Lidin sedmodnevni dijetni jelovnik

Lida je kandidatkinja zdravog mršavljenja te se pridržava posebne dijetne prehrane, a mi ti donosimo njezin dijetni jelovnik koji je sastavljen od kombiniranja dijetnih namirnica i Sensilab Acai Detoxan kapsula. Jelovnik sadrži nekoliko ukusnih recepta koji se jednostavno pripremaju, a pridonose zdravom mršavljenju
Vidi originalni članak

Prvi dan

Pola sata prije doručka uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.

Doručak

  • Kriška integralnog kruha namazana sirnim namazom
  • Kakao: šalica mlijeka, žlica instant kakaa

Međuobrok

  • Jabuka
  • Suhe marelice, 50 g

Ručak

  • Varivo od mahuna, 1 tanjur
  • Kiseli krastavci, par komada
  • Kosani odrezak od mljevene puretine s tikvicama

Sastojci za 2 osobe:

  • 250 g mljevene puretine
  • 1 režanj protisnuta češnjaka
  • 50 g luka
  • 1 žlica vrhnja
  • 1 žlica nasjeckana peršina
  • 1 žlica nasjeckana celerova lista
  • Sol, papar
  • Jaje
  • 150 g tikvica
  • 70 g krušnih mrvica

Priprema:

  1. Puretinu, češnjak, sitno nasjeckani luk, vrhnje, peršin, celer, začine i jaje dobro izmiješati.
  2. Tikvice oprati, odrezati im krajeve, naribati i dobro ocijediti.
  3. Naribane tikvice umiješati u pripremljenu smjesu od mesa.
  4. Na kraju dodati 50 g krušnih mrvica i sve još jednom dobro promiješati.
  5. Od pripremljene smjese oblikovati polpete svaku valjati u preostale krušne mrvice i pržiti u zagrijanom ulju do zlatnožute boje.

Međuobrok

  • Kruška

Pola sata prije večere uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.

Večera

  • Jogurt, probiotički, 150 g s nasjeckanom bananom, žlicom usitnjenih sjemenki lana, žlicom meda i prstohvatom cimeta
  • Rižini krekeri, 3 kom

Napomene: dozvoljeno popiti 2 do 3 kave dnevno s malo mlijeka bez šećera. Svaki dan popiti 8 čaša vode i nezaslađenih biljnih čajeva.

Drugi dan

Pola sata prije doručka uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.

Doručak

  • Žitarice sa suhim voćem, 50 g s jogurtom, 150 g

Međuobrok

  • Banana
  • Šaka badema, 30 g

Ručak

• Varivo od slanutka s povrćem + dvije kriške kruha

Sastojci za 2 osobe:

  • Dvije žlice maslinovog ulja
  • 450 g smrznute mješavine povrća (ili svježeg povrća: tikvice, krumpir, mrkva, poriluk, celer, grašak, mahune, korijen celera i peršina)
  • Slanutak iz konzerve, 100 g
  • 0,5 l pilećeg ili povrtnog temeljca ili vode
  • 2 žlice prosa
  • Lovorov list
  • Prstohvat soli i papra

Priprema:

  1. U većoj posudi zagrijati maslinovo ulje pa dodati mješavinu povrća i pirjati oko 5 minuta na slaboj vatri.
  2. Zaliti temeljcem, posoliti i popapriti, dodati lovorov list i proso i kuhati dok ne omekša. Pred kraj kuhanja dodati oprani slanutak iz konzerve.
  3. Ako je varivo prerijetko dio sadržaja se može usitniti štapnim mikserom.

Međuobrok

  • Ananas svježi, 3 tanje kriške, 150 g

Pola sata prije večere uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.

Večera

  • Dvije kriške tostiranog kruha namazane ribljom paštetom, 50 g
  • Kakao, 1 šalica mlijeka sa žlicom instant kakaa

Napomene: dozvoljeno popiti 2 do 3 kave s malo mlijeka bez šećera. Svaki dan popiti 8 čaša vode i nezaslađenih biljnih čajeva.

Peti dan

Pola sata prije doručka uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.

