Dijetni špageti s tunom i povrćem
Statistika kaže kako prosječni Hrvat pojede otprilike osam kilograma ribe godišnje, što je skoro tri puta manje od europskog prosjeka.
Ana kaže da se ni ona ne može pohvaliti da bitno pridonosi poboljšanju te statistike, ali uz tunjevinu Rio Mare, koja je sastavni dio njezinog novog jelovnika, možda se stvar promijeni:
Tjestenina s tunjevinom bila je moj prvi specijalitet
"Još davnih dana, kada smo odlazili u shopping u Trst, rijetko smo se vraćali bez nekoliko kartona konzervi ili paštete Rio Mare Pate, a tjestenina s tunjevinom bila je jedno od prvih jela koje sam naučila pripremati.
Obožavam sve varijante ribljih pašteta koje često pripremam za svoje goste, ali kad je u pitanju 'morska hrana' prednost sam dosad davala školjkama i mekušcima naspram plavoj i bijeloj ribi.
Novi jelovnik je, očekivano, uz žitarice, voće i povrće u prvi plan stavio tunjevinu i losos, te već šest tjedana puno češće jedem ribu, popravljajući tako, ako ne nacionalnu, onda barem osobnu statistiku!", kaže Ana.
Uz već nahvaljeni složenac od tikvica s prosom, tjesteninu u umaku od crvene leće, kolač od krupice s višnjama te burger od tofua, u Aninih top 5 novootkrivenih jela našli su se i špageti s tunom i povrćem.
Svi koji su imali prilike probati ovaj Anin novi specijalitet, samo su punih ustiju mumljali: 'Ovo je odlično, odlično!'
Čitaj dalje i saznaj kako Ana priprema svoje omiljene špagete s tunom i povrćem!
Recept: Špageti s tunom
Sastojci za 1 osobu:
- 110 g integralnih špageta (nekuhanih)
- 80 g Rio Mare tune u vlastitom soku
- pola mrkve
- pola tikvice
- pola mladog luka
- 100 g cherry rajčica
- 1 režanj češnjaka
- 20 g (2 žlice) maslinovog ulja
- peršin list
Priprema:
- Skuhati špagete
- U tavi zagrijati ulje te dodati češnjak, zatim mladi luk, tikvicu i mrkvu, posoliti te dinstati povrće nekoliko minuta
- Kad je povrće gotovo izvaditi ga iz tave pa na istom ulju prepržiti cherry rajčice
- Vratiti izvađeno povrće natrag u tavu te dodati skuhane makarone i ocijeđenu tunu i nakratko zagrijati
- Posuti s peršinom
"Obožavatelji parmezana neka ga slobodno pospu prije posluživanja! Nikako nemoj zaboraviti na peršin te koristi svježi – osim što daje taj neki 'završni touch' kažu da je dobar i za osviježavanje daha", savjetuje Ana.
Još recepata za jela s tunjevinom možeš pronaći na www.riomare.com.hr!