Svjetski je dan napuštenih životinja! Životinje jako pate kada ih ostavite!

Guliver/Shutterstock
Svjetski je dan napuštenih životinja. Procjenjuje se da 75 posto ukupne svjetske populacije pasa i mačaka nema svoj dom. Psi i mačke lutalice ne žive na ulicama svojom voljom. Glavni uzrok njihovog povećanog broja je napuštanje kućnih ljubimaca, pogotovo u vrijeme godišnjih odmora i njihovo nekontrolirano razmnožavanje.
Vidi originalni članak

Životinje nisu predmeti, nego svjesna živa bića i članovi obitelji. Psi prema novijim istraživanjima mogu odlučiti umrijeti kada proživljavaju tešku depresiju nakon što ih je vlasnik ostavio. Također, ogroman broj napuštenih pasa i mačaka na ulicama Hrvatske izloženo je različitim patnjama, gladi, žeđi i bolestima, a nerijetko završavaju i pod kotačima automobila.

Zakonska obaveza označavanja pasa mikročipom u Hrvatskoj postoji još od 2004. godine. Otada do danas brojne udruge i savjesni skrbnici pasa i odgovorni pojedinci upozoravaju na ovu zakonsku obavezu i nužnost njezina provođenja kako bi iza svakoga psa imenom i prezimenom stajao njegov skrbnik te kako bi se spriječilo napuštanje i patnja životinja i troškovi njihova zbrinjavanja. Napuštanje životinja sramotno je i okrutno zlostavljanje, što se kažnjava novčanim iznosom od 15 do 30 tisuća kuna.

Važno je potaknuti što više osoba koje žele nabaviti kućnog ljubimca da se odluče na udomljavanje životinja iz skloništa umjesto na kupnju. Psi u skloništima nalaze se pod stalnom veterinarskom skrbi, cijepljeni su i kastrirani, a to su samo neke od prednosti udomljavanja naspram kupnje. 

Također, postoji mogućnost i virtualnog udomiteljstva.

 

Posjeti missZDRAVA.hr