Dan planeta Zemlje obilježava se filmskim projekcijama i biciklijadama

Thinkstock
Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja, a prvi put je proslavljen 1970. godine
Vidi originalni članak

Dan planeta Zemlje obilježava se s ciljem uključivanja stanovništva u proces koji je usmjeren na zaštitu prirodnih resursa našeg planeta. U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine, 20 godina nakon što se počeo obilježavati u svijetu.

Ovogodišnji Dan planeta Zemlje odvija se pod sloganom "Zaštitimo naše vrste" i usmjeren je na podizanje svijesti o važnosti očuvanja vrsta i njihovih staništa. "Hrvatska je po bioraznolikosti među najbogatijim državama Europe. Do danas je zabilježeno oko 40.000 divljih vrsta, no procjenjuje se da u Hrvatskoj živi do 100.000 vrsta. Gotovo 2,7 posto svih zabilježenih vrsta su endemi, a posebno su brojni endemi slatkovodnih riba i slatkovodnih beskralješnjaka", ističu u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.
Naglašavaju i kako su zbog ljudskog djelovanjem te prekomjernog korištenja prirodnih resursa mnoge vrste i njihova staništa ugrožene. Stoga Ministarstvo, kako kažu, provodi brojne aktivnosti i mjere zaštite prirode te u tom smislu kontinuirano surađuje s resorima čija je djelatnost usko vezana uz prirodne resurse primjerice u poljoprivredi, šumarstvu, ribarstvu, lovstvu, vodnom gospodarstvu, turizmu, piše HINA.

Na prvom mjestu su plastične boce Top 10 zagađivača mora, rijeka i oceana, vrećice su na zadnjem mjestu

Zagreb, Zelena akcija

U ponedjeljak 22. travnja s početkom u 20 sati, u Zelenoj akciji u Frankopanskoj 1 bit će organizirano prikazivanje filma 'Terra'. Film prikazuje prirodnu povijest čovječanstva i našeg postojanja na Zemlji. Također se, redatelj  Yanna Arthus-Bertrand, osvrće na putovanje naše vrste koja je evoluirala iz mnogih faza razvoja našeg planeta. Nakon filma po običaju slijedi neformalan razgovor kojem se možeš priključiti. 

MOSLAVINA

Ove godine Dan planeta Zemlje u Moslavini se obilježava biciklijadom. Program biciklijade sastoji se od rekreativne vožnje po zadanoj ruti koja prolazi pored zanimljivih primjera građevinske baštine, vinskim cestama i drugim zanimljivim atrakcijama, a bit će ponuđene tri rute - duža za iskusnije bicikliste, kraća obiteljska ruta i adrenalinska brdska ruta za avanturiste. Detalje možeš pronaći na linku

Posjeti missZDRAVA.hr