Karmela Vukov-Colić

Poznata voditeljica s HTV-a Karmela Vukov-Colić ima 42 godine i skoro 88 kilograma, a želi skinuti barem pet, učvrstiti cijelo tijelo, osobito trbuh, čiji je opseg sada 94 centimetra, i smanjiti celulit. Kaže da je uvijek imala problema s kilogramima i isprobala već "milijun" dijeta, a sada joj se čini da je zbog "ludovanja hormona" i mršavljenje teže
Vidi originalni članak

Dugačak radni dan

Karmela živi sa svoje dvoje djece, 17-godišnjom kćerkom Reom i 4-godišnjim sinom Noom. Uz rad na televiziju, u slobodno vrijeme vodi turističke grupe na putovanjima po cijelom svijetu, a za svoj gušt, kaže, najradije putuje na topla mora, na primjer na Karibe i Kanare.

Karmela nam je opisala kako zgleda njezin tipičan dan:

"Oko 5 ujutro ustanem jer imam emisuju "Dobro jutro, Hrvatska", popodne se uglavnom svi okupimo doma na ručku pa onda opet imamo neke obaveze, a večeri su nam vrijeme za druženje. Tek kad Noa zaspi imam vremena za sebe, za čitanje ili čišćenje kuće."

Kobni slatkiši i kasne večere

Otkrila nam je da je jedna od njezinih loših prehrambenih navika bio zadnji obrok tek oko 10 navečer, a kaže da ju najviše deblja slatko. Zato će sada i njezina djeca biti uz nju u programu mršavljenja pa su rekli da ni oni neće jesti slatkiše iduća dva i pol mjeseca.

Inače Karmela jede puno zdravih namirnica - voće, povrće, integralne žitarice, ribu i bijelo meso. Crveno meso izbjegava, jede ga samo u pašticadi. Ne pije sokove, nego samo vodu, ponekad malo vina i kavu bez šećera i mlijeka.

Iako je teoretski savršeno dobro potkovana zanjem o zdravoj prehrani, priznaje da u posljednje vrijeme to svoje znanje baš ne primjenjuje pa se nada se da će ju stručnjaci Zdrave Krave na to potaknuti.

Posebno se veseli vježbanju, jer je zadnjih pet godina sve zapustila, a prije je išla u teretanu i na S-faktor i zna kako se čovjek dobro osjeća nakon treninga.

Jelovnik (2. tjedan)

1. DAN

Doručak: zobene pahuljice , Vivera Probavin , jogurt, grožđice, kava

Međuobrok: jabuka, paketić integralnih krekera

Ručak: rižoto sa šampinjonima i puretinom

Sastojci za rižoto: ribana mrkva, poriluk, celer, šampinjoni, puretina, riža, parmezan, biljno ulje za pirjanje, cikla na salatu

Međuobrok: Rauch zeleni čaj, tamna čokolada

Večera: raženi kruh, vegetarijanska pašteta, sjemenke suncokreta ili bundeve (posipati po pašteti), kiseli krastavci

Večernji zalogaj: naranča

Tijekom dana potrebno je popiti 8 – 10 čaša obične i mineralne vode ili biljnog čaja.

Energetska vrijednost: 1979,55 kcal, ugljikohidrati (% E): 58,41 %, masti (% E): 24,69 %, bjelančevine (% E): 16,9 %

2. DAN

Doručak: kukuruzni kruh + džem od voća bez šećera, kava

Međuobrok: banana smoothie – izmiksati bananu sa jogurtom i sokom od ananasa u mikseru u jednoličnu smjesu, lješnjaci

Ručak: odrezak očišćene ribe (list, oslić) na grill tavi, pečeni cornflakes krumpir, zelena salata sa klicama, začiniti maslinovim uljem i jabučnim octom

Sastojci za pečeni cornflakes krumpir: krumpir, Vivera Cornflakes, svježe naribani parmezan, mljevena crvena paprika, biljno ulje

