Zbog debljine imam visoki krvni tlak

'Kada sam vidio rezultate pregleda, znao sam da sam na dobrom putu s programom mršavljenja jer se alarm za težinu oglasio', izjavio je Mladen nakon pregleda u Poliklinici Sunce. Višak kilograma stvara mu zdravstvene probleme - uz visok tlak Mladen ima povišene masnoće u krvi, pa treba promijeniti životne navike
Vidi originalni članak

Nakon sistematskog pregleda u Poliklinici Sunce, Mladena su iznenadili rezultati. Iako je smatrao kako je dobrog općeg zdravlja, uz povišen krvni tlak ima i jako visoku razinu triglicerida. Naime, normalna razina trebala bi iznositi manje od 1,7 mmol/L, dok je kod Mladena razina triglicerida u krvi čak 5,9.

Nužne promjene u prehrani

'Do samog pregleda, bio sam uvjeren kako je moje opće zdravlje dobro te da će to potvrditi i nalazi. No, sistematski pregled je pokazao kako imam visoku razinu triglicerida, povišen krvni tlak i ne baš najbolji EKG. Kada sam to vidio, znao sam da sam na dobrom putu s ovim programom mršavljenja jer se alarm za težinu oglasio.

Od kada vježbam i pazim na unos kalorija izgubio sam na težini, a tlak se normalizirao. Nadam se da će se i ostalo popraviti', komentira Mladen svoje nalaze i otkriva kakve rezultate želi postići na kraju projekta.

'Htio bih drastično smanjiti trigliceride i indeks tjelesne mase. Tlak sam već uspio dovesti u red smanjenjem kave tijekom dan. Sada je u granicama normale i nadam se da će tako i ostati'.

Ako te zanima više informacija o kavi i učinku kofeina, možeš riješiti ovaj kviz.

Mišljenje doktorice Marijane Kraljević-Šmalcelj iz Poliklinike Sunce

Dijetalna prehrana, ograničenje soli u prehrani te redukcija tjelesne težine savjeti su koje je doktorica Poliklinike Sunce, Marijana Kraljević-Šmalcelj dala Mladenu nakon procjene općeg zdravstvenog stanja.Također, zbog zdravlja srca Mladen bi trebao prestati pušiti te se početi redovito, ali oprezno, rekreirati.

'Mršavljenje je nužno u Mladenovom slučaju radi smanjenja potencijalnih faktora za bolesti srca i krvnih žila te razvoj dijabetes. Pretilost i sjedilački način života pridonose i bolestima od strane lokomotornog sustava, a to opet vodi u smanjenu pokretljivost koja potiče pretilost i čovjek se nađe u začaranom krugu debljanja', kaže doktorica Kraljević-Šmalcelj.

Posjeti missZDRAVA.hr