5 park-šuma Hrvatske idealnih za jesenski vikend izlet

Instagram Park šuma Golubinjak
Predstavljamo ti pet park šuma idealnih za jesenski izlet. Uživaj u lišću koje mijenja boje, a iskušaj i japansku metodu šumskog kupanja.
Vidi originalni članak

Pronaći trenutak čistog mira i uživanja ovih je dana nešto teže. Uz svjetske krize, za koje koje nam se čini da ih svaki dan ima sve više, traženje dobrog mjesta i povoda za trenutak odmora može predstavljati dodatni stres. Kako bi ti olakšali potragu, izdvojili smo pet hrvatskih park-šuma u kojima možeš zaboraviti na sve brige i isprobati japansku tradicionalnu metodu šumskog kupanja. 

Što je to šumsko kupanje?

Iako zvuči kao skandinavska tradicija, šumsko kupanje dolazi iz dalekog Japana. Japanski naziv za šumsko kupanje je shinrin-yoku što u prijevodu doslovno znači "primiti u sebe šumsko ozračje". Šumsko kupanje podrazumijeva potpuno spajanje s okolinom i uživanjem u šumskom okruženju. Pažljivo koračaj šumom, promatraj svu ljepotu koju nudi i osluškuj zvukove lišća koje šušti. Neovisno hoćeš li se spojiti sa prirodom kroz meditaciju ili pažljivo osluškivanje zvukova prirode, benefite ćeš osjetiti u vidu smanjenja stresa, krvnog tlaka i broja otkucaja srca, prenosi Forest Holidays

Pet najljepših hrvatskih park-šuma 

Pronaći vremena za šetnju prirodom nije uvijek lako, posebno ako iziskuje putovanje u daleke krajeve. Zato smo izdvojili pet najljepših park-šuma u svakom dijelu Hrvatske do kojih lako možeš doći. Na tebi je samo da odabereš hoće li šumsko kupanje biti avantura za jednu osobu ili ćeš sa sobom povesti obitelj i prijatelje. Ne zaboravi pripremiti i fine jesenske zalogaje u kojima ćeš putem uživati. 

Park-šuma Golubinjak 

Šuma Golubinjak ubraja se među najpopularnija izletišta Gorskog kotara. Smještena jedan kilometar od mjesta Lokve, nudi bogat sadržaj za zabavu velikih i malih. Osim bogate šume jele, smreke i bukve, u park-šumi se nalazi i ugostiteljski objekt u kojem možeš uživati u lokalnim delicijama. U blizini se nalazi i Lokvarsko jezero koje se isplati posjetiti.

Park-šuma Jankovac

Jankovac se nalazi u samom srcu slavonskog gorja Papuk. Ova gorska dolina predivna je u svako doba godine, no posebno je čarobna u jesen. Slap i jezera upotpunit će doživljaj šetnje šumom, a ljubitelji brdskog bicikliranja mogu se provozati i nekom od biciklističkih staza. 

Park-šuma Hober

Ova zimzelena park-šuma na otoku Korčuli stara je stotinjak godina. Šumom prevladavaju stabla alepskog bora i pinije, a možemo pronaći i čemprese te cedrove. U šumi Hober nalazi se i vidikovac s pogledom na obalu kao i zaštićeni spomenik poginulima u Prvom svjetskom ratu.

Park-šuma Šijana

Šijanska šuma smještena je samo dva kilometra od centra Pule. Krase je visoka stabla hrasta plutnjaka, hrasta medunca i brucijskog bora koje ne možemo tako često vidjeti u našoj zemlji. Šuma je puna uskih i vijugavih puteljaka, a odlična je lokacija i za ljubitelje gljiva kojih ovdje u jesen ima mnoštvo.

Park-šuma Dotrščina

Ako se nalaziš u Zagrebu, do šume Dotrščina možeš lako doći. Smještena nedaleko od parka Maksimir, ova šuma posebna je ne samo po vegetaciji nego i impozantnim spomenicima. Idealno je mjesto za kratki izlez izvan vreve grada, a u jesen su i boje šume posebno čarobne. 

 

provedi svoje vrijeme kvalitetno Otočki Virovi u Spačvanskoj šumi novo hit izletničko odredište

Posjeti missZDRAVA.hr