Znaš li što je sedmi resurs i kako se može iskoristiti?

Guliver/Shutterstock Svakim ponovnim recikliranjem dobiva se materijal sve lošije kvalitete, a u zadnjem recikliranja ta plastika postane potpuno neupotrebljiva, ali i dalje ostane jednako štetna za ljude i okoliš
Svjetski dan recikliranja utemeljen je 2018. godine s namjerom da se prepozna i proslavi važnost recikliranja za očuvanje dragocjenih prirodnih resursa i osiguranje budućnosti planeta. Drugi Svjetski dan recikliranja obilježava se 18. ožujka 2019. godine pod sloganom "Recikliranje za budućnost".
Vidi originalni članak

Dvojaka misija

  • Reći svjetskim liderima da je recikliranje previše važno da ne bude globalno pitanje i da je hitno potreban zajednički pristup recikliranju.
  • Zamoliti ljude širom planeta da razmišljaju o resursima, a ne o otpadu dok se to ne dogodi nećemo znati dovoljno cijeniti recikliranu robu. 

recikliranje Recikliranjem odjeće Planetu činiš veliku uslugu, doznaj zašto


Činjenica je da recikliranje (bilo industrijsko ili kod kuće) svake godine štedi više emisija CO2 od onih koje stvara cijela zrakoplovna industrija, a istodobno štiti vrijedne prirodne resurse Zemlje. Samo to nama svima može biti poticaj da recikliramo i kupujemo reciklirano.

Uvođenje sedmog resursa

Svjetski dan recikliranja održavat će se 18. ožujka svake godine. To će biti dan tijekom kojeg će se pozivati pojedinci, zajednice, vlade i tvrtke diljem svijeta, kako bi se na recikliranja gledalo kao na resurs, a ne na otpad.

Postoji šest glavnih prirodnih resursa na Zemlji: voda, zrak, ugljen, nafta, prirodni plin i minerali. Njima su se pridružili i reciklirani materijali, kao svjetski Sedmi resurs.

Bez recikliranja, svi naši rabljeni i odbačeni hladnjaci, plastične boce, kutije za pakiranje, automobili, mobiteli i papirnate čaše pridonijet će rastućim planinama od otpada, koje se ili spaljuju ili šalju na odlagalište i nikad se više neće koristiti. Bez recikliranja, nema drugog izbora nego nastaviti izrabljivati prirodne resurse.

 

Global Recycling Foundation UN-ovim organizacijama, ekološkim aktivistima i svjetskim liderima 2018. godine poslao je Sedmi manifest resursa koji možeš pročitati ovdje.

Nakon uspješnog pokretanja Svjetskog dana recikliranja 2018. godine, Global Recycling Foundation objavio je temu 2019. godine  "Recikliranje za budućnost".

 

Čak 90 posto stakla može se reciklirati za izradu boca, čaša i staklenki Recikliranje za početnike
 

Svjetski dan recikliranja usredotočit će se na snagu mladih, obrazovanje i inovacije u osiguravanju svjetlije budućnosti za planet. Svi ljudi širom svijeta pozvani su da daju svoju podršku recikliranju.
 

Posjeti missZDRAVA.hr