Svjetsko prvenstvo u Katru reklamira se kao ugljično neutralno, a to je daleko od istine

shutterstock Stadion 974 napravljen je od 974 kontejnera za transport robe te će se nakon prvenstva rastaviti i neće ponovno koristiti
Organizacije za zaštitu okoliša dovele su u pitanje tvrdnje organizatora Svjetskog prvenstva u Katru 2022. da će turnir biti ugljično neutralan
Vidi originalni članak

Danas počinje Svjetsko nogometno prvenstvo u Katru. Dok se navijači pripremaju bodriti svoje timove, raste zabrinutost organizacija za zaštitu okoliša oko zagađenja koje će proizvesti Svjetsko prvenstvo.

Organizatori Svjetskog prvenstva u Katru 2022. obećali su da će turnir biti ugljično neutralan, ali ekološki stručnjaci upozoravaju da će ovaj nogometni događaj ipak zagađivati okoliš više nego što se reklamira. Vrhovni odbor Katra, organizator i domaćin natjecanja, objavio je da će turnir generirati 3,6 milijuna tona ugljikovog dioksida, u usporedbi s 2,1 milijunom CO2 koliko je proizvedeno na prethodnom izdanju natjecanja u Rusiji 2018. godine. Istu količinu CO2 primjerice proizvede Crna Gora za cijelu godinu ili gotovo šest milijuna stanovnika Danske u mjesec dana, prenosi Le Monde.

Većina tih emisija, odnosno oko 95 posto, je neizravna i dolazi iz čimbenika kao što su promet, izgradnja infrastrukture i smještaj. Međutim, Gilles Dufrasne iz Carbon Market Watcha i autor izvješća o analizi klimatskih navoda natjecanja je rekao da su tvrdnje o ugljičnoj neutralnosti "zavaravajuće i neistinite u pogledu stvarnog utjecaja na klimu koji će događaj imati". Također za Al Jazeera dodaje da je procjena nepotpuna i u izvješću stoji da je za izgradnju osam stadiona ispušteno 1,6 milijun tona CO2 umjesto predviđenih 200 tisuća tona. Jedan od novoizgrađenih stadiona koji nosi prikladno ime Stadion 974 napravljen je od 974 kontejnera za transport robe te će se nakon prvenstva rastaviti i neće ponovno koristiti, prenosi Bloomberg. Za izgradnju tog privremenog stadiona ispušteno je gotovo 500 tisuća tona CO2Julien Jreissati, programski direktor Greenpeacea za Bliski istok, optužio je organizatore za "uređivanje istine", inzistirajući na tome da se tvrdnje o neto nultim emisijama na natjecanju "mogu smatrati greenwashingom/sportswashingom". 

Organizatori rješenje vide u "ugljičnom kreditu"

“Naš je cilj nadoknaditi sve emisije stakleničkih plinova, istovremeno unapređujući rješenja s niskom razinom emisije ugljika u Katru i regiji”, navodi organizatori u priopćenju na službenoj web stranici Qatar 2022. “Turnir s neutralnom emisijom ugljika ostvaruje se kroz proces od četiri koraka: svijest, mjerenje, smanjenje i kompenzacija. Brzo napredujemo u svim područjima", stoji u navodu. Kako bi se postigla ugljična neutralnost, organizatori turnira obećali su da će se emisije kompenzirati u obliku "ugljičnih kredita". Takav kredit, u teoriji, dovodi u ravnotežu emisije proizvedene na samoj lokaciji smanjenjem emisija drugdje u svijetu. 

 

 

Nije točno poznato kako će organizatori iskoristiti toliko velik "ugljični kredit". Do sada je objavljeno da će uložiti sredstva u izgradnju vjetrenjača u Turskoj i Srbiji, no takav potez odgovara tek za nešto manje od 180 tisuća tona takvog kredita. Radi se o neznatnoj kompenzaciji zagađenja već narušenog okoliša. Veliki dio emisija CO2 mogao se izbjeći jednostavnim rješenjem - organizacijom natjecanja u zemlji koja već ima razvijenu sportsku infrastrukturu. 
 

svijet ide prema zatopljenju od 2,7 stupnjeva Celzijusa, Otužni rezultati sastanka G20: Više se ne navodi 2050. za postizanje nulte emisije ugljika

Posjeti missZDRAVA.hr