Konačno izglasana zabrana upotrebe petardi, ali stupa na snagu tek od 2. siječnja

miss ZDRAVA
Saborski zastupnici jednoglasno su podržali zabranu upotrebe petardi i redenika kategorija F2 i F3. Zadovoljstvo odlukom izrazila je udruga Prijatelji životinja koja godinama zahtijeva zabranu uporabe petardi.
Vidi originalni članak

Postojali su i amandmani da se i ostala bučna pirotehnika zabrani većinu godine te da je njeno korištenje dopušteno samo u razdoblju od 31. prosinca do 1. siječnja. Amandmane su predložili zastupnik Davor Dretar i Klub zastupnika zeleno - lijevog bloka, no nažalost mnogih amandmani su odbijeni.

Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja rekao je da je šteta što nije prihvaćen i logičan prijedlog da se uporaba ostale bučne pirotehnike dopušta samo na Silvestrovo i Novu godinu, što svakako treba propisati sljedećim izmjenama Zakona. Objasnio je da je aktualna dozvola uporabe pirotehnike 27., 28., 29. i 30. prosinca nelogična jer tih dana ništa se ne slavi, a praskovi pirotehničkih sredstava plaše ljude i životinje te često izazivaju ozljede ruke, šake ili oka.

spas za morsku bioraznolikost Konačno dobra vijest vezana za klimatske promjene

Oman je izrazio zadovoljstvo zbog postignutog: "Sretni smo što se, nakon osam godina naše kampanje za zabranu svih vrsta petardi, današnjim izglasavanjem u Saboru dogodio dugoočekivan povijesni trenutak za Hrvatsku. Zahvaljujemo Ministarstvu unutarnjih poslova i saborskim zastupnicima koji su uvažili apele udruga, javnosti, stručnjaka i institucija za prestanak terora petardama.

Još će ove godine za blagdane biti moguće korištenje te pirotehnike zato što izmjena zakona stupa na snagu 2. siječnja.

Posjeti missZDRAVA.hr