Nevena Rendeli Vejzović otkriva što čini kako bi smanjila negativan utjecaj na okoliš

Privatna arhiva Nevena Rendeli Vejzović svoje tri djevojčice od malih nogu uči kako se brinuti o prirodi
Voditeljica i PR stručnjakinja Nevena Rendeli Vejzović već godinama zagovara ekološki odgovorniji način života koji promovira i na društvenim mrežama. Njezin trud prepoznali su i u okviru Europskog klimatskog pakta koji potiče građane na oblikovanje zelenije Europe. Osim što se trudi živjeti zelenije, pa tako kupuje manje odjeće, češće hoda, a gradom se vozi na biciklu i konzumira sezonsku hranu, Nevena iste zelene navike prenosi i na svoje tri djevojčice.
Vidi originalni članak

mZ: Što Vas je potaknulo da počnete više razmišljati o ekološkim problemima i okrenete se zelenom načinu života?

Iako mnogi smatraju da je borba protiv klimatskih promjena dužnost političara i industrija, istraživanja pokazuju da individualni način života zapravo čini više od 65 posto ukupnog svjetskog ugljičnog onečišćenja. O klimatskoj krizi priča se sve više, ona nije više samo najava negativnih posljedica za 10 ili 20 godina – ona je itekako stvarna i događa se danas, a vidljivim posljedicama i sami svjedočimo oko nas. Dovoljan su podsjetnik požari, poplave ili ekstremne temperature koje nas pogađaju i ovih dana, a ne sjećam se da su bile tako česte kad smo mi bili djeca. Zato sam odlučila promijeniti svoj život jer promjena kreće od svakog pojedinca i svi moramo djelovati ako želimo sačuvati planet na kojem živimo, kako za sebe, tako i za buduće generacije.
 

mZ: Je li ta promjena bila zahtjevna i kako se odrazila na svakodnevni život?

Nije bila strašno zahtjevna jer ipak su tu radi o malim koracima. Nitko ne očekuje da ćemo odjednom promijeniti cijeli način života ali važno je da ljudi razumiju da i male promjene znače na globalnom nivou. Na primjer, ja se vozim isključivo biciklom na posao, ne koristim plastične vrećice, vodu pijem iz termosice ne iz plastike, trudim se kupovati hranu kod malih proizvođača. Ništa od toga nije zahtijevalo radikalne rezove ali zamislite da svatko od nas napravi samo jednu takvu promjenu u životu.


mZ: Kako ste postali ambasadorica Europskog klimatskog pakta i što to za Vas znači?

Kako već posljednjih nekoliko godina zagovaram smanjenje štetnosti na okoliš te o tome nastojim osvijestiti članove svoje obitelji, svoje prijatelje i širu javnost, koristim svaku priliku da o tome govorim i u medijima te podijelim osobna iskustva na svojim društvenim mrežama. Moju posvećenost zaštiti okoliša prepoznali su i u okviru Europskog klimatskog pakta pozvavši me da u ulozi ambasadorice dam svoj doprinos u promociji borbe protiv klimatskih promjena, a tu sam ulogu odmah prihvatila. Velika mi je čast da mogu iskoristiti svoju poziciju na pozitivan način, poticati građane da budu odgovorni i unose male promjene u svoju svakodnevicu kako bi učinili nešto dobro za okoliš i Zemlju.
 

mZ: Predstavljena je i platforma Klimatskog pakta "Count us in", što ste se Vi obvezali promijeniti u svakodnevnom životu kako bi doprinijeli borbi protiv klimatskih promjena?

Na platformi Count us in moguće je birati između 16 različitih obećanja među kojima svatko može pronaći nešto za sebe i tako pridonijeti boljitku planeta, ali i kvaliteti svog života. Možete više biciklirati ili hodati, kupovati manje odjeće, smanjiti zimi temperaturu u svom domu, jesti više povrća i sezonskih namirnica, postaviti panel na krov svoje kuće, voziti električni automobil… Kako sam već unijela neke od spomenutih promjena u svoj život te redovito bicikliram, planinarim, a i pazim što i koliko kupujem, bilo da je riječ o odjeći ili hrani, obvezala sam se popravljati stare stvari umjesto kupnje novih čime ću smanjiti karbonski otisak za 116 kg. Koliko ćete vi CO2 uštedjeti možete saznati kada u jednostavna tri koraka odaberete svoje obećanje na stranici Count us in.


mZ: Kako razmišljate o klimatskim promjenama i ekologiji sa stajališta majke troje djece?

Kao roditelji snosimo veliku odgovornost jer smo našoj djeci uzor, od nas preuzimaju obrasce ponašanja i uče kako se odnositi prema drugim ljudima i našoj okolini. Zato se trudim svojim djevojčicama služiti kao primjer u koji će se ugledati i već sada ih učim odgovornom suživotu s prirodom. Ako im od malih nogu briga o okolišu postane navika, sigurna sam da će dobar dio tih navika zadržati i kad odrastu. Upravo one jedan su od razloga moje promjene prema održivijem načinu života jer im želim ostaviti bolji, ljepši i čišći planet.
 

mZ: Kako oni koji nisu još prihvatili ekološki način života to mogu započeti? Imate li savjet za lakši početak i od čega zapravo krenuti?

Svaka promjena je dobrodošla, a i one najmanje koje skoro da i ne osjetimo na vlastitoj koži okoliš itekako osjeća. Počnite od svoje svakodnevice i vlastitog doma. Umjesto da se na posao odvezete automobilom, sjednice na bicikl ili prošećite, ne samo da doprinosite okolišu nego činite dobro i za svoje zdravlje. Sigurno možete racionalnije kupovati hranu kako biste stvarali manje otpada, možete konzumirati sezonske namirnice ili zasaditi vlastiti vrt, pokušajte odoljeti sniženjima i kupujte manje odjeće, odvajajte otpad, koristite platnene umjesto plastičnih vrećica, nastojte izbjegavati plastiku ako možete… Ove male promjene u vašoj svakodnevici neće vam narušiti kvalitetu života niti oduzeti komfor na koji ste navikli, već upravo suprotno – primijetit ćete i sami benefite koje od njih imate. Sve su to sitnice koje su i više nego dobar početak za održiviji način života.

Naš partner projekta, HEP, mijenja se na zeleno, možeš i ti! Realizacija obnovljivog scenarija Hrvatske elektroprivrede rezultirat će povećanjem udjela obnovljivih izvora u proizvodnom portfelju HEP-a za 50 posto te povećanjem proizvodnje iz obnovljivih izvora u godinama s prosječnim hidrološkim okolnostima sa sadašnjih šest na devet milijardi kWh godišnje do 2030. godine. Više saznaj  ovdje!

 

 

Posjeti missZDRAVA.hr