15 kućnih biljaka koje uklanjaju štetne tvari iz zraka

Unsplash Biljke filtriraju neželjene kemikalije koje se nalaze u zraku
Formaldehid, ugljikov monoksid, trikloretilen i amonijak se mogu se naći unutar svakog doma te su štetni u visokim koncentracijama, a riješiti ih se možete s nekoliko zelenih dodataka domu
Vidi originalni članak

NASA Clean Air istraživanje pokazalo je da se u svakom dom nalaze određeni štetni spojevi kao što su formaldehid, ugljikov monoksid i drugi, a u borbi s njima mogu vam pomoći upravo biljke. Jasmin, ružmarin, bršljan i lavanda samo su neke od biljaka koje su više od kućnog ukrasa, a kako biste znali koja je biljka dobra za što i u kakvom ju je prostoru najbolje držati, nastavite čitati.

Jasmin

Jasmin ima sjajan učinak na mentalno zdravlje zahvaljujući kemikaliji koja ublažava anksioznost. On pomaže kada su u pitanju promjene raspoloženja, poboljšava kvalitetu sna, a u većim količinama podiže imunitet, a može povećati čak i libido, prenosi Bright Side. Kućne biljke jasmina zapravo vole provoditi vrijeme na otvorenom. Ljeti ih stavite u osunčani dio doma kako bi potaknuli njihov rast, a kada je vrijeme jeseni, zime i proljeća smjestite ih kraj južnog prozora u dijelu kuće gdje je toplo, prenosi Almanac.

Zeleni ljiljan (spider plant)

Biljka zelenog ljiljana odličan je saveznik u borbi protiv formaldehida, ugljikovog monoksida i drugih nečistoća iz zraka. Ako se do sada i niste baš iskazali u održavanju biljaka, zeleni ljiljan bit će savršen odabir jer ne zahtijeva posebnu brigu.  Zeleni ljiljan nije potrebno puno zalijevati, pogotovo jednom kada se u potpunosti razvije. Držite ga u prosječno toplom dijelu kuće jer mu najbolje odgovara temperatura između 13 i 27 stupnjeva.

Spatifilum 

Spatifilumi su sjajni za uređenje doma jer ljeti imaju prekrasne bijele cvjetove koji će upotpuniti interijer, ali to nije sve što oni daju. Ova kućna biljka stručnjak je za uklanjanje nečistoća u zraku. Apsorbira amonijak, formaldehid i trikloretilen i čini zrak u prostoriji čistijim. 

Tlo u kojem se nalazi spatifilum treba biti vlažno, ali ne mokro. Zbog njihove ljubavi prema vlazi, lišće možete češće vlažiti. Gnojite ih povremeno, svakih šest tjedana počevši od kasne zime, a držite ih u prostorijama u kojima je više od 16 stupnjeva i daleko od hladnih prozora. Najbolje im odgovara temperatura viša od 21 stupnja te osunčana pozicija u domu.

Svekrvin jezik

Svekrvin jezik odlična je biljka za spavaću sobu jer je poznata po poboljšanju kvalitete zraka u zatvorenom. Ona uklanja sve vrste toksina, uključujući trikloretilen, formaldehid, toluen, benzen i ksilen. Kako bi optimizirali postupak pročišćavanja zraka, vjerojatno će vam trebati više od jedne biljke. Smatra se da je ovo jedna od biljki na koju je najlakše paziti, a nije joj potrebna ni direktna sunčeva svjetlost. Jedan od najčešćih problema s kojima se susreću ove biljke, ali i drugi sukulenti, je prekomjerna količina voda. Ove biljke ne podnose vlažno tlo te imaju tendenciju truljenja korijena ako ih previše zalijevate.

Ružmarin

Ružmarin je uglavnom poznat kao biljka koja poboljšava koncentraciju i pamćenje. Upotrebljava se i za ublažavanje bolova u mišićima i jačanje imunosnog i krvožilnog sustava. Kao dodatni bonus, svježe lišće ružmarina možete koristiti kao dodatak jelima. Biljku ružmarina potrebno je zalijevati redovito, ali pripazite da na pretjerate. Preko zime obavezno ga stavite na jarko svijetlo i zaštitite ga od propuha.

Bršljan (engleski)

Engleski bršljan pročišćava do 90 posto plijesni iz zraka koje mogu potaknuti alergije, a pomaže i osobama s astmom da bolje dišu noću i mirno spavaju. Pripazite da ga životinje i mala djeca ne trgaju ili jedu jer je otrovan za konzumaciju. Uzgoj bršljana u zatvorenom prostoru nije težak sve dok biljci pružate sve šo joj je potrebno. Najvažniji dio je svjetlost - gotovo sve vrste bršljana trebaju jarku svjetlost. Bez svjetlosti, biljka bršljana izgledat će bolesno te će biti sklonija nametnicima.

Lavanda

Lavanda, kao biljka, osušeni cvijet ili esencijalno ulje, izvrsna je za ublažavanje stresa i nesanice te umiruje nemir, nervozu, tjeskobu i depresiju. Ako planirate lavandu držati kao kućnu biljku, važno je odabrati odgovarajuću posudu i dobro tlo. Izaberite posudu koja je samo nekoliko centimetara veća od korijena biljke. Ova biljka voli uske prostore, a i višak zemlje mogao bi zadržavati dodatnu vlagu. Provjerite ima li posuda dovoljno rupa za drenažu te u zemlju dodajte i malo vapna kako bi tlo bilo alkalno. Svaki mjesec možete u nju dodati i nekoliko zdrobljenih ljuski jaja kako bi spriječili kiseljenje tla.

