Mali vodič za uživanje u rijekama, jezerima i čarobnim slapovima

Facebook/Ante Bagarić
Ako još nisi na ljetovanju na moru opustiti se za vikend možeš i na prelijepim jezerima i rijekama. Osim prirodnih ljepota i brojnih ostalih sadržaja, odaberi mjesto gdje ćeš se moći i rashladiti plivanjem. Donosimo ti pet prijedloga atraktivnih destinacija idealnih za ljetni odmor.
Vidi originalni članak

Plitvička jezera

Iako se na Plitvicama ne možeš kupati, prirodne ljepote tog područja poput slapova, jezera i šuma vrijedne su tvog posjeta. Područje Nacionalnog parka Plitvička jezera sastoji se od čak 16 jezera sa slapovima koja su okružena šumama bogate faune, a nalazi se između Male Kapele i Ličke Plješivice. Aktivnost u vodi koja je dozvoljena je vožnja službenim brodićem na električni pogon preko najvećeg jezera u Parku. Također, možeš odabrati i vožnju kroz Park  "panoramskim busom" s kojim ćeš imati bolji pregled cijelog područja. Plitvička jezera su prvi hrvatski nacionalni park koji je UNESCO uvrstio na popis svjetske prirodne baštine.  U okolici Parka nalaze se hoteli i privatni apartmani u kojima možeš odsjesti. 

plitvička jezera Plitvička jezera izradila prekrasnu mobilnu aplikaciju namijenjenu turistima

Krka

Nacionalni park Krku možeš razgledati pješice, a dio biciklističkom stazom Skradin-Skradinski buk i obići stare mlinove na vodeni pogon, okamenjene struktura za pranje rublja i spomenike ruralne arhitekture. U Parku se možeš i okupati na jednim od sedam najposjećenijih i najljepših slapova - Skradinski buk i Roški slap kod kojih se nalaze i etnografski spomenici. Između njih pitomo je Visovačko jezero koje je dugo oko tri kilometra, a tamo se nalazi istoimeni otočić s franjevačkom crkvom i samostanom. U blizini Parka brojni su smještajni objekti i lokalna gospodarstva koja su dostupna posjetiteljima.

Mrežnica

Ako si ljubitelj riječnog avanturizma rijeka Mrežnica, jedna od najljepših hrvatskih rijeka, idealna je destinacija za tebe. Duga je 64 km i ima čak 98 slapova različitih oblika koji su idealni za rafting. No, ako si mirnije naravi i više voliš ploviti umjerenim tempom Mrežnica također može biti mjesto za ležerniju vožnju čamcem ili jednostavno uživanje u "plivačkim pothvatima". Na obali Mrežnice možeš vidjeti i brojne stare mlinove, pećine, ostatke kula i utvrda. Ekoturizam Mrežnica nalazi se iznad ušća rijeke Tounjčice u Mrežnicu s pogledom na slap Sastavci. 

Još jedan tajnovit izvor vode koji možeš posjetiti na obali Mrežnice nedaleko od Karlovca, točnije, na 22. kilometru od ulaza u Karlovac prema smjeru Ogulina na senjskoj prometnici je Zeleni kut. Restoran pod istoimenim nazivom smješten je na lijevoj obali rijeke Mrežnice i prekrasnom slapu koji je riječnim otokom podijeljen na dva dijela. Okružen je riječnim kanjonima i šumama. Tamo se možeš i aktivno odmoriti uz brojne sadržaje kao što su odbojkaško igralište, kupalište, iznajmljivanje kanua, boravak na riječnom otoku uz mogućnost kampiranja, biciklističke staze, šetalište i dječje igralište. 

psi, pjescane plaze i udomljavanje Ako voliš pse i pješčane plaže, ovo je mjesto za odmor idealno za tebe!

Rastoke

Ako si na putu prema Kvarneru ili Dalmaciji uz kavicu ili ručak možeš se odmoriti na "biseru Slunja" - Rastokama, koje se nalaze oko 100 km od Zagreba. Rastoke su prigradsko naselje grada Slunja nastale "igrom prirode" koja zelenomodre vode Slunjčice prelijeva preko sedrenih stijena u Koranu, a pritom je nastalo mnoštvo slapova, brzaca, malih jezera i kaskada. Najljepši slapovi uz koje se možeš opustiti su Buk, Hrvoje i Vilina kosa. Rastoke su zapravo prvi uvod u Plitvička jezera, a poznate su i pod nazivom "male Plitvice". Ovo maleno mjesto idealno je ako se želiš opustiti kako u pauzi od putovanja, tako i kao mjesto za odmor od nekoliko dana.

 

Posjeti missZDRAVA.hr