Bravo, New York! Zabranili su upotrebu plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu!

Guliver/Shutterstock
Zastupnici iz države New York donijeli su u nedjelju odluku kojom se u toj američkoj saveznoj državi zabranjuje upotreba plastičnih vrećica za jednokratnu uporabu. Bravo, New York!
Vidi originalni članak

Odluka o zabrani plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu samo je dio pregovora o donošenju proračuna države New York za 2020. godinu, vrijednog nevjerojatnih 175,5 milijardi dolara, koji uključuje i  tri slobodna sata na dan izbora za obavljanje dužnosti glasovanja i prvi nacionalni program za ograničavanje prometa uvođenjem naknada za korištenje vozila u najprometnijem dijelu Manhattana. 

New York i Kalifornija kao svjetli primjeri

Uvođenjem ove zabrane država New York slijedi primjer Kalifornije, koja je plastične vrećice zabranila još 2016. godine. Na Havajima su također zabranjene, a odluka o zabrani prepušta se svakoj lokalnoj samoupravi.

Zabrana plastičnih vrećica stupit će na snagu 1. ožujka 2020. godine, a lokalne samouprave države New York imat će također mogućnost uvođenja naplate papirnatih vrećica iznosom u visini od pet centi, kojim će se građanima s niskim primanjima pomoći pri kupovini platnenih vrećica za jednokratnu upotrebu.

Kakva je situacija u Hrvatskoj?

Od 01. siječnja 2019 u Hrvatskoj je.na snagu stupio Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži objavljen u Narodnim novinama broj 116/2017, a prema kojem na svim prodajnim mjestima trgovci kupcima moraju naplaćivati vrećice, osim onih vrlo tankih u koje se stavljaju voće i povrće.

Prema Pravilniku o izmjenama i dopunama Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži prodavatelj je obvezan na mjestima na kojima besplatno daje vrlo lagane plastične vrećice za nošenje istaknuti vidljivu obavijest potrošačima o štedljivom i racionalnom korištenju ovih vrećica oznakom - "Vrećice koristiti štedljivo".

Redakcija missZDRAVE uzela si je u zadatak tijekom cijele 2019. godine pisati članke s ciljem osvještavanja o štetnosti plastike na okoliš i ljudsko zdravlje. Ako želiš s nama podijeliti priču ili pozitivan primjer vezan uz rješenja za jednokratnu plastiku, javi nam se na info@miss7zdrava.hr

Posjeti missZDRAVA.hr