Međuobrok: Rauch zeleni čaj, suhe smokve, integralni krekeri

Večera: mahune na salatu začinjene sa bućinim uljem i usitnjenim češnjakom, kuhano jaje, integralni kruh sa sjemenkama

Večernji zalogaj: štapići mrkve

Energetska vrijednost: 1975,30 kcal, ugljikohidrati (% E): 53,82 %, masti (% E): 28,51 %, bjelančevine (% E): 17,67 %

3. DAN

Doručak: zobena kaša s bademima i brusnicom, kava

Sastojci za zobenu kašu: voda, zobena kaša, nemasno mlijeko, usitnjeni bademi, suhe brusnice, lanene sjemenke

Međuobrok: svježe iscijeđeni sok od naranče i limuna, rižini krekeri

Ručak: juha od rajčice, kuhana piletina, proso sa blitvom, radič na salatu, Rauch zeleni čaj

Međuobrok: probiotički jogurt, Vivera Probavin, očišćeni nar

Večera: tuna sa povrćem

Sastojci: Rio mare naturale tuna, komorač, matovilac, avokado, mrkva, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sok od limuna, sol, papar

Večernji obrok: jabuka

Energetska vrijednost: 1972,82 kcal, ugljikohidrati (% E): 54,02 %, masti (% E): 27,76 %, bjelančevine (% E): 18,22 %

4. DAN

Doručak: Vivera Cornflakes, probiotički jogurt, nasjeckane suhe marelice, usitnjeni lješnjaci, kava

Međuobrok: muffin od integralnog brašna s voćem, Rauch zeleni čaj

Ručak: tjestenina sa gamberima i tikvicama, zelena salata začinjena maslinovim uljem i octom

Sastojci za tjesteninu: integralna tjestenina, gamberi, tikvice, pire od rajčice, češnjak

Međuobrok: sezonsko voće po izboru

Večera: salata od graha

Sastojci za salatu: rajčica, radič, šampinjoni, kuhani grah, rikula, prepečeni tost

Sastojci za salatni preljev: maslinovo ulje, jabučni ocat, voda, češnjak, peršin, bosiljak

Večernji zalogaj: mandarina

Energetska vrijednost: 1991,32 kcal, ugljikohidrati (% E): 56,81 %, masti (% E): 25,38 %, bjelančevine (% E): 17,81 %

5. DAN

Doručak: sirni namaz – pomiješati svježi sir sa vrhnjem i svježim peršinom, raženi kruh, pureća šunka, kava

Međuobrok: jabuka, orasi

Ručak: juha od bundeve, posipati sa Vivera Probavinom, bukovače u tempuri, rizi bizi, kupus na salatu

Sastojci za juhu: hokaido ili muškatna buća, batat, luk, zobeno ili kravlje mlijeko, đumbir, maslinovo ulje

Međuobrok: Rauch zeleni čaj, rebro tamne čokolade

Večera: palenta, jogurt, sjemenke sezama posipati po palenti i jogurtu

Večernji zalogaj: miješano sezonsko voće sa kuglicom sladoleda

Energetska vrijednost: 1990 kcal, ugljikohidrati (% E): 57,92 %, masti (% E): 27,98 %, bjelančevine (% E): 14,10 %

6. DAN

Doručak: Vivera Cornflakes, zobene pahuljice, probiotički jogurt, jabuke narezati na male komadiće i pomiješati sa žitaricama i jogurtom, kava

Međuobrok: bademi, svježe iscijeđeni sok od grejpa i naranče

Ručak: špinat, pire krumpir napravljen s obranim mlijekom i kiselim vrhnjem, piletina na grill tavi

Međuobrok: štrudla od jabuka ili višanja, Rauch zeleni čaj

Večera: omlet sa tofuom, rajčica, raženi kruh

Večernji zalogaj: suhe šljive i smokve

Energetska vrijednost: 1982,75 kcal, ugljikohidrati (% E): 56,92 %, masti (% E): 23,54 %, bjelančevine (% E): 19,54 %

