Istraživanje: Biljke osjećaju kad ih jedemo i ne uživaju u tome
U istraživanju je korištena biljka Talijin uročnjak, srodnik brokule i kelja. Često se koristi u istraživanjima zbog toga što je upravo ona prva biljka kojoj je sekvenciran genom i znanstvenici su detaljno upoznati s načinom na koji funkcionira.
Eksperiment je proveden na sljedeći način: znanstvenici su snimili vibracije gusjenice koje nastaju kada ona jede lišće Talije i zatim puštali te zvukove biljci. Primijetili su da nakon puštanja tog zvuka biljka proizvodi povećanu količinu blago toksičnog ulja gorušice, u nadi da će time otjerati gusjenice.
Kako izraditi vertikalni povrtnjak?
"Naš rad je prvi primjer koji pokazuje kako biljke reagiraju na biološki relevantne zvukove jer su dosada eksperimenti većinom provođeni s glazbom. Vibracije hranjenja potiču promjenu u metabolizmu biljke koja rezultira povećanom proizvodnjom toksina", zaključila je znanstvenica sa Sveučilišta Missouri Heidi Apple za Business Insider.
Koje povrće je pravi izbor za tebe?