Znaš li što je zeleno ušminkavanje doma?

Sudeći po sve popularnijim trendovima ekoprehrane, kozmetike, projektiranja i osmišljavanja životnog prostora, možemo zaključiti da nam je (eko) budućnost već stigla. Mnogi od nas pitaju se što sve mogu napraviti za planet. I dok svladavamo prve ekološke lekcije, u naše rječnike ulaze pojmovi kao što su eko-mjerenje, eko-mapomanija, eko-konsijerž. Znaš li što ti pojmovi znače?
Vidi originalni članak

Eko-mjerenje

Ovaj pojam uključuje još dva pojma: eko-skromnost i eko-status. Može se očekivati da štedljivi potrošači prihvate uređaje i usluge, koji će im pomoći da maksimalno iskoriste mogućnosti uštede energije, a istovremeno ponuditi da to pokažu svojim prijateljima. Još jednostavnije – “pametno brojilo” ne samo da će te putem e-maila ili telefona obavijestiti koliko trošiš struje, ono će ti poslati i povratnu informaciju o stvarnom korištenju električne energije i tako ćeš moći planirati svoje troškove.

Eko-mapomanija

Sudeći po sve većoj mapomaniji (koju prihvaća masa potrošača, hrleći do lokacije postaje s najnižom cijenom goriva), bližimo se odredištu. Ako se ovim tempom nastave razvijati aplikacije za pametne telefone, granice zaista ne postoje. Ekološki aspekt mapomanije pojavljuje se svuda – navodimo samo primjer aplikacije Google Maps Transit Layer, dostupne u preko 50 gradova svijeta, koji korisnicima pokazuje mapu linija javnog prijevoza, što ti omogućuje da lako planiraš "zeleno" putovanje na svoje odredište.

Eko-konsijerž

Riječ je o kompanijama i uslugama koje korisnicima pomažu da se prebace na ekološke načine djelovanja i razmišljanja. I dok je bilo koji savjet koji smanjuje (štetnu) potrošnju u domaćinstvu zaista koristan, činjenica da takvi savjeti dovode do uštede čini ovo vrlo atraktivnom ponudom. Njujorška kompanija "Green Irene" već nudi uslugu "zelenog ušminkavanja doma", a ona podrazumijeva posjet eko-savjetnika koji će procijeniti stan i pružiti personalizirani skup preporuka za uštedu novaca, energije i vode. Iste usluge nude i kompanijama!

Pročitaj kako se pravilno peru i upotrebljavaju ručnici.

Posjeti missZDRAVA.hr