Doručak

  • Svježe cijeđeni sok od naranče i grejpa, 3 dl uz dodatak prstohvata cimeta
  • Dvopek, 6 kom namazan biljnom paštetom, npr. od graha, 50 g i svježa paprika

Međuobrok

  • Jabuka
  • Paketić integralnih krekera

Ručak

  • Pečena pastrva, 1 kom
  • Kuhani krumpir (1 šalica, 150 g) i blitva (pola šalice kuhane blitve, 100 g) s nasjeckanim češnjakom i preliveno žlicom maslinova ulja

Međuobrok

  • Komad tamne čokolade, 30 g

Pola sata prije večere uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.

Večera

  • Dvije kriške kruha namazane svježim sirom (100 g) i posute sjemenkama suncokreta ili lana, 1 žlica i klicama rotkvice
  • Grožđe, 200 g

Napomene: dozvoljeno popiti 2 do 3 kave dnevno s malo mlijeka bez šećera. Svaki dan popiti 8 čaša vode i nezaslađenih biljnih čajeva.

Treći dan

Pola sata prije doručka uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.

Doručak

  • Žitarice sa suhim voćem, 50 g s jogurtom, 150 g

Međuobrok

  • Suhe smokve, 5 kom
  • Orasi, šaka, 30 g
  • Jabuka

Ručak

  • Kajgana od 2 jaja pripremljena na dvije žličice maslinova ulja
  • Dvije kriške kruha
  • Salata: rikula, matovilac, zelena salata, jedna zdjelica začinjena s dvije žličice ulja i octom

Međuobrok

  • Mandarine, 2 – 3 kom

Pola sata prije večere uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.

Večera

  • Namaz od patlidžana

Sastojci za 2 osobe:

  • 1 srednji patlidžana
  • 1 žličica limunovog soka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • Pola režnja češnjaka
  • Prstohvat ljute papričice
  • ¼ žličice soli
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • Pola žlice nasjeckanog bosiljka

Priprema:

  1. Pećnicu zagrij na 200°C. Patlidžan dobro operi i još vlažnog stavi u zagrijanu pećnicu. Peci ga 40-45 minuta uz povremeno okretanje tako dugo dok se ravnomjerno ne ispeče.
  2. Pečenom patlidžanu odreži gornji dio, oguli ga i mesnati dio poprskaj limunovim sokom i izmiksaj u električnoj sjeckalici. Dodaj maslinovo ulje, sitno nasjeckani češnjak, sitno nasjeckanu papričicu, papar te dobro izmiješaj.
  3. Na kraju lagano umiješaj peršin i bosiljak. Tako pripremljen namaz posluži dobro rashlađen s prepečenim kruhom (dvije kriške).
  • Jogurt, 150 g
  • Svježi krastavac

Napomene: dozvoljeno popiti 2 do 3 kave dnevno s malo mlijeka bez šećera. Svaki dan popiti 8 čaša vode i nezaslađenih biljnih čajeva.

Četvrti dan

Pola sata prije doručka uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.

Doručak

  • Kriška kruha namazana maslacem (1 žličica) i džemom od šljiva, 1 žlica
  • Šalica mlijeka, 2,5 dl

Međuobrok

  • Kruška
  • 2-3 mandarine

Ručak

  • Piletina, file, pečen na naglo, 150 g
  • Pire od batata

Sastojci za dvije osobe:

  • 500 g batata
  • Maslac, 2 žličice
  • Malo muškatnog oraščića i čilija

Priprema: 

Oguljene batate narezati na kocke i skuhati u vodi. Kuhanom i ocijeđenom batatu dodati maslac, sol i začine i napraviti pire.

  • Salata od ribane cikle i mrkve, 1 zdjelica, začinjena s 2 žličice maslinova ulja i octom

Međuobrok

  • Kivi, 2 kom

Pola sata prije večere uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.

Večera

  • Tuna konzervirana u salamuri (bez ulja), manja konzerva, 80 g
  • Dvije kriške kruha
  • Svježi krastavac
  • Pistacija, 50 g

Napomene: dozvoljeno popiti 2 do 3 kave dnevno s malo mlijeka bez šećera. Svaki dan popiti 8 čaša vode i nezaslađenih biljnih čajeva.

Šesti dan

Pola sata prije doručka uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.

