Ljekoviti recepti šumskog kuhara
U prvoj epizodi pogledaj kako napraviti tjesteninu od podbjela...
U drugoj epizodi nauči pripremati popećke od preslice i salatu od jaglaca...
Recept za pljeskavice od šparoga šumski kuhar otkriva ti u trećoj epizodi!
Kako pripremiti ljekovitu pitu od koprive nauči u četvrtoj epoizodi!
U petoj epizodi saznaj kako od omage, koja raste uz more, možeš napraviti slasno varivo!
U šestoj epizodi nauči pripremiti smotuljke za pomoć u mršavljenju!
Sedma epizoda donosi ti recept za palačinke od bazge!
Kako skuhati vegetarijansku juhu od medvjeđe šape saznaj u osmoj epizodi!
Saznaj i kako možeš napraviti ukusno jelo s koromačem!
Nove epizode "Šumskog kuhara" objavljivat ćemo svakog tjedna, a sada ti predstavljamo redatelja i voditelja serijala, šumskog kuhara glavom i bradom:
Anton Rudan autor je knjige "Kuharica ljekovitog jestivog bilja". Suosnivač je i predsjednik grupe za umjetničku orijentaciju "Mala Scena" u kojoj radi kao redatelj i kamerman. Bio je i urednik i voditelj radijskih emisija o zdravom životu, a prije dvije godine pokrenuo je projekt pod nazivom "Lovac na bilje" unutar kojeg snima, uređuje i vodi istoimeni dokumentarni TV serijal.
Aktivno se bavi biciklizmom, planinarenjem i sportovima na vodi. Voditelj je projekta pod nazivom Opstanak, u kojem govori o zaštiti prirode i tehnikama preživljavanja u prirodi. Jedan je od instruktora u prvoj hrvatskoj školi preživljavanja, redovito drži predavanja u hrvatskim planinarskim društvima, a sudjelovao je i u ekspediciji na Himalaju. Otac je troje djece i kreator različitih ljekovitih tretmana i programa poput "Obitelj i priroda" ili "Povlačenje u prirodu".
Drevna jela od samoniklog bilja
Koristeći svoja znanja o prirodi, u serijalu "Šumski kuhar" Anton priprema neobična jela od najzdravijih namirnica i samoniklog bilja koje pronađe tijekom hodanja po prirodi - uz more, po planinama, uz rijeke. U svakoj epizodi podučava kako ubrati jednu ili dvije samonikle biljke i pripremiti jedan recept ili lijek. Također pokazuje tehnike paljenja vatre i pripreme hrane na otvorenom.
Kako sam kaže, cilj "Šumskog kuhara" je da nas poduči određenom načinu pripreme jela te pokrene osjetila i maštu. Tema serijala približava nas znanju koje je čovjek koristio i razvijao milijunima godina, a u ovom razdoblju povijesti, odvajanjem ljudi od prirode, ta znanja polako odumiru.
"Osnovna zamisao serijala je kroz kuhinju na otvorenom, približiti upotrebu samoniklog bilja i suživota sa biljnim svijetom. Obišli smo različita područja od kontinentalnog do primorskog kraja i otoka te predstavili najveća bogatstva na području biljne raznolikosti, hrane i kuhinjskih recepata te prekrasnih krajolika.
Naravno tu je i recesijski dio priče, ova hrana je vrhunski zdrava, a besplatna, te je za nju zainteresirano sve više ljudi. Sukladno povećanju interesa za teme o zdravoj prehrani i zdravom životu općenito, raste i interes za ovom drevnom vrstom hrane", kaže Anton Rudan.
Smatra da će serijal mladima biti zanimljiv zbog adrenalinskog sadržaja, a starijima zbog tema kao što su ljekovite biljke i kuhinja.
Više info: www.lovacnabilje.com