7. DAN

Doručak: Vivera Probavin, jogurt, banane, kava

Međuobrok: mandarine

Ručak: varivo od boba, Rauch zeleni čaj

Sastojci za varivo: bob, tikvice, mrkva, ječam, češnjak, peršin, sol, papar, bosiljak, maslinovo ulje

Međuobrok: kompot od breskve

Večera: Rio Mare Naturale tuna ili pržene srdele, cherry rajčice i rikola začinjene maslinovim uljem i limunovim sokom, prepečeni kukuruzni francuz

Večernji zalogaj: ribana mrkva i jabuka sa agavinim sirupom

Energetska vrijednost: 1974 kcal, ugljikohidrati (% E): 57,46 %, masti (% E): 25,05 %, bjelančevine (% E): 17,49 %

Jelovnik (1. tjedan)

1. DAN

Doručak: Vivera Cornflakes, probiotički jogurt, grožđice, kava (bez mlijeka i šećera)

Međuobrok: jabuka, šaka badema

Ručak: pileća prsa na grill tavi, integralna riža kuhana, kuhana mrkva i brokula, zelena salata začinjena sa maslinovim uljem i Acetom Balsamicom

Međuobrok: Rauch zeleni čaj, rižini krekeri

Večera: svježi kravlji sir, vrhnje sa niskim udjelom mliječne masti, usitnjeni vlasac, lanene sjemenke, integralni kruh

Večernji zalogaj: mandarina

Tijekom dana popiti 8 – 10 čaša obične vode ili biljnog čaja.

Energetska vrijednost: 1982,97 kcal, ugljikohidrati (% E): 60,42 %, masti (% E): 22,68 %, bjelančevine (% E): 16,90 %

2. DAN

Doručak: integralni kruh sa sjemenkama + tanki sloj maslaca + džem od voća po želji, kava (bez mlijeka i šećera)

Međuobrok: probiotički jogurt, zobene pahuljice, probavin, suhe brusnice

Ručak: riblja juha, file ribe (oslić) kuhane, krumpir s blitvom, preliti sa žličicom ekstra djevičanskog maslinovog ulja i usitnjenim češnjem češnjaka, rikola, začinjeno žličicom maslinovog ulja i Acetom balsamicom, Rauch zeleni čaj

Međuobrok: narezano sezonsko voće (jabuka, banana, mandarina)

Večera: salata s mozzarellom, dvije kriške kukuruznog kruha

Sastojci za salatu s mozzarellom: mozzarella, rajčica, radič, pinjoli, ekstra djevičansko maslinovo ulje, bosiljak

Večernji zalogaj: 2-3 integralna krekera

Tijekom dana popiti 8 – 10 čaša obične vode ili biljnog čaja.

Energetska vrijednost: 1974,37 kcal, ugljikohidrati (% E): 55,69 %, masti (% E): 24,73 %, bjelančevine (% E): 19,58 %

3. DAN

Doručak: Vivera Cornflakes,probiotički jogurt, lanene sjemenke, jabuka, kava

Međuobrok: raženi kruh, sir podravec, zelena salata

Ručak: varivo od ječma i leće, popečci od soje, integralni kruh

Sastojci za varivo: ječam, leća, ulje, mrkva, korijen peršina, korijen celera, češnjak, poriluk, sol, papar, nasjeckani peršin

Međuobrok: tamna čokolada, Rauch zeleni čaj

Večera: salata s tunom i klicama: tuna Rio Mare Naturale, zelena salata, klice alfa alfa, dressing: jogurt, light majoneza, vrhnje, sjemenke sezama

Večernji zalogaj: očišćeni šipak

Tijekom dana popiti 8 – 10 čaša obične vode i biljnog čaja.

