Ako ne jedeš kruh, evo što se dogodi

U prehrani bogatoj proteinima koja je postala omiljena među onima koji žele smršavjeti ili održati željenu težinu, kruh je postao zabranjena namirnica, a tjestenina se smatra precijenjenom. Pobornici proteinskih dijeta iskušavaju koliko nizak unos ugljikohidrata može biti u svakodnevnoj prehrani bez da im ugrozi zdravlje. Pri tom zaboravljaju da nemaju sve žitarice iste nutritivne vrijednosti. Pročitaj što se sve događa s tijelom kada izbaciš sve ugljikohidrate
Vidi originalni članak

Gubit ćeš vodu, a ne masnoću

Kad ograničiš unos ugljikohidrata, prva stvar koju ćeš primijetiti je kako brzo gubiš kilograme. Ali, to što gubiš nisu sve masti, nego je tu dosta i vode. "Kada se ugljikohidrati u tijelu skladište u obliku glikogena, na svaki gram ugljikohidrata pohranjuje se i tri puta više vode. Tako da čim se odrekneš ugljikohidrata, počinješ gubiti zalihe glikogena, a zajedno s njim i vodu", objašnjava Marie Spano, nutricionistica.

Tvoje će tijelo dobivati krivo "gorivo"

"Ugljikohidrati su glavno gorivo za mozak", kaže Spano. "Kada se netko odrekne ugljikohidrata i tijelo potroši zalihe glikogena te masti počinje raditi na ketonima. Ketoni nastaju kada stanice nemaju dovoljno glukoze za stvaranje energije te organizam počinje sagorijevati vlastite masnoće, a u krvi se pojavljuju ketoni. Simptomi su loš zadah, suha usta, slabost, vrtoglavica, nesanica. Ukratko, osjećaj je kao da imaš gripu. S vremenom se tijelo navikne da radi na ketonima, pa se ne osjećaš više toliko loše, ali ketoni doista nisu hrana koju tvoje tijelo treba", pojašnjava Spano.

Tijelo se neće moći štiti od bolesti

Rafinirani ugljikohidrati prvo jako povise razinu šećera u krvi pa je opet spuste. U časopisu American Journal of Clinical Nutrition, nedavno je objavljeno istraživanje da se unosom cjelovitih žitarica bogatih vlaknima može spriječiti taj učinak rollercoastera. Velika je razlika za organizam koje ćeš se vrste ugljikohidrata odreći. Primjerice, u studiji iz 2014. godine objavljenoj u PLOS ONE stoji da konzumacija  rafiniranih ugljikohidrata povećava rizik od bolesti srca i dijabetesa tipa 2. U međuvremenu, drugo istraživanje pokazalo je da se konzumacijom cjelovitih žitarica smanjuje rizik od srčanog udara, pretilosti i dijabetesa tipa 2. Prema tome, izbor je jasan.

Imat ćeš lošu probavu

Cjelovite žitarice su odličan izvor željeza, magnezija i vitamina B. Sadrže vlakna koja stabiliziraju šećer u krvi, smanjuju rizik od pretilosti i kroničnih bolesti  i osiguravaju redovitu probavu.

Bit ćeš potištena

Ugljikohidrati, bili oni rafinirani ili cjeloviti potiču lučenje serotonina u mozgu, takozvanog hormona sreće. Tako da kad se odrekneš zdravih ugljikohidrati kao što su cjelovite žitarice, znaj da si se odrekla i osjećaja sreće i zadovoljstva.

Nećeš imati energije

Ugljikohidrati su primarni izvori energije prilikom bavljenja tjelesnom aktivnošću i potrebni su ti bez obzira radiš li treninge snage ili izdržljivosti. Ako se odrekneš ugljikohidrata energija će ti biti na vrlo niskom nivou.

Pročitaj što sve šećer radi tvome tijelu.

Posjeti missZDRAVA.hr