Savjeti uz koje će tvoj hladnjak i police u kuhinji izgledati kao ljekarna

Školska knjiga
Kuhinja je srce doma, a dobro isplaniran prostor omogućuje nesmetanu pripremu hrane, kuhanje, pečenje kolača i čišćenje – i pritom štedite vrijeme i trud. Prije nego što iz ormarića i ladica počneš sve vaditi, stavi na papir svoj plan. Pogledaj koliko imaš ormarića i ladica.
Vidi originalni članak

Što treba organizirati? Koji se dijelovi koriste i za koje potrebe? Od koliko se pomagala, malih uređaja i posuda možeš oprostiti i koliko ćeš prostora tako dobiti? Zapiši svoje ideje i detaljan plan. Kada budeš znala što točno želiš, bit će vrijeme da počneš. Sve su to savjeti iz knjige "Dobro organiziran dom", Toni Hammersley nedavno objavljena u izdanju Školske knjige.

Pet glavnih zona u kuhinji

Kuhinja najbolje funkcionira kada je podijeljena na zone. Pet je glavnih zona: za kuhanje, pripremu hrane, čišćenje, posuđe i pribor te zona u kojoj držiš hranu. Sve što se nalazi u kuhinji moralo bi se uklopiti u jednu od tih pet kategorija. Imaš li nešto što ne pripada ni jednoj, tome vjerojatno nije mjesto u kuhinji.

  • Kuhanje - U prostoru za kuhanje trebali bi se nalaziti začini, razne vrste ulja i octa, pribor za kuhanje, lonci i tave, rukavice i podmetači za vruće posude i druga pomagala.
  • Čišćenje - U ovoj zoni trebalo bi se nalaziti sve povezano s čišćenjem, a ona se obično nalazi oko perilice posuđa i sudopera. Ta kategorija uključuje kuhinjska sredstva za čišćenje, predmete koji stoje ispod sudopera (spužve, papirnate ručnike, krpe od mikrofibre, vreće za smeće, deterdžent za perilicu), kante za recikliranje i za smeće.
  • Priprema - Sve što je potrebno za pripremu obroka ide u zonu za pripremu. To su među ostalim zdjele za miješanje, noževi, daske za rezanje, kuhinjska pomagala, blender i drugi uređaji. Unutar te zone imat ćeš i posebne dijelove, primjerice za pečenje kruha i kolača ili za pripremu školske užine.
  • Posuđe i pribor - To je zona u kojoj su razne posude, pribor za jelo, tanjuri, čaše i mali kuhinjski uređaji.
  • Mjesto za hranu - Smočnica se smatra zonom za držanje hrane. Ako je nemaš, odredi za tu svrhu nekoliko kuhinjskih elemenata ili visok ormar u kojem ćeš držati hranu.

Pogledaj video i saznaj zašto sudoper i pećnica ne smiju biti jedno do drugoga Savršena Feng Shui kuhinja

Proberi začine

Začini su duša svakog domaćeg jela, a kada su na dohvat ruke, kuhanje je još zabavnije. Nađi dobro organizirano mjesto za začine blizu zone za kuhanje i na njemu drži začine, ulja i razne mješavine. Upamti da je najvažnije prostor funkcionalno organizirati, stoga ćeš se odlučiti za mjesto blizu štednjaka. Vrijeme je da baciš staklenke iz prošlog desetljeća i zamijeniš ih svježim, novim začinima.

  • Izvadite iz ormarića, smočnice i ladica sve začine, umake i druge dodatke jelu kako bi vidjela što imaš. Baci sve čemu je istekao rok – izgubilo je okus.
  • Razvrstaj prema veličini i vrsti (ulja za kuhanje, začini za kuhanje, začini za kolače, mješavine…).
  • Organiziraj, preostale staklenke složi na police za začine u ladice ili u stalak za začine, razvrstajte ih u košarice – kako ti najviše odgovara. Složi ih abecednim redom ako ćeš ih tako lakše nalaziti.
  • Odaberite prostor blizu štednjaka gdje možeš držati ulje, ocat i druge često korištene namirnice.

soda bikarbona 6 recepata za sredstva za čišćenje od octa, sode bikarbone i limuna

Mjesto za najdraže stvari

Odlično je imati na radnoj plohi mjesto na kojem ćeš držati najdraže sastojke za kuhanje. To su najčešće ulje, ocat, sol, papar i češnjak. Kada su na dohvat ruke dok kuhaš, lakše ćeš ih koristiti i bit će ti zgodnije. Za to ti može poslužiti stara daska za rezanje ili pladanj za sir.

Mjesto za pečenje opskrbi osnovnim sastojcima

Ako voliš peći kruh i kolače – bilo da te to jako zanima ili si već pravi majstor – vjerojatno imaš mnogo sastojaka. Posluži se ovim popisom kako bi napunila svoje posude.

Velike posude

  • glatko brašno
  • mješavina brašna s praškom za pecivo
  • brašno za kruh
  • šećer u prahu
  • zobene pahuljice
  • instant zobene pahuljice

Srednje velike posude

  • svijetli smeđi šećer
  • tamni smeđi šećer
  • čokoladne kapljice
  • mješavina brašna za kolače

Soda bikarbona Soda bikarbona i ocat za sportsku opremu bez neugodnih mirisa

Male posude

  • kakao u prahu
  • grožđice
  • čokolada za kuhanje
  • prašak za pecivo
  • soda bikarbona
  • kvasac (u vrećicama)
  • kukuruzni škrob

Pametni zamrzivač

Kuhinja je mnogo, mnogo praktičnija kada je sve na svome mjestu i lako dostupno. Dobro organiziran prostor u zamrzivaču spojenom s hladnjakom uštedjet će tvojoj obitelji i vrijeme i novac.

  • Podijeli na kategorije - Sve namirnice koje idu u zamrzivač podijeli na kategorije prema tome koliko ih često koristite.
  • Podijeli po boji - Svaku skupinu namirnica stavi u posudu druge boje – uz to, pogled na zamrzivač bit će privlačniji.
  • Pripremi posude - Kada shvatiš s koliko vrsta namirnica računaš, vrijeme je za skupljanje posuda. Trebat će ti barem jedna posuda za svaku kategoriju. Danas se povoljne plastične posude mogu kupiti na svakom koraku.
  • Stavi naljepnice -  Želiš li u organizaciji poći još korak dalje, na svaku posudu stavi naljepnicu. Možda ti se čini da to nema smisla, ali tako će drugi članovi obitelji lakše shvatiti kamo staviti kupljenu hranu.
  • Napuni - Sada kada je tvoj zamrzivač spreman i samo čeka, vrijeme je da ga napuniš namirnicama i zauvijek se oprostiš sa zaboravljenom i isušenom hranom.

U knjizi "Dobro organiziran dom", Toni Hammersley objavljene u izdanju Školske knjige naći ćeš savjete i ideje kako da organiziraš svaki dio svoga doma.

Posjeti missZDRAVA.hr