Bakterije na neočekivanim mjestima koje mogu dovesti do zaraze E. coli
Većina hrane u hladnjacima nije bila pravilno pospremljena i tako predstavlja plodno tlo za razmnožavanje opasnih bakterija. Ovdje posebno zabrinjava navika pospremanja sirovog mesa. U devedeset i sedam posto slučajeva sirovo meso nalazilo se na policama hladnjaka među ostalom hranom koja je spremna za jelo, i nije bilo adekvatno zatvoreno, što pogoduje razvoju salmonele i drugih bakterija.
Hladnjaci nisu bili namješteni na preporučenu temperaturu od 5 Celzijevih stupnjeva nego na veću, što ubrzava razvoj patogenih bakterija u hrani. U većini kuhinja nađeni su tragovi štetočina poput miševa ili žohara te njihova izmeta. Stručnjaci upozoravaju da većinom ne vidimo ove štetočine jer se skrivaju iza kuhinjskih elemenata ili u pukotinama zidova, no to ne znači da ih nema. Oni su izvor mnogih zaraza koje mogu doći na hranu i uzrokovati trovanje.
Doznaj na kojim se mjestima izvan kuhinje kriju opasne bakterije
Osim zaraza koje nose štetočine, u većini kuhinja također su nađeni tragovi fekalnih bakterija. Ove bakterije kriju se na gotovo svim mjestima, od podova i radnih površina, sudopera, do kuhinjskih krpa. Stručnjaci upozoravaju da većina bakterija dolazi u sudoper zbog zagađene vode iz slavina, dok su na ostalim mjestima uglavnom zbog loše higijene.
Najviše bakterija nađeno je na kuhinjskim krpama i spužvicama i to više nego na podovima. Bakterije posebno vole vlagu, stoga su vlažna mjesta u kuhinji najpogodnija za njihov razvoj. Velika koncentracija ovih bakterija uzrokuje gastroenteritis, no može dovesti i do drugih opasnih bolesti. Zaraza E. coli uzrokuje snažne bolove u želucu, krvavu stolicu te vrućicu, a ako se ne liječi na vrijeme može se razviti u kronični gastritis ili uzrokovati čireve na želucu. Nađene su i velike količine bakterije listerije, koja uzrokuje bolest koja se zove listerioza, a posebno je opasna za trudnice.
10 najvažnijih prednosti eko sredstava za čišćenje doma