Jedem kolače i mršavim

'Osjećam se preporođeno, novo, zadovoljno i zdravo', piše Ana u ovotjednom dnevniku prehrane i vježbanja i otkriva recept za svoj najdraži kolač od krupice s višnjama koji, osim što je zdrav, ne deblja, a obožavaju ga i njezine prijateljice koje su joj velika podrška u mršavljenju
Vidi originalni članak

Zdravlje? Izvrsno. Raspoloženje? Također. Treninzi? Jako, jako zanimljivi. U teretani mi je vrijeme počelo letjeti, a ja se sve više i više znojiti. Otkrila sam da nam je na raspolaganju i sauna, pa nakon istezanja šmugnem na još malo znojenja. Osjećaj nakon treninga – neopisiv. I motivirajući. To sam i priželjkivala.

A sada malo hedonizma...

Tretmani? Nakon kratke stanke, ponovno sam se vratila u taj hedonistički centar. Čim obučem njihove Twin Time papučice osjećam se kao doma i jednostavno se s punim povjerenjem prepustim stručnim rukama cura, bez obzira baratale one strujom, glinom ili kremicama. Uživam u svemu. Nažalost, pri kraju sam s predviđenim tretmanima, ali sve mi se čini da ću se samoinicijativno vratiti po još!

Podrška? Roditelji. Dečko. Prijatelji/ce. Kolege/ice. Vi, drage čitateljice... Podrška stiže sa svih strana. I to mi mnogo znači. Samo jedan primjer. Dirnuo me Vedranin potez – bilo je dogovoreno druženje u njezinom stanu. Čim sam ušla u sobu, pogled mi je pao na zdjelu punu čipsa predviđenu za goste. Iako je izbjegavanje grickalica jedna od mojih rijetkih dugogodišnjih zdravih navika, računala sam na to da će mi biti teško gledajući ostale kako svo vrijeme grickaju, čavrljaju i opet grickaju. Ali... Ona je, samo za mene, kao da mi čita misli, pripremila zdjelicu badema i brusnica!

Kolači i dijeta, hmmm...

Kolači? Iako kuham već dugi niz godina, nikad mi nisu bili specijalnost. Vjerojatno zato što pečenje kolača zahtjeva precizno odmjeravanje sastojaka, a ja volim kuhati „odokativno“, ne poštivajući omjere. Tako moji kolači kad su ispečeni uopće ne nalikuju onim na fotografijama uz recept, no svi kažu da su ukusni. A ja im vjerujem na riječ.

A kolači i zdrava prehrana? Nespojivo? Samo na prvi pogled. I ja sam se začudila kad sam detaljno prostudirala zadani jelovnik, no međutim, ispostavilo se da jedno ne isključuje drugo, pa sam bez puno premišljanja krenula u realizaciju. Sastojci navedeni u količini dostatnoj za četiri porcije. Četiri? Znači, nema mi druge - treba organizirati čajanku! I tako smo se skupili jedne nedjelje. Pa slijedeće. I one poslije nje. A kolač od krupice s višnjama je, kako su mi rekli bivao svaki put sve boljim. 

Rezultati? Težina trenutno malo stagnira. Ali, uživam u procesu - treninzima, tretmanima, novoj prehrani. I osjećam se preporođeno. Novo. Zadovoljno. Zdravo! (Muuuu!)

Pročitaj druge članke o projektu 'Mršavimo zajedno'.

Recept za kolač

Recept? Vrlo jednostavan – za četiri porcije treba:

  • 1,5 šalica kukuruzne krupice
  • ½ šalice kokosovog brašna
  • 3 šalice obranog mlijeka
  • 3 šalice jabučnog soka
  • 2 šalice ocijeđenih višanja iz kompota
  • 2 žlice sirupa za zaslađivanje (javorovog ili agavinog)
  • 3 žlice suncokretovog ulja

Priprema:

Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva. Pomiješati jabučni sok i mlijeko pa zakuhati. U zagrijanu smjesu mlijeka i soka umiješati kukuruznu krupicu i kokos.

*Recept za kolač od krupice prilagođena je verzija recepta Jadranke Boban Pejić iz njezine kuharice "Bez glutena".

Zanimaju te ostali recepti za kolače?

Dodati ulje i sirup. Kuhati i miješati 2-3 minute pa dodati višnje (a može i malo soka od višanja). Sve staviti u dublji protvan pa peći 30 do 40 minuta.

Posjeti missZDRAVA.hr