Beograd od 1. siječnja bez plastičnih vrećica

Guliver/Shutterstock
Glavni i najveći grad Republike Srbije zabranio je prodaju plastičnih vrećica. Početak nove godine za Beograđane ostao je upamćen kao dan kada je prodaja plastičnih vrećica u trgovinama i na tržnicama postala zabranjena, prenose srpski mediji Telegraf Srbija i Blic.
Vidi originalni članak

"Trgovci su dužni izbaciti plastične vrećice iz uporabe na mjestu prodaje u cilju sprječavanja odnosno smanjenja stvaranja komunalnoga otpada", napisano je u službenom dokumentu koji je usvojen na Skupštini grada.

Borba protiv jednokratne plastike U Kauflandu u prodaji više nema laganih plastičnih vrećica

Zamjenik gradonačelnika Goran Vesić za Telegraf je izjavio kako je "ovo jedna od najvažnijih odluka koje donose. To je zločin prema prirodi, jer je plastičnoj vrećici potrebno 240 godina da se razgradi", zaključio je.

Umjesto njih, građani Beograda sada kupljene stvari mogu spremati u biorazgradive ili papirnate vrećice te platnene torbe za kupovinu.

Blic prenosi kako je jedino mjesto gdje će biti moguće korištenje prozirnih plastičnih vrećica jest u zrakoplovnoj luci gdje je njihova uporaba neophodna zbog sigurnosnih razloga.

Novi zakon Panama zabranila plastične vrećice i zakon je odmah stupio na snagu!

Posjeti missZDRAVA.hr