Medulin izbacuje plastične čaše i slamke, stižu kartonske čaše i drvene žličice za kavu!

Guliver/Shutterstock
Općina Medulin postaje prva jedinica lokalna samouprava u Hrvatskoj koja je zabranila korištenje jednokratne plastike.
Vidi originalni članak

Glas Istre prenosi da će Općina Medulin na sljedećoj sjednici, koja je zakazana za 6. lipnja, donijeti odluku o prestanku korištenja jednokratne plastike i mjerama za sprječavanje onečišćenja okoliša u upravnim tijelima. Odluka se temelji na smjernicama Direktive Europskog parlamenta i Vijeća o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš koja je donesena 28. svibnja 2018. godine. 

Ova odluka konkretno znači da će jednokratne plastične čaše zamijeniti staklene ili papirnate, a plastične slamke će zamijeniti papirnate slamke. Uz to, planiraju nabaviti ekološki prihvatljiv uredski materijal, kao što je reciklirani papir, uredski pribor bez plastike te rokovnike izrađene od recikliranog papira. Isto tako, jednokratni plastični pribor za jelo i plastične žlice za kavu zamijenit će metalni pribor ili pribor od biorazgradivih materijala (papir, vlakna šećerne trske, drvo, bambus, trska), a sredstva za čišćenje, sapuni i drugi kupaonski sadržaj zamijenit će biološka sredstva.

Racionalno korištenje električne energije 

Načelnik Goran Buić ističe kako želi potaknuti promjene počevši od vlastitog primjera poslovanja. 

"Ovom odlukom donose se konkretne mjere s ciljem posljedičnog poticanja mještana, kao i poslovnih subjekata, na razvijanje svijesti o zaštiti okoliša i konkretnog djelovanja u skladu s time. Sukladno navedenome Općina Medulin, trgovačka društva i javne ustanove čiji je osnivač Općina, će u svoje poslovanje uvesti ekološki prihvatljive materijale i opremu, racionalno će koristiti električnu energiju i ostale energente u cilju smanjenja onečišćenja okoliša", rekao je načelnik Buić za Glas Istre. 

Adidas ulaže u obrazovanje o problemu plastike u oceanima

Posjeti missZDRAVA.hr