Rashladi tijelo, ali i dušu!

Dolaskom vrućih dana naše biće na svim razinama žudi za osvježenjem i rashlađivanjem. Postoje, naravno, površna rješenja s kojima dobivamo iluziju da smo osvježenje postigli, no kako vjerujem da te takva rješenja ne zanimaju, evo nekoliko cjelovitih prijedloga
Vidi originalni članak

Rashlađivanje tijela

Inteligencija našeg organizma u vrućini funkcionira tako da toplinu šalje na površinu kože kako bi unutrašnje organe zaštitila od pregrijavanja (a time i opasnost da ''sagorimo'' prerano). Naravno da je u tome tvoja pomoć dobrodošla (čitaj: “odluke koje donosiš i izbore koje činiš”). Stoga ti savjetujem da biraš namirnice i načine pripreme koji osvježavaju organizam. Puno povrća (pogotovo zelenog lisnatog), sirovog, kratko kuhanog, pirjanog, prešanog učinit će organizam laganim i donijeti puno tekućine, vlakana te hranjivih sastojaka. Među povrćem se svakako ističu krastavci kao najbolji prijatelji za rashlađivanje, a meni je omiljena hladna krem juha od krastavaca.

Nemoj zaboraviti na važnost juha u ovo ljetno vrijeme jer donose tekućinu, hrane i lako su probavljive. Pokušaj sve što pripremaš začiniti lagano (manje soli i ulja) kako se slanim i masnim jelima ne bi previše zagrijavao organizam. Jednostavno zamisli da ukoliko ljeti jedeš jako slano i masno, to je isto kao da doma imaš uključeno grijanje na 30 stupnjeva umjesto klime! Takve zaista mogu biti posljedice neadekvatne prehrane.

Osvježenje sigurno možeš potražiti i u različitim vrstama voća (kao i povrće, pokušaj birati ono organsko kako ne bi unosila nepotrebne kemikalije u organizam, a i punijeg je okusa). No, imaš li osjetljiviju probavu (sklona si ili konstipaciji ili učestaloj/rjeđoj stolici) onda voće baš i nije idealan izbor za tebe. Lagana kaša od zobenih pahuljica, smeđa riža i druge žitarice su u tom slučaju puno bolji izbor, a lijepo se kombiniraju s povrćem. Podsjećam te da je voda najbolji napitak te povremeno pripremi hranjive kombinacije smoothija, shakeova i sokova od povrća. Ne preporučujem ti miješanje voća i povrća u jednom napitku jer ne pridonosi jačanju probave. Koliko možeš, izbjegavaj šećer i proizvode koji ga sadrže jer pridonosi dehidraciji organizma (100 g čokolade ''popije'' ½ litre tekućine u organizmu!).

Ledena jela i pića su ona površna rješenja koja donose više štete nego koristi organizmu pa ih izbjegavaj. Kako je ljeto vrijeme nestašluka, ako ti se ''omakne'' koji sladoled, ništa strašno, nitko nije savršen. I tu možeš izabrati one “bio” kvalitete i nemoj zaboraviti uživati (uživanje za razliku od krivnje pridonosi boljoj probavi hrane). Limunada s đumbirom i agavinim sirupom, hladni zeleni čaj s metvicom te koktel od zelene magme i spiruline sa zobenim mlijekom moji su najdraži ljetni napici. Ne zaboravi na dinje i lubenice!

Rashlađivanje uma

Ah, ponekad je tako vruće i skučeno u tom prostoru, zar ne? Što više imamo to više brinemo, a brige i strahovi zauzimaju naš mentalni prostor i ''hajcaju'' um na visokoj temeperaturi. Ponekad je i dugotrajan proces pozabaviti se sa svim tim “stvarima”, no ono što ljeti možeš napraviti je sljedeće: putuješ li na odmor, ponesi što je moguće manje stvari (možda se i začudiš koliko to oslobađa i opušta). Kao prvo, ne moraš stalno misliti gdje mi je ovo ili ono, gdje sam ostavila ovo ili ono itd. Manje stvari u koferu, manje prostora u umu i opušteniji odmor. Druga stvar koja pomaže u osvježenju uma je: imati što je manje planova i očekivanja od odmora i ljeta….

Pogledaj što rade životinje: kada je jako vruće, uglavnom leže u hladu, tu i tamo se lijeno protegnu (rade neku od yoga asana) te potrče samo ako je hrana u pitanju. Rijetko koju životinju (ako i jednu ) ćeš vidjeti kako leži na najjačem suncu i peče se kako bi “pocrnila”. Naravno, i one se s dolaskom večeri počinju više kretati (možda plešu?). Preporučujem ti barem povremeno rano buđenje tijekom ljeta – izlasci sunca u prirodi i svježina te mirnoća donose našem uzburkanom umu smirenje i osvježenje poput najljepše meditacije.

Pažljivo izaberi što ćeš čitati tijekom ljeta, zamisli svoj um kao prekrasnu prostoriju u koju želiš unijeti posebno lijepe stvari, malo njih tako da osjetiš prostor i da one samo naglase ljepotu tog prostora, a ne nakrcaju ga nabacanim stvarima. Žutilo, tračevi, drame i negativne priče zagađuju naš um i bili mi svjesni toga ili ne utječu na naše raspoloženje i ponašanje. Ono što čitamo, gledamo, mislimo, pričamo, pod našom je kontrolom pa iskoristi godišnji odmor za treniranje uma i misli prema pozitivi, ljubavi i suosjećanju.

Rashlađivanje duše

Kad umiriš i osvježiš um, veća je prilika da ćeš bolje čuti svoj unutrašnji glas, svoju intuiciju. Ne zanemaruj poruke koje primaš, ne odbacuj ih, vjeruj svom unutrašnjem glasu pa ako ti zatreba stavi ruku na srce i oslušni poruku koju primaš. Izgovori je naglas i zapiši, to je neophodno kako bi sačuvao svoju autentičnost i integritet - tj. bio u dodiru sa svojom dušom. Sjedi svakodnevno barem po nekoliko minuta i postavi pitanje za nešto što želiš riješiti i zatim saslušaj odgovor.

Ljeto je odlično vrijeme za produbljivanje kontakta sa samim sobom, uspostavljanje veze s unutrašnjim glasom i doživljaj prostora koji postoji unutar nas. Osvježavanje se onda događa na svim razinama, a što bolji kontakt imaš sam sa sobom ljepši će ti biti i kontakti s drugima. A kako se ljeti više družimo s drugima više radosti ćemo osjetiti kad rashlađeni, osvježeni i mirni ulazimo u druženja. Uživati znači biti u životu, biti prisutan, osjetiti trenutak u kojem se nalazimo u svoj njegovoj punoći, osvježenje koje pritom osjetimo iskustvo je koje poželimo ponoviti.

Uživaj!

Posjeti missZDRAVA.hr