Dokazano: Noćni zalogaji ipak više debljaju

Guliver/Shutterstock
Eksperimentom na miševima je dokazano da noćni zalogaji više debljaju od onih pojedenih tijekom dana. Odabir boljeg vremena za obroke mogao bi stoga biti ključni element u liječenju i prevenciji debljine.
Vidi originalni članak

Obroci u kasne noćne sate povećavaju vjerojatnost za nakupljanje viška kilograma, tvrde američki znanstvenici. Istraživači sa sveučilišta "Northewstern" otkrili su da su miševi, kojima je davana hrana s velikim sadržajem masti u vrijeme kada inače spavaju, nakupili znatno više kilograma nego miševi koji su hranu uzimali u uobičajeno vrijeme.

Otkriće ovog istraživanja, koje je objavljeno u časopisu "Obesity", pokazuje da bi ljudi koji pokušavaju smršavjeti trebali izbjegavati kasne noćne obroke.

Profesor neurobiologije i psihologije te direktor "Centra za spavanje i budnost", objasnio je: "Kako i zašto neka osoba nakuplja kilograme su vrlo komplicirana pitanja, ali jasno je da nije riječ samo o unosu kalorija. Odabir boljeg vremena za obroke, što zahtijeva i promjenu ponašanja, mogao bi biti ključni element u usporavanju sve veće učestalosti debljine."

Doznaj kako je pjevačica Adele smršavjela

 

Posjeti missZDRAVA.hr