Top forma za dva mjeseca

Sašina kondicija puno je bolja nego prije dva mjeseca. Razlika se vidjela i na ergometriji, pregledu na kojem je sada ponovno bila u Poliklinici Sunce. Bez problema je 10 minuta brzo hodala po traci s "uzbrdicom", a da se nije ni zapuhala, niti joj se srčani ritam pretjerano ubrzao
Vidi originalni članak

U sklopu sistematskog pregleda u Poliklinici Sunce na početku akcije "Mršavimo zajedno" Saša je bila na ergometriji: morala je brzo hodati na traci koja je blago podignuta, tako da se zapravo penje. Pod tim intenzivnim opterećenjema prati se srčani ritam i krvni tlak. Saša se tada jako namučila, a doktor je komentirao da nema problema s tlakom niti poremećaja srčanog ritma, ali da joj kondicija nije baš nabolja.

Pogledaj kako je Saši bilo na tom prvom pregledu!

Kako bismo provjerili jesu li redoviti treninzi urodili plodom i je li se Sašina kondicija tijekom dva mjeseca programa mršavljenja popravila, sada je ponovno bila na ergometriji. Ovoga puta nije se ni približno uspuhala i zacrvenila kao prvi put pa nam je poslije i rekla kako joj je sada bilo puno lakše:

"Prije dva mjeseca sam već nakon dvije minute pretrage bila iscrpljena i jedva sam izdržala 8 i pol minuta hodanja na traci, a sada sam bez problema izdržala punih 10 minuta. Lakše sam disala i osjećala sam da mi srce ne lupa tako jako kao prije."

Pretragu je vodila kardiologica dr.sc. Jasna Čekez Habek, koja inače u Poliklinici Sunce vodi njihove programe mršavljenja, pa je rekla da je Saši prošli put u tih 8,5 minuta koliko je izdržala na ergometriji puls porastao više nego sada za 10 minuta. To znači da su joj kondicione sposobnosti značajno poboljšane, dodala je.

Preporuka liječnika: Zadržati zdrave navike i još malo smršavjeti

Kolesterol je i prije dva mjeseca kod Saše bio na gornjoj granici i sada se još malo smanjio, kao i masnoće u krvi, koje su također unutar referentnih vrijednosti. Prije su joj malo povišeni bili jetreni enzimi, što se slagalo s dijagnozom blago masne jetre na ultrazvuku abdomena. Tu se sada isto vidi poboljšanje - jetreni enzimi su se smanjili i približili normali.  

Internist endokrinolog i dijabetolog mr.sc. Ante Barbir rekao je da se ugodno iznenadio kad se nakon dva mjeseca na kontroli pojavila vitka žena zdravog izgleda. Iako je Saša izgubila blizu 10 kilograma, doktor je napomenuo da se žene nakon završetka dijete često brzo vraćaju na staru kilažu pa je zato važno da zadrži zdrave navike koje je sada usvojila.

"Ako Saša ostane na ovoj kilaži, ili ju još smanji, što bih joj preporučio, osjećat će se odlično. Osim prehrane, vježbanje je vrlo važno jer ljudi koji vježbaju osjećaju se zdravije, poletnije, kao da imaju više energije", rekao je dr. Barbir.

Zanima te kako su izgledali Sašini treninzi koji su je doveli u ovako dobru formu?

Posjeti missZDRAVA.hr