Studija otkriva da roditelji uistinu imaju omiljeno dijete. Jesi li ti njihova mezimica?

shutterstock Istraživanje je pokazalo da velika većina roditelja u potpunosti ima svog miljenika
Iako roditelji uvijek govore kako vole svu svoju djecu podjednako i nikada ne prave razlike, čak i stručnjaci znaju da lažu i da im je jedno dijete ipak omiljeno.
Vidi originalni članak

Tvoja mlađa sestra, miljenica obitelji, uvijek se izvlačila sa svime? Naravno, ako si ti učinila nešto loše bila si kažnjena, ali ako je i ona učinila isto, dobila je samo bukvicu: "Molim te, da se to više nije nikad ponovilo." Zatim je tu i tvoja starija sestra sa svojim atletskim trofejima. Tvoji su se roditelji sigurno uvijek hvalili s njom, a to rade i dan danas. A braco je uvijek bio najpametniji od svih, inteligentno i nadareno srednje dijete. Tolika je konkurencija za pažnju roditelja pa je razumljivo da sve majke i očevi imaju omiljenije dijete, čak i ako to ne žele priznati, zar ne? Nažalost, vjerojatno nikad nećeš sa sigurnošću znati koje je dijete omiljeno tvojim roditeljima, jer će neprestano inzistirati na tome da vole svu svoju djecu jednako i nikoga ni pinku više!

No, koliko god roditelji željeli da ljudi (posebno njihova vlastita djeca) misle da nemaju svog favorita, znanost kaže nešto sasvim drugo. Drugim riječima, istraživanje je pokazalo da većina roditelja u potpunosti ima svog miljenika. Što znači da i tvoji roditelji vjerojatno imaju. A tko je njihov omiljeni mezimac ili mezimica često proizlazi iz redoslijeda rođenja, otkriva Your Tango.

Žene koje imaju stariju sestru imaju manje šanse za razvod braka

Nedavno obnovljena studija sociologinje Katherine Conger pokazala je da je 74 % majki i 70 % očeva prijavilo povlašteni tretman prema jednom djetetu. Conger i njezin istraživački tim ispitali su 384 parova braće i sestara i pitali ih kako se osjećaju na temelju toga kako se roditelji odnose prema njima, osjećaju li neku vrstu različitog tretmana i povlaštenijeg položaja. Zatim je istraživački tim intervjuirao roditelje braće i sestara radi njihove perspektive. Iako roditelji nisu rekli koje dijete preferiraju, Conger i njezin tim zaključili su na temelju toga koji su brat ili sestra najviše osjetili nesklad ili ljubomoru. "Naša je radna hipoteza bila da će na starije, odnosno ranije rođeno dijete više utjecati percepcije različitog postupanja zbog statusa starijeg djeteta - više snage zbog dobi i starosti, više vremena s roditeljima u obitelji", rekla je Conger.

Društvene promjene Razlozi zbog kojih mlađe generacije puno češće žive s roditeljima

Prvorođena djeca izvijestila su da su preferirano dijete jer su se roditelji divili njihovim postignućima bez da su ih imali s kim komparirati. Jednom kad su dobili braću i sestre, njihov status najstarijeg djeteta učinio ih je prvima u obitelji koji su pobjeđivali u sportovima, bili odlikaši u školi i općenito oduševljavali roditelje svojim vještinama. Zbog toga mlađa braća i sestre često vjeruju da mogu osjetiti pristranost roditelja prema prvorođencima, a to utječe na njihovo samopoštovanje.

Dokazano: Ako imaš sestru, bit ćeš sretnija u životu

Istraživanje je također otkrilo da na neki način redoslijed rođenja nije bio važan, jer je svako dijete bilo sumnjičavo prema roditeljima. Da rezimiramo sve, vjerojatno nikada sa sigurnošću nećeš znati koje je dijete u tvojoj obitelji najdraže roditeljima, no i dalje možeš vjerovati da si to upravo ti.

Posjeti missZDRAVA.hr