Pužići u hrenu

U jedanaestoj epizodi šumski kuhar će ubrati mlade listove hrena i pokazati ti kako napraviti pužiće u hrenu. Ovaj šumski specijalitet liječi prehladu, bolove u trbuhu, gripu, reumu, te pospješuje krvotok i probavu
Vidi originalni članak

'Domovina hrena je jugoistočna Europa i zapadna Azija, a iz tih krajeva biljka se proširila gotovo po svim kontinentima i zemljama', objašnjava Anton Rudan.

Kod nas ćeš ga pronaći po njivama i po livadama. Manje je poznata upotreba njegovih listova koji sadrže veliku količinu vitamina C. Hren sadrži eterično ulje, vitamine C, B1 i B2, kalij, željezo, magnezij, fosfor, glutamin.

'Vrlo često se sadi po vrtovima, od kuda podivlja i širi se u prirodu', kaže naš instruktor preživljavanja u prirodi.

Hren liječi:

  • prehladu
  • bolove u trbuhu
  • gripu
  • infekciju mokraćovoda
  • reumu
  • ubode insekata
  • pospješuje krvotok i probavu
  • olakšava iskašljavanje

Hren nije pogodan za osobe s bubrežnim, želućanim i teškočama štitnjače.

Pogledaj kako napraviti juhu od leće i koromača...

Pužići u hrenu

Nadjev:

  • 1 kg krumpira
  • 400 g hrena
  • sezam
  • sol

Tijesto:

  • 1 kg brašna
  • ulje, sol
  • voda

Priprema

Krumpir se dobro opere i ostavi da se kuha u kori. Kada se skuha, skine se s vatre, ocijedi i ohladi.

Listovi hrena se ostave kuhati desetak minuta. Dok se hren kuha, krumpir se oguli.

Hren ocijedimo i sitno nasjeckamo. Oguljeni krumpir se zgnječi, dodaje se hren, sezam, sol i promiješa se.

Smjesa se dobro izmješa i ostavi da se ohladi, a za to vrijeme se umiješa tijesto. U brašno se dodaje maslinovo ulje i voda. Tijesto se razvuču na debljinu od 3 milimetara.

Tijesto neka bude pravokutnog oblika, a nadjev se stavlja ravnomjerno na površinu. Oštrim nožem se nareže na debljinu od 1 cm, pa ih pržimo u dubokom ulju od 2 do 3 minute. Mogu se poslužiti uz malo jogurta.

Više info: www.lovacnabilje.com

Posjeti missZDRAVA.hr