Veganska dijeta Alicie Silverstone
"Blaga prehrana" za zdrav duh i tijelo
Dobitnica nagrade magazina The Daily Green, Heart of Green (Zeleno srce) za 2009. godinu, predstavila je svoje nutricionističke savjete i recepte u knjizi "The Kind Diet" (Blaga prehrana), u kojoj govori o vrlinama biljne hrane. Po njenom iskustvu, veganske su namirnice hranjive, ukusne i zabavne, a pritom vode računa o dobrobiti životinja.
'Riješi se suvišnih kilograma, očisti kožu i napuni se energijom odbacujući meso i mliječne proizvode', ključna je Alicijina poruka iz knjige.
Primjenjivati "blagu prehranu" znači biti dobronamjeran prema vlastitom tijelu u smislu hrane koju unosiš. Biljna dijeta sastavljena od cijelih i organskih namirnica napunit će te energijom, pojačati koncentraciju, osigurati prekrasnu kožu i potaknuti želju za životom.
No, jesti blago znači biti blag i prema planetu, jer se uz pomoć veganske prehrane štiti Zemlja. Proizvodnja biljne hrane troši manje goriva, vode i drugih resursa, pa se njome naš planet manje iscrpljuje i zagađuje.
Nova paleta okusa i mirisa
Opredijeliš li se za vegansku dijetu, prehrana ti neće postati siromašnija, nego bogatija, kaže Alicia.
'Važno je shvatiti koliko novosti unosiš u prehranu. Zdrave i ljekovite namirnice nisu samo dobre za organizam, već imaju i izvrstan okus. Željela bih razbiti predrasudu o tome da zdrava hrana podrazumijeva žrtvovanje', piše u svojoj knjizi.
Alicia ističe recept za kus kus, kao predjelo za veliku vegansku gozbu, te pizzu s radičem i uljem od tartufa, savršenu za večernje zabave ili večeri provedene u toplini doma.
Uživaj u veganskim desertima
Da biljna hrana ne znači odricanje, govori i činjenica da i ona poznaje pojam deserta.'Veganski su deserti toliko slasni da se nikad nećeš osjećati prikraćenom', napominje autorica.
Primjerice, vafli od japanske riže mochi su sočni i lagani za pripremu. Možeš ih jesti svakodnevno, ali i ponuditi gostima. Posluži ih sa zdjelom pirjanog kelja i nešto tempeh slanine i imat ćeš brz, fantastičan međuobrok.
Za razliku od drugih knjiga o dijetama, "The Kind Diet" ne gnjavi čitatelja s kalorijama, ugljikohidratima i glikemijskom indeksu, već ga nastoji navesti na drukčiji, napredniji odnos prema prehrani, tijelu i - planetu.
Tri pristupa veganstvu
Svjesna da se ljudi razlikuju po poimanju prehrane, Alicia je smislila tri pristupa svijetu blage prehrane - za početnike, iskusne i napredne. Prvi se pristup zove "koketiranje" i podrazumijeva diskretno upoznavanje s principima blage prehrane.
Drugi je pristup "veganstvo" i namijenjen je onima koji ne žele samo koketirati, već ozbiljno namjeravaju prijeći na biljnu hranu.Treći pristup, "superjunak", posvećen je najambicioznijima jer obrađuje organsku hranu, cijelovite žitarice i alge.