9 vrsta masnoća koje ne debljaju
Ako želiš unaprijediti zdravlje i poboljšati indeks tjelesne mase, morala bi jesti devet vrsta masnih kiselina i jestivih ulja. Nema mjesta čuđenju niti potrebe za lutanjem: provjeri o kojim namirnicama je riječ te koje važne sastojke one sadrže.
1. Omega-3 masne kiseline
Ove masne kiseline poboljšavaju zdravlje srca, smanjuju obujam struka i podižu raspoloženje. Omega-3 su esencijalne masne kiseline, što znači da ih tijelo ne može sintetizirati, već se moraju unositi hranom.
Najbolji su izvori ovih kiselina sardine, pastrve, skuše, tuna i losos, a ako ne jedeš ribu, naći ćeš ih u soji, lanenim sjemenkama, orasima i pšeničnim zrnima. Dostupne su i kao dodatak prehrani.
2. Laneno ulje
Kao dobar izvor omega-3, omega-6 i omega-9 esencijalnih masnih kiselina, laneno ulje može ublažiti žgaravicu, koja se povezuje s debljanjem. Iskušaj ga kao preljev za salatu jer ima blag okus koji dobro pristaje uz povrće.
3. Pinolenska kiselina
Ova masna kiselina koju možemo naći u pinjolima suzbija apetit i osigurava dulju sitost. Istraživanje iz 2006. godine otkrilo je da pinolenska kiselina potiče lučenje dvaju hormona koji smanjuju želju za hranom.
4. Konjugirana linolna kiselina
Ova višestruko nezasićena masna prirodno je prisutna u crvenom mesu i mlijeku. Može smanjiti postotak masti u tijelu i istovremeno povećati mišićnu masu.
5. Konopljino ulje
Sadrži optimalan omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina i mnogo vitamina E, koji je moćan antioksidans. Djeluje zaštitno za srce i krvne žile, ublažava predmenstrualne tegobe i sprječava osteoporozu jer usmjerava kalcij u kosti. Pročitaj više o načinima upotrebe konoplje.
6. Kanolino ulje
Poznato je po obilju dobrih, jednostruko nezasićenih masnoća. Nedavno provedena istraživanja su pokazala da ovo ulje za kuhanje poboljšava kontroliranje šećera kod dijabetesa, tipa dva. Pomaže i u prevenciji pa ga kušaj.
7. Maslinovo ulje
Maslinovo ulje je temeljni sastojak mediteranske prehrane koju prati glas najzdravije na svijetu. Istraživanja pokazuju da je priprema hrane s maslinovim uljem povezana s nižom stopom srčanih bolesti, karcinoma i depresije.
8. Sojino ulje
Sojino ulje je bogato oleinskom kiselinom. Sadrži tri puta više poželjnih nezasićenih masti od običnog sojinog ulja i vrlo nizak postotak zasićenih masti. Izvrsno je za kuhanje jer na njemu možeš pripremiti sve što želiš.
9. Kokosovo ulje
Kokosovo ulje će te opskrbiti visokom dozom energije. Iako sadrži zasićene masnoće, poznato je po srednje lančanim trigliceridima, koji se probavljaju brže nego druge masnoće zasićenog tipa.
Komentar nutricionistice Sandre Krstev Barać:
Danas znamo da nam za zdravlje nije važna količina masti koju unosimo, već njihova vrsta. Zasićene masne kiseline koje su najzastupljenije u crvenom mesu, vrhnju, maslacu, punomasnim mliječnim proizvodima i palminom ulju nepovoljno djeluju na razinu lipida u krvi, što povisuje rizik od štetnih i opasnih promjena na srcu i krvnim žilama. Stoga aktualne nutricionističke preporuke navode da je važan korak za zdravlje zamijeniti zasićene masti mononezasićenim masnim kiselina iz maslinova ulja te višestruko nezasićenim omega-3 masnim kiselinama iz ribe, plodova mora, orašastih plodova, sjemenki lana i lanenog ulja. I druge namirnice smatraju se kvalitetnim izvorom masnoća poput repičinog ulja, hladno prešanog sojinog ulja, bučinog ulja, ulja kukuruznih klica, orašastih plodova, sjemenki i sl.
Klikni i pročitaj sve prednosti kokosovog ulja.