Znaš li zašto trebaš pomaziti psa prije nego što odeš iz kuće?

shutterstock Maženje psa prije kratkog odvajanja može imati pozitivan učinak
Sigurno mrziš ostaviti svog psa samog kod kuće jednako kao što on mrzi gledati te kako odlaziš. Ali mali znak pažnje prije nego što izađeš iz kuće moglo bi tvom psu olakšati rastanak.
Vidi originalni članak

Da se pitaju psi, njihovi vlasnici nikada ne bi izlazili iz kuće. Ali, za većinu vlasnika ta nije opcija. Umjesto toga, uvijek se moraju pripremiti za te velike, tužne oči i obećati da će se uskoro vratiti. Ironično, osobina koju ljudi najviše vole kod pasa također može biti jedna od najtežih za upravljanje. Anksioznost zbog odvajanja jedna je od najčešćih tendencija u ponašanju pasa. Zapravo, od 20 do 40 % štenaca može patiti od određenog stupnja tjeskobe zbog odvajanja u nekom trenutku svog života piše Yahoo. Od treninga do lijekova, postoji nekoliko načina da svoje izostanke učiniš manje bolnim za svog psa. No, prema jednoj studiji, ponekad je dovoljno da potapšaš svog psa po glavi kako bi se uvjerio da ga ne napuštaš.

Istraživači sa Sveučilišta u Pisi i Perugii u Italiji otkrili su da maženje psa prije kratkog odvajanja može imati pozitivan učinak te učiniti psa mirnijim tijekom vremena koje će provesti sam. Tijekom istraživanja proučavali su 10 pasa koji nemaju anksioznost od odvajanja ili druge probleme i podvrgli su ih dvama različitim testovima koji su ih odvojili od vlasnika na tri minute. U jednom testu vlasnici nisu mazili svoje pse prije odlaska, ali u drugom su ih mazili jednu minutu. Iako su u oba testa psi tražili svoje vlasnike, činilo se da su bili opušteniji ako su ih vlasnici pomazili prije odlaska. "Kada su vlasnici pomazili svoje pse prije odvajanja, psi su pokazali ponašanje koje ukazuje na smirenost dulje vrijeme dok su čekali njihov povratak. I njihov broj otkucaja srca značajno se smanjio nakon testa", navodi se u studiji. 

Ipak, istraživači dodaju da je potrebno napraviti dodatne testove, pogotovo kod onih psa koji pate od anksioznosti i tjeskobe zbog odvajanja. 

Kako maženje utječe na pse?

Zapravo postoji znanstveni razlog zašto maženje može smiriti tvog psa. “Psi se osjećaju voljeno i smireno kada ih mazimo. Kada ih pomazimo, oni oslobađaju hormon oksitocin, koji se često naziva 'hormon ljubavi'", objašnjava veterinarska tehničarka Kaitlyn Tullio za The Dodo.

Zbog toga se Tullio slaže da maženje psa prije izlaska iz kuće može biti prilično značajno za ljubimca. “Pobrini se da imaš vremena posvetiti se svom psu prije nego što ostane sami cijeli dan,” dodaje Tullio. Objašnjava kako će zbog toga ostati mirniji i zadovoljniji  za razliku ako samo izjuriš iz kuće, čak i ako ga na brzinu pozdraviš. "Iako su oni možda samo mali dio našeg svijeta, mi smo njihov cijeli svijet”, zaključuje Tulio.  

Ipak, prema profesoru evolucijske biologije sa Sveučilišta Colorado Marcu Bekoff, "generalizacije o tome što učiniti kada ostaviš psa mogu biti vrlo pogrešne." On je za Psychology Today rekao da na svakog psa treba gledati pojedinačno, "tako da je moguće da bi nekim psima bilo bolje kada ih njihovi vlasnici pomaze, a nekima bi bilo bolje kada bi ih vlasnici tiho napustili". 

Uglavnom, ti najbolje poznaješ svog psa. Ako misliš da bi pozdrav koji uključuje maženje mogao biti koristan, svakako to učini. Velike su šanse da će mu ta jednostavna gesta uljepšati cijeli dan.

skrivene poslastice i interaktivne igračke 8 načina da se tvoj ljubimac zabavi kada je sam

mogu dovesti do blagih, ali i kobnih nuspojava 9 namirnica koje su toksične za pse

Posjeti missZDRAVA.hr