Svako dijete može voljeti zdravu hranu
Kremasta tekstura obično pali
Kada imaš bebu ili malog gegavca, sjeti se da su oni nježna bića koja tek otkrivaju nove teksture i okuse hrane pa ih treba postepeno uvoditi u svijet zdravih okusa i mirisa. Pri tome je dobro imati na umu da, generalno govoreći, vole kremasto i slatkasto. U ovoj će ti fazi osnovna pomagala biti blender ili štapni mikser. Bez obzira radi li se o žitnim kašama ili raznim povrtnim juhama, pokušaj djeci ponuditi kremaste i bogate teksture. Koliko guste, sama će ti beba signalizirati svojim reakcijama. Koristi organski uzgojeno, prirodno slatkasto povrće poput batata, mrkve i cikle koje možeš kombinirati s ostalim povrćem drugih boja. Predlažem ti kombinaciju guste krem juhe od mrkve ili batata i pirea od cikle s malo zobenog vrhnja za dekoraciju. I tvoje će dijete sigurno uživati u zanimljivoj kombinaciji boja i okusa.
- Blago slatkasto i bogati orašasti okusi – omiljena kombinacija: Jedan od dokazano najuspješnijih trikova za prihvaćanje raznih žitnih kašica je dodavanje ukusnog maslaca od lješnjaka ili suncokreta kao i malo rižinog slada. Svakako pokušaj prvo samo s maslacem bez dodavanja slatkog kako se dijete ne bi nepotrebno "navuklo" na slatko.
- Ključne riječi:aktivno uključivanje i zabava: Za uspješno hranjenje izbirljivih "vrtićanaca" i školaraca, uz blender nabavi i razne sjeckalice i pomagala za oblikovanje voća i povrća poput spiralizatora i sl.Također, nabavi razne drvene štapiće te dječju pregaču. Dvije stvari neka ti s ovom dobnom skupinom budu uvijek na umu: aktivno uključivanje i zabava!
- Neka sami istražuju boje, mirise i teksture : Tvoji će mali istraživači uživati u aktivnom uključivanju u pripremu hrane, a mogu se uključiti djeca već u dobi od tri ili četiri godine. Tvoj mali kuhar i ti odjenite svoje pregače i s iskrenim uvažavanjem mu dodijeli posao. Neka ti pomogne očistiti bundevu od sjemenki, izvaditi grašak iz mahuna, očistiti šipak, smućkati jaja ili mu dodijeli bilo koji drugi jednostavan i bezopasan posao. Potakni ih da pipkaju, prebiru, mirišu i istražuju boje, mirise i teksture sjemenki, žitarica, mahunarki i raznog voća i povrća.
- Voćni štapići i šlag od indijskih oraščića: Važno je od početka uvesti dobre navike kao što su zdrave grickalice od raznih orašida, sjemenki, suhog voća ili komadića svježeg povrća i voća. Sjeti se da komadiće suhog i svježeg voća poput jagoda ili jabuka možeš nanizati na štapiće. Dodatno ih možeš zainteresirati šlagom od indijskih oraščića u koji mogu umakati svoje voćne štapiće. Sve što ti je potrebno za ovaj nutritivno bogat i ukusan šlag je šalica sirovih indijskih oraščića, šalica vode, malo agava sirupa, 1/2 čajne žličice vanilije u prahu i dvije žlice rastopljenog ekstra djevičanskog kokosovog ulja. Sastojke smiksaj u blenderu i uživaj gledajući djecu kako s guštom jedu.
- Urbani vrtlari od malih nogu: Osim uključivanja u sam ritual spravljanja hrane, djeca će uživati u istraživanju novih stvari poput sudjelovanja u samom procesu sadnje i promatranju rasta hrane koje jedu. Bit će dovoljno da na balkonu posadite cherry rajčice ili razno začinsko bilje, koje će sami moći ubrati i obogatiti svoju hranu svježe ubranim začinima. Tako ćeš ih naučiti da općenito jasnije percipiraju prirodu i cijene trud, potreban da se hrana uzgoji, a samim time će i proces spravljanja hrane i hranjenja biti prirodniji, zabavniji i postat će zajednički ritual u kojem svi uživaju.
Preporučujem ti da uvijek biraš certificiranu organsku hranu za svoje dijete: www.biobio.hr
Irina Zafranović je bio&bio blogerica.