Doručak

  • Zobena kaša

Postupak: Šalicu mlijeka pustiti da zavrije i zatim dodati 5 žlica sitnih zobenih pahuljica, prstohvat cimeta i zajedno kuhati 1 minutu. Poslužiti sa žlicom usitnjenih sjemenki lana i bananom narezanom na kolutiće.

Međuobrok

  • Očišćeni nar, 1 šalica

Ručak

  • Bistra juha s ukuhanim rezancima i mrkvom, 1 tanjur
  • Kuhana teletina ili junetina, 150 g
  • Kuhano povrće: brokula, cvjetača, mrkva, 200 g
  • Umak od hrena

Sastojci za 2 osobe:

  • Žlica maslinova ulja
  • Kuhani krumpir, pasiran
  • Hren iz staklenke, 1 žlica
  • Mlijeko, 100 ml
  • Žlica kiselog vrhnja
  • Sol, papar

Priprema:

Dobro promiješati sve sastojke i poslužiti.

  • Kriška integralnog kruha

Međuobrok

  • Kivi, 2-3 kom

Pola sata prije večere uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.

Večera

  • Pečeni kesteni, 100 g
  • Sladoled, 2 kuglice, 100 g
  • Sjemenke bundeve, 30 g

Napomene: dozvoljeno popiti 2 do 3 kave dnevno s malo mlijeka bez šećera. Svaki dan popiti 8 čaša vode i nezaslađenih biljnih čajeva.

Sedmi dan

Pola sata prije doručka uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.

Doručak

  • Dvije kriške kruha
  • Sir, npr. ementaler 30 g
  • Pureća salama, 20 g
  • Svježa paprika
  • Jogurt, probiotički, 150 g

Međuobrok

  • Kruška
  • Mandarine, 2-3 kom

Ručak

  • Krem juha od buče

Sastojci za 2 osobe:

  • 300 g buče
  • Dvije žličice maslinova ulja
  • Dvije žlice vrhnja za kuhanje
  • 300 ml vode
  • Prstohvat currya
  • sol

Priprema:

Buču oguli, nareži na četvrtine i kuhaj 15 – 20 minuta sa češnjakom. Ocijedi je, a vodu sačuvaj i propasiraj buču, a češnjak ukloni. U vodu u kojoj se buča kuhala dodaj pire od buče, malo soli i curry te kuhaj na srednje jakoj vatri 3 – 4 minute. Na kraju dodaj dvije žličice maslinova ulja.

  • Tjestenina sa špinatom i kozicama

Sastojci za dvije osobe:

  • Tjestenina npr. integralne špagete (200 g)
  • Dvije žlice maslinova ulja
  • Dva režnja češnjaka
  • 400 g svježeg špinata
  • 200 g kozica
  • Žlica nasjeckanog peršina
  • Naribana limunova korica
  • Nekoliko cherry rajčica, razrezanih na četvrtine
  • Parmezan, 2 žlice

Priprema:

  1. Tjesteninu skuhati prema uputama na pakiranju da bude 'al dente'.
  2. U većoj tavi na zagrijanom ulju kratko popržiti usitnjeni češnjak dok ne dobije zlatnu boju, dodati oprani špinat i pirjati još dvije minute.
  3. Dodati kozice i peršin, začiniti sa malo soli i papra, dobro promiješati i pirjati još par minuta.
  4. Skuhanu i ocijeđenu tjesteninu dodati u tavi i smanjiti vatru.
  5. Naribati malo limunove korice, dodati rajčice, još jednom dobro promiješati i odmah poslužiti.

Međuobrok

  • Jabuka

Pola sata prije večere uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.

Večera

  • Voćni smoothie

Sastojci: 1 šalica svježeg voća (to mogu biti breskve, nektarine, bobičasto voće, ananas), ¼ šalice soka od ananasa, ¼ šalice jogurta

  • Dvije kriške kruha namazane svježim sirom, 50 g pomiješanim s nasjeckanim svježim vlascem ili lukom

Napomene: dozvoljeno popiti 2 do 3 kave dnevno s malo mlijeka bez šećera. Svaki dan popiti 8 čaša vode i nezaslađenih biljnih čajeva.

Posjeti missZDRAVA.hr