Istraživanje: Biljke osjećaju kad ih jedemo i ne uživaju u tome

Thinkstock
Nije novost da biljke imaju određenu razinu inteligencije, ali prema znanstvenicima sa Sveučilišta Missouri biljke osjećaju kada ih jedemo i aktiviraju obrambene mehanizme u pokušaju da to spriječe.
Vidi originalni članak

U istraživanju je korištena biljka Talijin uročnjak, srodnik brokule i kelja. Često se koristi u istraživanjima zbog toga što je upravo ona prva biljka kojoj je sekvenciran genom i znanstvenici su detaljno upoznati s načinom na koji funkcionira.

Eksperiment je proveden na sljedeći način: znanstvenici su snimili vibracije gusjenice koje nastaju kada ona jede lišće Talije i zatim puštali te zvukove biljci. Primijetili su da nakon puštanja tog zvuka biljka proizvodi povećanu količinu blago toksičnog ulja gorušice, u nadi da će time otjerati gusjenice.

Kako izraditi vertikalni povrtnjak?

"Naš rad je prvi primjer koji pokazuje kako biljke reagiraju na biološki relevantne zvukove jer su dosada eksperimenti većinom provođeni s glazbom. Vibracije hranjenja potiču promjenu u metabolizmu biljke koja rezultira povećanom proizvodnjom toksina", zaključila je znanstvenica sa Sveučilišta Missouri Heidi Apple za Business Insider.

Koje povrće je pravi izbor za tebe?

Posjeti missZDRAVA.hr