Energetska vrijednost: 1981,83 kcal, ugljikohidrati (% E): 56,57 %, masti (% E): 26,91 %, bjelančevine (% E): 16,52 %

4. DAN

Doručak: integralni kruh sa sjemenkama + sirni namaz sa niskim udjelom m.m., jabuka ili kruška, kava

Međuobrok: probiotički jogurt, bademi i brusnice

Ručak: krem juha od gljiva, posuti sa Vivera Probavinom, puretina ili piletina + povrće (grašak, mrkva, brokula) sve pirjano u woku na suncokretovom ulju i začinjeno sa soja-sosom, kuhana integralna riža, cikla na salatu, Rauch zeleni čaj

Međuobrok: kompot od ananasa

Večera: kuhano jaje, kisela paprika, kukuruzni kruh

Večernji zalogaj: sirova mrkva

Tijekom dana potrebno je popiti 8 – 10 čaša obične i mineralne vode ili biljnog čaja.

Energetska vrijednost: 1994,35 kcal, ugljikohidrati (% E): 61,92 %, masti (% E): 21,16 %, bjelančevine (% E): 16,92 %

5. DAN

Doručak: Vivera Cornflakes, probiotički jogurt, banane (nasjeckati u jogurt i cornflakes), kava

Međuobrok: jabuka, orasi

Ručak: losos pečen na grill tavi, preliti sa češnjakom i peršinom u maslinovom ulju, tikvica izrezana na kockice, kuhana na pari, kus kus, kuhan u vodi, zelena salata i rikola začinjena sa maslinovim uljem i Acetom balsamicom

Međuobrok: mandarina, Rauch zeleni čaj

Večera: hladna salata

Sastojci: kuhana smeđa riža, ohlađena, slanutak (konzervirani), dimljeni tofu, kiseli krastavci, narezati na kolutiće

Večernji zalogaj: rižini krekeri i kefir

Tijekom dana popiti 8 – 10 čaša obične vode i biljnog čaja.

Energetska vrijednost: 1968,52 kcal, ugljikohidrati (% E): 55,76 %, masti (% E): 27,77 %, bjelančevine (% E): 16,47 %

6. DAN

Doručak: griz (pripremiti sa obranim mlijekom) + med ili agavin sirup + sitno nasjeckani bademi, kava

Međuobrok: sok od grejpa (svježe iscijeđeni ili kupovni bez dodanog šećera), muffin od integralnog brašna s voćem

Ručak: varivo od kelja i krumpira, kuhana piletina, raženi kruh, Rauch zeleni čaj

Međuobrok: Vivera Probavin, probiotički jogurt

Večera: riblja salata s povrćem

Sastojci: ječam, tuna Rio Mare Naturale ili dimljeni losos, crvena paprika, patlidžan, tikvica, maslinovo ulje, ružmarin

Večernji zalogaj: ribana jabuka i mrkva

Tijekom dana popiti 8 – 10 čaša obične vode i biljnog čaja.

Energetska vrijednost: 1979,00 kcal, ugljikohidrati (% E): 56,55 %, masti (% E): 24,1 %,bjelančevine (% E): 19,35 %

7. DAN

Doručak: Vivera Cornflakes, probiotički jogurt, sušene brusnice, kava

Međuobrok: lješnjaci, Rauch zeleni čaj

Ručak: juha od povrća, integralni špageti u umaku od rajčice, salata od kupusa, začiniti suncokretovim uljem i jabučnim octom

Međuobrok: domaći kompot od jabuka i šljiva

Sastojci: jabuke, suhe sljive, cimet, med, korica naranče, korica limuna, sok naranče, sok limuna

Večera: salata od piletine, šnita integralnog kruha sa sjemenkama

Sastojci: pileća prsa, kukuruz konzervirani, chery rajčica, zelena salata izrezana na trakice, klice alfalfa, maslinovo ulje

Večernji zalogaj: mandarina

Tijekom dana potrebno je popiti 8 – 10 čaša obične i mineralne vode ili biljnog čaja.

Energetska vrijednost: 1979,28 kcal, ugljikohidrati (% E): 59,89 %, masti (% E): 23,77 %, bjelančevine (% E): 16,34 %

Posjeti missZDRAVA.hr