Škola prirodne kuhinje od ''A do Ž''
Prirodno kuhanje od „od A do Ž“
Na ovoj se školi od „od A do Ž“ uče raznolike tehnike kuhanja cjelovitih namirnica, kombiniranje jela i jelovnika, organizacija kuhinje i ekonomičnost u kuhanju, kako bi bolje brinula o vlastitom zdravlju i zdravlju svoje obitelji. Osobitost programa je što se vodi makrobiotičkim načelima i teorijom pet transformacija, koja je fantastičan ''kompas'' za za kombiniranje namirnica i njihovih energija. Također, sve namirnice koje se koriste na Školi su ekološkog podrijetla. Školu je u više od dvadeset godina prošlo nekoliko stotina polaznika, koji svoja znanja primjenjuju u svakodnevnom kuhanju, a neki su novostečena umijeća i profesionalno iskoristili.
Slijedi intervju s Jadrankom Boban Pejić, pokretačicom Škole prirodne kuhinje.
ZK: Autorica ste Škole prirodne kuhinje, orginalnog koncepta od 1989. godine, zašto ste ju odlučili pokrenuti, koja je bila ideja vodilja?
Druge inspirirati i motivirati da žive kvalitetnije i radosnije. Prenijeti znanje i iskustvo te pokazati i dokazati da zdravo pripremati obroke može biti ukusno&jednostavno.
ZK: Kako nam kuhanje može poboljšati kvalitetu života?
Kada kuhamo sami biramo namirnice, dakle imamo potpunu kontrolu nad kvalitetom prehrane, prilagođavamo je svojim potrebama i željama te okusima, imamo svježe pripravljenu hranu pa smo time vitalniji i zdraviji. Kuhanje donosi posebnu atmosferu, toplinu u svaki dom, okuplja obitelj i prijatelje. Dijeljenje hrane jedan je od najljepših rituala. To se osjeti i na samoj Školi - kuhanje kreira neku posebnu čaroliju.
ZK: Da li je kod kuhanja također važna dobra organizacija i planiranje?
Danas više nego ikad, no i to se može naučiti i to je upravo ono što podučavam tijekom Škole, cilj je da nakon Škole vladaš svojom kuhinjom na ekonomičan i efikasan način.
ZK: U najavi programa Škole kuhanja ističete i teoriju 5 transformacija, o čemu se radi?
Svaka namirnica i način pripreme imaju svoju energiju, važno je znati kako ih kombinirati da bismo dobili različite energije koje su neophodne našem organizmu te tako kroz raznolikost u odabiru i pripremi iskoristili maksimum potencijala vlastite vitalnosti. Sustav 5 transformacija (po kojem je ova Škola i jedinstvena u regiji) pruža odličnu osnovu za svladavanje kombinatorike namirnica i bolje razumijevanje kreiranja jela i obroka.
ZK: U kojem vremenskom periodu kuhari-početnici mogu ovladati makrobiotičkim načelima pripremanja hrane?
Onaj tko završi Školu (pod uvjetom da nastavi kuhati doma) ovladao je svim potrebnim, stoga je pohađanje Škole najbrži način za sve koji to žele na strukturiran i organiziran način brzo savladati pripremu hrane prema makrobiotičkim načelima. Često se događa da ljudi nakon nekoliko godina kuhanja uz knjige i samostalnog pokušavanja dođu na Školu i kažu: "Da sam barem prije to napravila/o!
5 pravila
ZK: Možete li otkriti 5 pravila za zdravu jesensko-zimsku prirodnu kuhinju za naše čitatelje?
- Guste, bogate, kremaste juhe su "must have" a pravljenje temeljca za juhu nezaobilazno.
- Đumbir i češnjak odlični su začini za variva i juhe, a pomažu okusom i djelovanjem protiv viroza i prehlada.
- Sezamovo ulje idealno je za pripremanje jesensko - zimskih jela. Tamno sezamovo ulje je postojano pri zagrijavanju, daje prekrasan okus i grije organizam.
- Proso je moćna i jednostavna, no ukusna i hranjiva žitarica - jača želudac i utječe na stabilnu razinu šećera u krvi. Kuha se samo dvadesetak minuta te se lako kombinira s različitim povrćem.
- Vrijeme je za čajeve i tople napitke! Limunada s ječmenim sladom i malo đumbira moja je preporuka!
Više info na: www.makronova.com