Razbudi se zdravom zamjenom za kavu
Šalica kave može te razbuditi, poboljšati koncentraciju i izoštriti svjesnost. To djelovanje zbog kojeg većina ljudi i pije kavu rezultat je utjecaja kofeina na živčani sustav. Ljudi koji svakodnevno piju puno kave, ili pak vrlo jaku kavu, mogu postati ovisni o tom njezinom stimulrajućem djelovanju. Kofein također može izazvati neke napovoljne učinke, kao što su srčana aritmija, bolovi u želucu i loša probava.
Riješi kviz o kavi i provjeri jesi li ovisan o kofeinu!
Sirovim zrnima kave dodaju se masti kako bi nakon prženja izgledala lijepo i sjajno, a to čini kavu teško probavljivom. U znanstvenim krugovima poznato je da kava otežava probavu i posebno rad jetre i bubrega zbog prirodno viskog udjela purina kao i zbog posljedica procesa prženja kave.
Yannoh ne sadrži kofein i ne izaziva ovisnost
Yannoh nadomjestak kave, kojeg proizvodi jedan od vodećih svjetskih proizvođača ekološke hrane, belgijska tvrtka Lima, sadrži ječam, raž, cikoriju i žir. To su vrijedni prirodni sastojci koji poboljšavaju probavu i daju energiju. Yannoh ne sadrži kofein, nema stimulirajući učinak i ne izaziva ovisnost. Sastojci su samo lagano poprženi kako bi se dobio specifičan okus, za razliku od kave koja se puno jače prži, što onda izaziva probavne probleme.
Ječam iz nadomjestka kave Yannoh blagotvorno djeluje na živčani sustav, za razliku od obične kave s kofeinom čiji je učinak na živčani sustav agresivan i dugoročno iscrpljujući. Zbog toga su ti nadomjesci odličan izbor za sve one koji uživaju u okusu kave, ali ne žele unositi kofein u organizam ili im pak kava teško pada na želudac.
Kava od prženih žitarica za ravnotežu yina i yanga
Nadomjestak kave Yannoh kreirao je 50-ih godina prošlog stoljeća Georges Oshawa, utemeljitelj makrobiotike i prijatelj osnivača tvrtke Lima. Osnovni princip makrobiotike je održavanje ravnoteže yina i yanga. U makrobiotičkom pristupu smatra se da su pržene žitarice yang, pa je to kvaliteta i žitnog nadomjestka za kavu. Zbog toga je Georges Oshawa Liminom nadomjestku kave dao ime Yan-noh.
Pogledaj kako izgleda jelovnik jedne od pobornica makrobiotičke prehrane, glumice Gwyneth Paltrow.
Ovaj nadomjestak kave, kao i drugi proizvodi tvrtke Lima, sadrži isključivo namirnice organskog podrijetla, bez ikakvih kemikalija i bilo kakvih umjetnih sastojaka, poput umjetnih bojila, aroma i konzervansa.
U Hrvatskoj je Yannoh dostupan u bio&bio trgovinama, Gardenu i svim drugim specijaliziranim trgovinama zdrave hrane te na policama zdrave hrane u Konzumu, Mercatoru, Plodinama i Sparu.
Asortiman obuhvaća Yannoh instant nadomjestak kave od 50, 125 i 250 grama, Yannoh instant s okusom vanilije te Yannoh original nadomjestak kave u pakiranju od 500 grama.
Više info: www.pretti.hr
Shake od kave
Sastojci:
2 čajne žlice Yannoh instant nadomjestka kave (ili Yannoh instant s okusom vanilije)
250 ml Lima sojinog napitka
3 žlice Lima rižinog slada
prstohvat soli
Priprema:
Izmiksaj sve sastojke i posluži hladan napitak.
Yannoh puding
Sastojci za 4 osobe:
3 čajne žlice Yannoh instant nadomjestka s okusom vanilije
50 g žitnog škrobnog brašna
250 ml Lima sojinog napitka
2 žlice Lima rižinog slada
prstohvat morske soli
250 ml vode
Priprema:
Izmješaj sve sastojke i pusti ih da zakipe. Neka se sve krčka 5 minuta. Zatim smjesu izlij u posudice za desert i ukrasi grubo mljevenim lješnjacima. Posluži hladno.
Yannoh mousse
Sastojci:
4 bjelanjka
4 žlice Lima rižinog slada
2 dl slatkog vrhnja
1 žlica Yannoh nadomjestka kave
Voće ili keks za ukras
Priprema:
Istuci bjelanjke i dodaj im 2 žlice rižinog slada pa ih miksaj mikserom na najvećoj brzini dok se smjesa ne dobije čvrste šiljke. Vrhnje pomješaj s ostatkom rižinog slada i s Yannoh-icom i miksaj dok se smjesa ne stvrdne.
Pomiješaj slatko vrhnje i pjenu od bjelanjaka pa razdijeli u čaše. Ostavi u hladnjaku barem 10 minuta. Na kraju desert ukrasi komadom voća ili keksom.
Kavni kolač
Sastojci:
600 g punozrnatog pšeničnog brašna
3 žlice Yannoh instant nadomjesta s okusom vanilije
½ šalice kestenovog brašna ili mljevenih kestena
½ šalice ječmenih (ili drugih žitnih) pahuljica
½ šalice heljdinog brašna
2 žlice Lima rižinog slada
1 žlica kreme od badema
prstohvat morske soli
3 žlice suncokretovog ulja
½ šalice grožđica
10 badema
500 ml vode
Priprema:
Pažljivo pomiješaj pšenično, kestenovo i heljdino brašno, Yannoh instant nadomjestak s okusom vanilije i ječmene pahuljice. Dodaj ostale sastojke i dobit ćeš gustu masu.
Smjesu izlij u nauljeni lim za pečenje i pospi narezanim bademima. Peci kolač u prethodno zagrijanoj (na 120°C) pećnici 45 minuta na temperaturi od 220°C.