Novi trend na Instagramu razbija sve predrasude o punijim djevojkama

Guliver/Shutterstock
Slike putovanja na Instagramu su iznimno popularne, a u kadru gotovo uvijek nalazimo iste stvari, bez obzira na čiji se profil odnosi. Lijepe, mršave djevojke s koktelima u ruci na egzotičnim destinacijama. Ili im zavidiš ili su ti već dosadne, no tom trendu došao je kraj.
Vidi originalni članak

Nedavno se na jednoj od najpoznatijih društvenih mreža pojavio zanimljivi hashtag @fatgirlstraveling koji daje sasvim novu i realističku dimenziju dijelu Instagrama koji je posvećen putovanjima.

Kada gledaš zanimljive destinacijeiskustva, svjetske kuhinje i modu na profilima različitih putnica, možeš primijetiti neprekidan i dosadan uzorak koji se pojavljuje u svakome od njih, a to je reprezentacija tradicionalnog pojma ljepote u današnjem društvu, tj. mršavosti. 

No, @fatgirlstraveling donosi novu perspektivu u svijet putovanja. Ovaj profil i hashtag predstavljaju sve one djevojke koje su ostale u sjeni sa svojim životnim iskustvima i putovanjima zbog viška kilograma. 

Profil je pokrenula aktivistica za žensku ljepotu, Annette Richmond, koja je objavljivala svoje slike, kao i slike drugih punijih djevojaka koje su posjetile različite egzotične destinacije svijeta. Njezina najveća briga bila je ukloniti negativne konotacije s riječi 'debela' (eng. fat).

Njezin je trud odjeknuo i van granica Instagrama. Postala je i administratoricom Facebook grupe, čiji je cilj prezentirati ne samo lijepe slike, nego i iskustva koje krupnije putnice skupljaju na svojim uzbudljivim pothvatima. 

Richmond je svoje vlastito iskustvo podijelila i na svom blogu, gdje pročitati i o svim neugodnostima koje je doživjela tijekom letova i putovanja zbog svog tijela. 

lutke s vitiligom Umjetnica proizvodi lutke s vitiligom inspirirane manekenkom Winnie Harlow

Svojom inicijativom Richmond je izazvala sve ustaljene standarde ljepote, dajući prostora svim putnicima, bez obzira na njihov izgled i oblik tijela. To ide i rame uz rame uz nove inicijative u kojima se proziva modna industrija zbog favoriziranja malih i mršavih tijela pri dizajniranju odjeće. 

Sve ovo, korak po korak, nada se ostvarenju budućnosti u kojoj ovakve slike i iskustva neće biti manjinski dio društvenih mreža i određene tematike neće biti rezervirane samo za ljude unificiranog izgleda. 

stereotipi Rušimo sve stereotipe: jesu li muškarci sretniji s punašnijim ženama?

Posjeti missZDRAVA.hr