Aloe vera

Aloe vera poznata je po svojim ljekovitim učincima. Umiruje i njeguje osjetljivu i nadraženu kožu, liječi opekline od vatre, sunca ili smrzavanja te pomaže s psorijazom. Stavite ju na jarko, ali neizravno sunčano svijetlo kod zapadnog ili južnog prozora. Temperatura koja joj najbolje odgovara je između 13 i 27 stupnjeva, a od svibnja do rujna biljka Aloe vere može biti i izvan kuće. Nemojte ju zalijevati često, a pogotovo nemojte dopustiti da "sjedi" u vodi jer će to dovesti do truljenja korijena.

Zlatni puzavac (Golden Pothos)

Zlatni puzavac odličan je za uklanjanje kemikalija poput triklorometila iz zraka, a one se obično nalaze u ljepilu, boji i deterdžentu. Obzirom da je zlatni puzavac veoma izdržljiva biljka, odlična je za sve početnike! Njega vezana uz zlatnog puzavca vrlo je jednostavna. Ove biljke uživaju u širokom rasponu okruženja. Dobro se snalaze pri jakoj indirektnoj svjetlosti, kao i pri slabom svjetlu, a mogu se uzgajati u suhom tlu ili u vazama s vodom. Uspjet će u tlu bogatom hranjivim tvarima, ali gotovo jednako dobro i u tlu siromašnom hranjivim tvarima. Odličan je dodatak za kupaonicu ili ured jer može podnijeti slabo svjetlo. 

Fikus gumijevac (Rubber Plant)

Ove biljke imaju tendenciju rasta u velikom stilu. Njihovi ogromni listovi upijaju sve loše iz zraka. Stoga, pobrinite se da redovito obrišete prašinu s listova. Kada je riječ o ovim biljkama, najvažnije dvije stavke su voda i svjetlost. Zahtijevaju jarko svjetlo, ali indirektno, koje ne donosi toplinu sa sobom. Neki preporučuju da ga stavite blizu prozora na kojem se nalaze zavjese. Također, morate pripaziti i na vodu. Tijekom vegetacijske sezone najbolje ga je održavati vlažnim, ali nemojte ga previše zalijevati kako mu listovi ne bi požutjeli ili posmeđili i otpali. Tijekom zimskoga razdoblja zalijevajte ga samo jednom ili dva puta mjesečno.

Tamjanikovka (Bromeliads)

Tamjanikovka ili bromelija rješava do 90 posto štetnih kemikalija kao što je benzen, a najviše voli sunčana i svijetla područja u kući. Kupaonice su odličan prostor za njih jer imaju prirodno veću vlažnost od ostatka kuće. Međutim, jedan od problema u kupaonicama je nedostatak prirodnog svijetla. Stoga ako u kupaonici nemate prozor, svoju biljku stavite u kuhinju koja je također jedna od prostorija s više vlažnosti u kući, a ima i dovoljno svjetlosti. Većina biljaka uspjet će i na stolu ili radnoj površini nekoliko metara od prozora. No, nemojte ju stavljati izravno u prozor koji gleda prema jugu.

Gerber

Nedavno je NASA prozvala gerbere najboljom biljkom za uklanjanje benzena iz zraka u zatvorenim prostorima i stvaranje kisika noću. To će pomoći onima koji pate od nesanice i apneje u snu, naveli su na službenim stranicama Lung Instituta. Briga o gerberima koji se nalaze unutar kuće je minimalna, sve što im trebate osigurati jest dovoljno svijetla.

Kovrčava paprat (Boston Fern)

Za kovrčavu ili bostonsku paprati kažu da je sjajan prirodni ovlaživač. Također pomaže kod pročišćavanja zraka i borbe protiv formaldehida i drugih neželjenih spojeva u zraku. Paprat se lako uzgaja i voli neizravno sunčevo svjetlo, samo svakodnevno provjeravajte tlo kako bi bili sigurni da je vlažno. Idealna sobna temperatura za paprat je između 16 i 24 stupnjeva, nikako ne manje od 13. Također, preporučuje se da bude u vlažnoj zemlji, prenosi Gardening Know How.

Rododendron (Azalea)

Osim što daje prekrasan šareni cvijet, azaleja ili rododendron poboljšava zrak u zatvorenom prostoru apsorbiranjem kemikalija iz zraka. U zatvorenom prostoru se može uzgajati isto kao i ostale biljke, samo se pobrinite da ju redovito vlažite. Najbolje će se osjećati na nešto nižim temperaturama između 16 i 18 stupnjeva. Mora biti dobro osvijetljena, ali ne smije biti na izravnoj putanji sunca te nikada nemojte dopustiti da se zemlja oko nje osuši. Iako će špricanje ili klasično zalijevanje biti dovoljno, većina rododendrona voli biti uronjena u vodu, stoga ga možete staviti u drugu veću posudu u koju ćete uliti malo vode te će biljka sama moći povlačiti onoliko vode koliko njoj treba.

Filodendron (Philodendron)

Filodendroni su poznati po filtriranju kemikalija poput ksilena i formaldehida iz zraka. Ova biljka voli slabo osvijetljena područja i ne zahtijeva mnogo njege, ali može biti opasna za malu djecu i životinje ako se konzumira. Filodendron postavite na mjesto s jakom, neizravnom sunčevom svjetlošću. Pronađite položaj kraj prozora u kojem sunčeve zrake nikada neće izravno dodirivati lišće.
 

Stvori svoj botanički vrt Biljke u kući: Ruža ublažava stres, a aloe vera djeluje protuupalno

bor, imela, božikovina, božićna zvijezda, ljiljan Blagdanske biljke otrovne za kućne ljubimce i je li božićna zvijezda među njima

Posjeti missZDRAVA.hr