96-godišnjak srušio svjetski rekord u utrci na pet kilometara!

Instagram/Denis Rajčić
Roy Englert neslužbeno je srušio svjetski rekord u svojoj dobnoj skupini jer je pretrčao 5000 metara za osam minuta manje nego je to učinio dotadašnji rekorder.
Vidi originalni članak

Roy ima 96 godina, a već je svjetski rekorder za dobnu skupinu od 95 do 99 godina za 800 metara i 1500 metara. Isto tako, drži svjetske rekorde na trčanju sa štafetom za 4x100, 4x400 i 4x800 metara. 

Na USTAF Masters Outdooru prvenstvu koje je održano 11. srpnja u Iowi dodao je još jedan svjetski rekord: istrčao je 5000 metara za 42 minute, 30 sekundi i 23 stotinke, dok je dosadašnji rekord bio 50 minuta, 10 sekundi i 56 stotinki koji je držao Frank Levine. 

Budući da u njegovoj dobnoj skupini nema mnogo natjecanja, često trči sam i tako je na utrci od 5000 metara trčao sam. Ali čini mu se da mu to ne smeta. 

"Zabavno je, dok trčiš nije, ali zabavno je kad završiš", rekao je za Run Washingtonu, dodajući: "Zapravo, vrlo je teško."

Prema njegovom profilu National Senior Games Association, Englert trči do pet kilometara svaki dan, uglavnom na pokretnoj traci u mirovinskoj zajednici u Lake Ridgeu gdje živi. Kad se približi dan utrke, on će povećati svoju dnevnu kilometražu na šest kilometara, a također će pojačati brzinu trčanja. 

Iako ga mnogi ljudi etiketiraju kao inspiraciju, on odbija prihvatiti takve komplimente. "Ne smatram se inspiracijom, ja sam polagani trkač", rekao je za Runner's World, dodajući: "Ali pretpostavljam da sam nadživio svoju generaciju. Lakše je pobijediti kad nema konkurencije."

"Moj jedini savjet je da trčiš, nastavi se kretati, nastavi ići", zaključio je Roy. 

Posjeti missZDRAVA.hr