10 savjeta kako održati svoj dom hladnim čak i ljeti

shutterstock Premda ventilatori ne rashlađuju, u vrućim danima barem osiguravaju propuh
Ljeto je već tu, a temperature rastu iz dana u dan. Uz ove savjete će tvoj stan i ljeti ostati hladan, a moći ćeš dobro spavati čak i na vrućini.
Vidi originalni članak

Svi priželjkujemo ljeto, a kad konačno stigne kukamo zbog visokih temperatura. Osobito kad je unutra toplije nego vani. Sljedeći savjeti pomoći će ti da tvoj dom bude što hladniji, čak i ako se termometar popne na više od 30 stupnjeva.

10 savjeta za svjež stan ljeti

Zamrači stan

Kako tvoj dom ne bi postao sauna, tijekom dana trebaš zamračiti stan. Kako bi to napravila, spusti rolete ili zatvori kapke. Prema Njemačkoj energetskoj agenciji, to može smanjiti sunčevo zračenje do 75 posto. Ako tvoja kuća ili stan nemaju rolete, neprozirne zavjese, kapke, žaluzine i sl. unutarnje rolete imaju usporediv učinak, npr. roleta na kopčanje sa svijetlom, bijelom ili srebrnom vanjskom stranom. Reflektira sunčeve zrake i zadržava dio topline. 

Dobro prozrači

Prozrači rano ujutro ili navečer ljeti i noću kada temperature padnu. Otvori širom prozore u nekoliko prostorija i tako dobro prozrači stan,  a ne da samo staviš prozore „na kip“. Tijekom dana treba se suzdržati od provjetravanja, kako ne bi nepotrebno puštala vrući zrak u stan. 

Isključi televizor 

Televizori, računala, svjetiljke, utičnice i drugi elektronički uređaji trebali bi se uključiti samo kada su doista potrebni, a osobito ljeti. To je zato što električni uređaji stvaraju toplinu, koja također zagrijava prostoriju. Lijepa nuspojava: štediš struju ako isključiš uređaje koje ne koristiš - ili ih uopće ne uključiš.

Vlažne plahte

Ako je u stanu jako vruće, vlažne plahte su dobar način za korištenje metode hladnjaka: jednostavno objesi vlažnu plahtu ispred otvorenog prozora, a sobna temperatura će padati kako voda isparava.

Prirodna zaštita od sunca

Drveće i druge biljke služe kao zaštita od sunca: ljeti pružaju hlad, a zimi propuštaju sunce. Ako pored kuće imaš drveće, možeš se radovati hladu koji ti pružaju. 

Rashladi se u jednom potezu Jednostavan trik koji će ti pomoći da zaspeš kad je jako vruće

Mlaki tuš

Priušti si mlaki tuš prije spavanja koji osvježava i uklanja znoj. Trebala bi izbjegavati hladne tuševe. Tijelo tada uključi svoje unutarnje grijanje kako bi se suprotstavilo hladnoći.

Ventilatori

Premda ventilatori ne rashlađuju, u vrućim danima barem osiguravaju propuh. Ako ti se ne sviđaju jednostavne varijante, pronaći ćeš ventilatore koje ne samo da stvaraju vjetar, nego i izgledaju lijepo. Važno: nikada ne ostavljaj ventilator da radi kada nisi kod kuće!

Prava posteljina

Ugodna pamučna „biber“ posteljina ljeti? Radije ne! Nabavi posteljinu od laganih materijala koji te rashlađuju i neće te spriječiti da spavaš. Primjerice, posteljina od pamučnog satena ili svile ima učinak reguliranja temperature i može se koristiti tijekom cijele godine. 

Osvježenje iz limenke

Ako se trebaš brzo osvježiti na kauču, možeš koristiti sprejeve s termalnom vodom. Također se kaže da smiruju osjetljivu kožu. Ako ti sprejevi s termalnom vodom nisu dovoljni, možeš se opskrbiti malom zalihom osvježavajućih kozmetičkih proizvoda za ljeto, npr. sprejevima i maramicama za stopala.

Puno pij

Doduše, piti puno tekućine nije najinovativniji savjet, ali tekućina je važna, osobito u vrućim danima. Naime, na ljetnim vrućinama tijelo znojenjem gubi više tekućine nego inače. Najbolje je uvijek imati spremnu vodu i nezaslađene čajeve te izbjegavati slatke napitke, alkohol i kavu. 

Koliko vode piješ dnevno? 10 znakova da ne pijete dovoljno vode i da vam prijeti dehidracija

Posjeti missZDRAVA.hr