3 nova trenda u joggingu koja svakako trebaš isprobati!

Thinkstock Donosimo nove trendove u joggingu uz koje će vježbanje postati puno zabavnije!
Donosimo nove trendove u joggingu uz koje će vježbanje postati puno zabavnije!
Vidi originalni članak

Digitalni fitness

Sva predviđanja govore kako će fitness industrija u budućnosti biti više orijentirana prema vježbanju na otvorenom te da će rasti potražnja za raznim aplikacijama za vježbanje i pametnim gadgetima. Sve popularnije fitness narukvice i pametni satovi mjere učinkovitost svakog treninga i u realnom vremenu daju ti povratnu informaciju o napretku i sve to uz zanimljiv i praktičan dizajn kojem je teško odoljeti. Na tebi je samo da odabereš sve što sve želiš mjeriti tijekom joggiranja i kreneš! Često ih koriste upravo zaljubljenici u trčanje kako bi lakše držali kontrolu nad vlastitim treninzima i unaprijediti vježbanje!

Vježbanje u paru sve je popularnije: zašto je dobro imati "jogging buddya"!?

Kako bi poboljšala svoje zdravlje najvažnije su dvije stvari: vježbanje i kvalitetno provođenje vremena s prijateljima. Prvo je samo po sebi razumljivo, ali ovo drugo može biti čak i važnije nego što misliš! U istraživanju provedenom na 117 odraslih osoba na Sveučilištu u Južnoj Kaliforniji, oni koji su vježbali s prijateljima ili sa supružnikom rekli su da su uživali u vježbi više od onih koji su se znojili solo. Sljedeći put kada planiraš trčanje, svakako povedi prijateljicu, a pozvati je možeš i na Ekotlon koji se održava 11. rujna na Bundeku!

Plogging - aktivnost kojom trošiš kalorije i čuvaš okoliš

Plogging je aktivnost u kojoj joggiramo i istovremeno uklanjamo otpad iz prirode, izrazito je popularan u skandinavskim zemljama odakle je i potekao, a ubrzo je postao popularan oblik tjelovježbe u cijelom svijetu.

Sakupljanje otpada tijekom jogginga neće samo smanjiti zagađenje, nego će ti osigurati i veću potrošnju kalorija. Dok će osoba za 30 minuta trčanja potrošiti 235 kalorija u prosjeku, iznenadit će te činjenica da će ploggingom ista osoba potrošiti 288 kalorija. I ti možeš sudjelovati na prvoj plogging utrci u Zagrebu, 11. rujna, na Bundeku. Prijavi se! 

Prijavi ekipu na Ekotlon!

Ako si već iskusna u ploggingu ili ga tek želiš isprobati, svakako zabilježi 11. rujan u kalendar. Upravo tada se u Gradskom parku Bundek u organizaciji 24sata i missZDRAVA održava Ekotlon utrka u ploggingu. Utrka je prilagođena svima: za iskusne trkače tu je maxi plogging staza dugačka čak 5 kilometara, a za one kojima je to predugačko ili će doći s mlađom djecom, tu su midi plogging staza od 2 kilometra i mini plogging staza dugačka 1000 metara.

Uz zagarantiranu dobru zabavu, čišćenje prirode i osiguranu potrošnju kalorija, možeš osvojiti i nagrade! Sudionici utrke nagrađivat će se prema kategorijama, pa nagrade dijelimo: NAjstarijem sudioniku utrke, NAJmlađem sudioniku utrke, NAJbržem sudioniku profesionalne/napredne/obiteljske staze, NAJsporijem sudioniku profesionalne/napredne/obiteljske staze, NAJkreativnijem sudioniku utrke, NAJfotografičnijem sudioniku utrke koji objavi sliku iz sponzorskog photo cornera na svojem Instagramu. Najbržeg trkača na utrci adidas nagrađuje s novim 4DFWD tensicama, a svi posjetitelji na eventu imat će jedinstvenu priliku da isprobaju ove revolucionarne tenisice napravljene u suradnji s vrhunskim sportašima.

