Chris Martin jede samo 6 dana u tjednu

Chris Martin frontmen grupe Coldplay, otac dvoje djece i bivši suprug glumice Gwyneth Paltrow, nedavno je izjavio da jedan dan u tjednu uopće ne konzumira nikakvu hranu. Martin je sljedbenik dijete povremenim postom za koju neki nutricionisti i bodybuilderi tvrde da je to izvrstan način za ubrzavanje metabolizma
Vidi originalni članak

Zbog posta bolje pjeva

"Počeo sam to raditi kad sam bio bolestan. Guru od Gwyneth Paltrow mi je savjetovao da ne jedem jedan dan u tjednu jer će mi to činiti dobro za zdravlje", rekao je Martin i dodao da mu dan posta pročišćava um te da osjeća i blagotvoran utjecaj na tijelo."Otkrio sam da pjevam malo bolje, a osim toga postao sam zahvalan za hranu i mnoge druge stvari za koje sam podrazumijevao da je normalno da su tu", objasnio je pjevač.

Martin se voli šaliti oko pretjerivanja sa zdravom prehranom pa kaže kad se odluči na kršenje strogih pravila onda jede Nutellu s palačinkama i salatu od kelja. Njegova dijeta se sastoji od povremenog posta, a mnogi bodybuilderi tvrde da je to izvrstan način za ubrzavanje metabolizma. Neki nutricionisti smatraju da povremeni post može utjecati na usporavanje procesa starenja te da je učinkovit u kontroli tjelesne težine. Međutim, to definitivno nije za svakoga i prije takve odluke bi se trebalo posavjetovati s liječnikom.  

Doznaj više o Dijeti povremenim postom

Komentar nutricionistice

"Činjenica je da povremeni kratkotrajni post odnosno značajno smanjenje energetskog unosa (dan, dva tjedno) neće naškoditi organizmu, može čak i pomoći u rješavanju toksina i pokojeg kilograma iz organizma. Pritom je nužno unositi dovoljno tekućine (izvorske vode, nezaslađeni biljni čajevi, prirodni voćni sok). Ipak, za takav je režim nužna disciplina i motivacija kako u danima kada je dozvoljena 'normalna' prehrana ne bi  pretjerali s energetskim unosom i pokvarili pozitivne učinke dijete.

Drugim riječima, preostalih 5 dana nužno se hraniti umjereno, raznoliko i uravnoteženo. Za tvrdnje da princip povremenog posta pomaže u sniženju razine inzulina, kolesterola i krvnog tlaka nema dugoročnih znanstvenih dokaza. Valja imati na umu da dijeta nije primjerena za osobe s dijabetesom, a kronični bolesnici se svakako moraju savjetovati s liječnikom prije nego što probaju ovu dijetu', objasnila je nutricionistica Sandra Krstev Barać.

Učlani se u Mršavimo zajedno klub i gubi kilogram tjedno bez gladovanja uz pomoć nutricionista i fitness trenera.

Posjeti missZDRAVA.hr