stvara harmoniju između našeg uma i tijela te nam taj način podiže i razinu kvalitete života.

Prevencija osteoporoze i Alzheimera na najzabavniji način

Znamo da svaki ples pa tako i linijski je jedinstven način izražavanja pojedinca vlastitim tijelom, a želja za ritmičkim pokretom i plesnim izrazom, izričajem, prirođena je svakome od nas. Plesom omogućujemo opuštanje i rušimo zapreke koje nas koče u svakodnevnoj komunikaciji. Osim u prevenciji bolesti, ples uvelike utječe i na razvijanje socijalnog i kulturnog identiteta i kao takva aktivnost preporučljiv je svakome.

Ples se preporučuje svima jer može pomoći u prevenciji osteoporoze, pretilosti, šećerne bolesti, anksioznosti ili depresivnih poremećaja, bolesti mišićno-koštanog, kardiovaskularnog ili dišnog sustava.

Ples je izvanredna ritmična aerobna i kardiovaskularna vježba za razvoj motoričkih sposobnosti te osjećaja ravnoteže i koordinacije, povećanje fleksibilnosti zglobova i tonusa mišića trupa, ruku i nogu, poboljšava opću pokretljivost.

Plesanje će poboljšati opće stanje organizma te će psihološki opustiti plesače i ukloniti svakodnevne stresove, unaprijediti kognitivne sposobnosti (koncentraciju i memoriju, što ujedno djeluje kao prevencija Alzheimerove bolesti kod starijih polaznika), povećati samosvijest i samopouzdanje, poboljšati raspoloženje i kvalitetu sna

Suvremena psihoterapija je otkrila da ples ima dvostruki učinak: može uzbuditi i potaknuti emocije ili suprotno – može ih smiriti. Poznato je da glazba pozitivno utječe na ljudsko zdravlje. Opuštajuća glazba, sama za sebe, ima ulogu u svladavanju napetosti. Dinamičnija glazba potiče raspoloženje i podiže razinu energije.

Glazba utječe na puls, ritam disanja, tonus mišića, smanjuje osjećaj boli, utječe na biokemijske procese te time na naše psihičko i fizičko zdravlje. U kombinaciji s pokretom tijekom plesa ti se učinci višestruko pojačavaju. Plesom upoznajemo svoje tijelo, ali i svoje unutarnje stanje. Ples opušta, zabavlja, nastaje iz strasti i jasno pokazuje sve naše strasti i emocije te o nama samima govori jako puno

Floss dance Znaš li plesati ‘Floss dance’? Nauči ove zabavne pokrete koji su osvojili svijet!

smršavi uz ples Video: Plesačke tajne za topljenje kilograma

Dobrobit za tjelesno zdravlje:

• ritmična aerobna i kardiovaskularna vježba
• razvijanje osjećaja ravnoteže
• razvijanje motoričkih sposobnosti
• razvijanje osjećaja za koordinaciju
• povećanje fleksibilnosti zglobova
• povećanje tonusa mišića
• povećanje potrošnje energije

Kognitivna i psihička dobrobit:

• stvaranje poticaja za bavljenje tjelesnom aktivnošću, odnosno sportom
• smanjenje napetosti i anksioznosti (kroz kreativni pokret)
• unaprjeđenje kognitivne sposobnosti- sudjelovanje u tjelesnim aktivnostima    
• pozitivan učinak na memoriju i koncentraciju
• unaprjeđenje sekvencijalnog procesa misli
• povećanje samosvijesti i samopouzdanja
• poboljšanje kvalitete sna
• poboljšanje  raspoloženja
• pozitivni učinci u borbi protiv depresije

Posredna i neposredna uloga  u sprječavanju pojave:

• debljine
• bolesti lokomotornog sustava
• bolesti srčano - žilnog sustava
• šećerne bolesti
• osteoporoze
• inkontinencije
• bolesti dišnog sustava
• povišene razine šećera i masnoća u krvi
• depresivnih i anksioznih poremećaja
• Alzheimerove bolesti

Kako postati članom u jednom od tri grada koji čuvaju tradiciju linijskog plesa pronađi na Facebooku plesnog kluba Country line Sisak.

A pogledaj i kako se 'čaga' u Sisku u videu:

Posjeti missZDRAVA.hr