Za duže staze od 5 i 2 km kotizacija iznosi 40 kn, dok je obiteljska kotizacija za mini stazu 60 kn. Na najmanjoj (obiteljskoj) plogging stazi bit će postavljeni i edukativni panoi na kojima će djeca i roditelji moći saznati razne zanimljivosti o ekologiji, recikliranju i slično pod pokroviteljstvom Ine. Utrka ima i humanitarni duh pa će tako ukupan iznos od prodaje kotizacija biti utrošen za nabavu opreme koju doniramo Dječjem vrtiću Petrinjčica u Petrinji.  Prijave traju do 9. rujna (do 23:59 sati) ili do popunjenja maksimalnog broja natjecatelja. 

Zagrijavanje uz Sanju Žuljević i adidas trenere, te bogati startni paketi

Popularna trenerica Sanja Žuljević zajedno s trenerom adidas Runnersa Zagreb, pobrinut će se da se dobro zagrijete prije utrke. Svakako dođite ranije jer zagrijavanje počinje u 9:30 sati! Ako još niste, prijavite se na Ekotlon jer uoči utrke sudionicima dijelimo bogate startne pakete koji uključuju: službenu majicu utrke, startni broj s čipom za mjerenje vremena, bočicu vode, zaštitne rukavice, složivu vrećicu od reciklirane plastike, prigodne darove organizatora i sponzora utrke. Startne pakete moći ćete preuzeti na dan utrke, 11. rujna već od 9 sati.

Treneri i nutricionisti savjetuju na Ekotlonu

U programu sudjeluju nutricionistica Sandra Krstev Barać koja će pričati o hrani koja je poželjna za trening, te što je nabolje jesti prije i poslije trčanja. Također, moći ćete poslušati Igora Černešeka (sportski psiholog) i Denisa Rajčića (fitness trener) na temu utjecaja treninga na psihičko i fizičko zdravlje.

Što to djecu očekuje na Ekotlonu?

Naravno, nismo zaboravili ni na one najmlađe. Djeca će na Ekotlonu uz dobru zabavu i kvalitetno provedeno vrijeme u prirodi sa svojim roditeljima, imati priliku naučiti ponešto o recikliranju i očuvanju okoliša putem raznih edukativnih radionica, a zahvaljujući Konzumu podijelit ćemo im hrpu popularnih Morsovaca. Također, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost poklonit će čak 100 komada dječje igre 'Nisam za bacit', koju će klinci ujedno imati priliku zaigrati nakon utrke.

Dječji vrtić Petrinjčica organizira nekoliko zabavnih aktivnosti za svu djecu, a nastupit će i dječji zbor 'Zagrepčanke i dečki' . Kako bi roditelji mogli malo 'predahnuti', svoju djecu moći će povjeriti na čuvanje stručnoj suradnici Branki Vobner i njezinom timu iz poznate dječje igraonice Šareni Balon

Nisu potrebne covid potvrde

Utrka se odvija u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama, sudionicima nisu potrebne covid potvrde jer je utrka na otvorenom. Osobe dok trče ne trebaju nositi maske, ali dok čekaju u redu za akreditiranje ili catering trebaju nositi maske ili biti na distanci od 2 metra.

Dođite 11. rujna na Bundek na najveću plogging utrku u Hrvatskoj! Prijavite se OVDJE jer će ukupan iznos od prodaje kotizacija biti utrošen za nabavu opreme koju doniramo stradalom Dječjem vrtiću Petrinjčica, a pratiti nas možete i na društvenim mrežama. Ponosni partneri projekta su Konzum, adidas, INA, HEP, OTP banka i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt podržava Bigbelly SMART SOLUTIONS FOR CITIES.

 

Your browser doesn’t support HTML5 video

 

Posjeti missZDRAVA.hr