Globalni prosvjed za klimu danas u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku

Guliver/Shutterstock
Globalni prosvjed odvijat će se na svim kontinentima, a nadahnuće za njega došlo je od mlade ekološke aktivistice Grete Thunberg, koja je prije godinu dana pokrenula Pokret mladih za klimu.
Vidi originalni članak

Globalni prosvjed za klimu održat će se u petak, 20. rujna, u 18 sati na Europskom trgu u Zagrebu. Od tamo, prosvjednici će ići na Markov trg, a prosvjed će se održati i u Osijeku, Rijeci i Splitu.

klimatske promjene i zdravlje 7 načina kako će klimatske promjene utjecati na zdravlje

MojFaks - portal za studente, prenosi kako je "taj prosvjed dio globalnog štrajka i tjedna akcija (od 20. do 27. rujna) za kad je, po sadašnjim informacijama, planirano 3167 prosvjeda u više od 100 zemalja."

Na sudjelovanje u ovome prosvjedu nisu pozvani samo učenici i studenti već su dobrodošli svi - građani, umirovljenici i sindikati.

U Rijeci prosvjed počinje također u 18 sati na Jadranskome trgu, u Splitu u 13 sati ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, a u Osijeku u 18 sati kod Rondela velikana.

Ima li uopće nade? 4 šokantne posljedice klimatskih promjena

"Očekuje se da će milijuni ljudi širom svijeta protestirati u petak pokušavajući tražiti od političara da porade više na klimatskoj krizi", navodi The Guardian.

Greta Thunberg, mlada švedska aktivistica, američkim političarima poručila je da se ne trude dovoljno u borbi protiv klimatskih promjena - "znam da pokušavate, ali još uvijek ne dovoljno", prenosi BBC.

"Naša kuća u plamenu" njena je knjiga koja govori o "jednoj obitelji koja se sa svojom osobnom krizom nosi tako što se počinje baviti jednom još većom krizom, krizom našeg planeta". Knjigu je moguće prednaručiti, a kao službeni datum dolaska, u vrijeme pisanja ovoga članka, naveden je 23. rujna 2019. godine.

 

Posjeti missZDRAVA.hr