Thunberg: "Niste učinili ništa" - Trump: "Aktivisti šire paniku"

Jonatan Ernst/Reuters/Pixsell
Svjetski gospodarski forum u Davosu (World Economic Forum WEF) 2020. okupit će više od 3000 sudionika iz preko 120 zemalja svijeta. Hrvatski premijer Andrej Plenković također sudjeluje.
Vidi originalni članak

Svjetski gospodarski forum započeo je u utorak u Švicarskom Davosu, a prvi dana samita, na kojem se okupljaju najmoćniji ljudi svijeta, obilježili su razgovori o klimi i klimatskim promjenama koje su otvorili Greta Thunberg, Salvador Gomez-Colon, Natasha Mwansa i Auntumn Peltier.

Thunberg, tinejdžerica i švedska aktivistica, svoj je izlazak na pozornicu iskoristila kako bi ponovno upozorila svjetske čelnike da slušaju mlade ljude. Navela je da do sada "nisu učinili u osnovi ništa" kada je riječ o smanjivanju emisije ugljika, unatoč svakodnevnim dokazima o klimatskim promjenama, prenosi CNN.

Na pitanje kakve promjene i što želi vidjeti u budućnosti, Thunberg je odgovorila da je njezina želja da se počne "slušati znanost te da se počne rješavati problem krize u kojoj se nalazimo." 

"Znanost i glas mladih nisu u središtu rasprave, a trebali bi biti. Riječ je o nama, budućim generacijama i onima koji su danas pogođeni", zaključila je mlada aktivistica.

Trump pozvao na optimizam

Prvoga dana WEF foruma u razgovorima je sudjelovao i američki predsjednik Donald Trump te je odmah napao klimatske aktiviste nazvavši ih "višegodišnjim prorocima propasti."

Njegov govor dogodio se samo nekoliko sati nakon govora Grete Thunberg, a govorio je o odbacivanju poziva na hitno djelovanje te je ohrabrio svijet da umjesto toga prihvati optimizam. "Ovo nije vrijeme za pesimizam. Ovo je vrijeme za optimizam. Strah i sumnja nisu dobar misaoni proces, jer ovo je vrijeme za ogromnu nadu i radost te za optimizam i djelovanje", prenosi CNN.

Ovo je inače 50. jubilarni forum u Davosu, a prisustvuje mu i hrvatski premijer Andrej Plenković koji je u utorak sudjelovao u dva panela - "Diplomatski dijalog o zapadnom Balkanu" i "Generiranje rasta u srednjoj i istočnoj Europi", a održao je i niz bilateralnih sastanaka.

U fokusu samita, koji traje od utorka do petka, bit će i druga bitna pitanja i teme, a neke od njih su - usporavanje globalnog gospodarskog rasta, trgovinski ratovi, geopolitičke napetosti u Istočnoj Aziji i bliskoistočne žarišne točke.

Popis sudionika, kojih je više od 3000, uključuje i čelnike država i vlada iz Jordana, Palestine, Iraka, Afganistana i Pakistana, po šest predstavnika iz Bank of America, BlackRocka, Citija, Goldman Sachsa, HSBC-a i ruskog kreditora Sberbank. Njemačka kancelarka Angela Merkel nalazi se među 53 šefa država za koje su dužnosnici WEF-a rekli da će biti na tom događaju, američki ministar riznice Steven Mnuchin, Ivanka Trump, Jared Kushner, dok će Priyanka Chopra Jonas prisustvovati u razgovorima o siromaštvu, prenosi CNBC. Cijeli program možete vidjeti ovdje.

Posjeti missZDRAVA.hr