Namirnice niskog GI za vitku liniju
Kako funkcionira GI?
Glikemijski indeks je mjera koja označava intenzitet povišenja razine glukoze u krvi nakon konzumiranja određene hrane. Dugoročno, prehrana bogata namirnicama s visokim GI dovodi do povećanja koncentracije jednostavnih i rafiniranih ugljikohidrata, kroničnog povećanja razine inzulina, rezistencije stanica, pa se mala količina glukoze razgrađuje, a veća pohranjuje. Uslijed toga se javlja pojačani apetit koji dovodi do prekomjernog unosa hrane što rezultira pretilošću, a dugoročno i pojavom dijabetesa, povišene razine kolesterola, visokog tlaka, bolesti krvožilnog sustava...
Produljen osjećaj sitosti i prevencija šećerne bolesti
Ugljikohidrati niskog glikemijskog indeksa (50 i niže) neće izazvati jaku inzulinsku reakciju, stoga neće pridonijeti debljanju. Prilikom unosa namirnica s niskim GI dolazi do izbjegavanja naglih oscilacija šećera u krvi, produžen je osjećaj sitosti, nema stanja pretjerane gladi. Tako se prevenira šećerne bolesti, stvaranje masnih naslaga i bolesti kardiovaskularnog sustava te ostalih bolesti koje nastaju uslijed povišenih masnoća u krvi.
Doznaj više o pravilima dijete temeljenoj na glikemijskom indeksu.
Donosimo ti tablicu namirnica s niskim GI.